background img
banner
banner

Η… στροφή στην γεωργία υπάρχει, αλλά χρειάζεται ώθηση…

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλο και περισσότεροι νέοι και από την περιοχή στρέφονται προς τις αγροτικές καλλιέργειες. Λύση ανάγκης ή όραμα, η ενασχόληση με την γη δίνει προοπτικές, αρκεί βέβαια ένας νέος άνθρωπος να καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια… Το μοναδικό κίνητρο κράτους και Ε.Ε. έχει να κάνει με προγράμματα νέων αγροτών από τα οποία έχουν επωφεληθεί αρκετοί νέοι άνθρωποι από την περιοχή, οι οποίοι βέβαια δεν γλίτωσαν από τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας…

Και μπορεί σε άλλες περιοχές να υπάρχουν νέοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα μη έχοντας κάποια σχέση, ωστόσο στην περιοχή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νέοι έμειναν στα κτήματα των γονιών τους. Κάποιοι από αυτούς βέβαια θέλησαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Επένδυσαν, έκαναν αγορές, προχώρησαν σε αναδιάρθρωση, αύξησαν τον κλήρο τους, όμως, κατά τα λεγόμενά τους, ο μόχθος είναι δυσανάλογος των απολαβών. Παρόλα αυτά, έχουν από κάπου να πιαστούν…

Να δοθούν κίνητρα και να απλουστευτούν οι διαδικασίες

΄΄Τα τελευταία έξι χρόνια υπάρχει στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, τα νέα παιδιά δεν το βάζουν κάτω, προσπαθούν, καλλιεργούν και απ΄ ό,τι φαίνεται τα καταφέρνουν. Όμως, πολλά νέα παιδιά έκαναν σεμινάρια, προχώρησαν σε αγορές, εντάχθηκαν σε προγράμματα για να παραμείνουν στην ελληνική γεωργία και είναι μπλεγμένα στα… πλοκάμια της γραφειοκρατίας΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr  ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄έτσι όπως κινείται το σύστημα, αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν εν τέλει με τον πρωτογενή τομέα΄΄. ΄΄Καλά είναι τα προγράμματα, όμως το κράτος οφείλει να ενσκύψει και να λύσει απλά θέματα. Σκεφτείτε ότι ένας νέος άνθρωπος επιθυμεί να μπει στο πρόγραμμα, κινεί τις διαδικασίες και για την έγκριση μπορεί να περάσουν χρόνια ολόκληρα΄΄, προσθέτει ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., ενώ ως παράδειγμα για τις αποφάσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά, ανέφερε την απώλεια των επιδοτήσεων για τους νέους αγρότες, κάτι που, όπως είπε, με τις συνθήκες που επικρατούν, ήταν καταδικαστικό για το μέλλον τους στον πρωτογενή τομέα.

Άνθρωποι νέοι με μία παιδεία διαφορετική που βλέπουν τους εαυτούς τους ως επιχειρηματίες και λειτουργούν ως επιχειρηματίες, έχοντας κατά νου την παραγωγή και όχι το να εισπράξουν επιδοτήσεις. Το κατά πόσο είναι εύκολο ή όχι για κάποιον αγρότη να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις σημερινές εποχές, είναι κάτι που μόνο όποιος ασχολείται με αυτό μπορεί να πει με ακρίβεια.

Νέοι αγρότες με όραμα

Ο Κώστας Μπούνιας είναι 40 ετών και εντάχθηκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών το 2005. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, ασχολήθηκε στα κτήματα του πατέρα του, ωστόσο βοηθούμενος και από το πρόγραμμα, προχώρησε σε αγορές επενδύοντας σε αμπέλια (οινοποιήσιμα), σταφίδες και ελιές. Σήμερα έχει περί τα 65 στρέμματα που εκμεταλλεύεται σε Κρήνη, Μερτίδι και Ανδράγουσα. Ερωτηθείς από τo Protionline.gr  για το κατά πόσο βοηθήθηκε στην αρχή και για την πορεία του, σημείωσε: ΄΄Το πρόγραμμα είναι μία βοήθεια. Στην περίπτωσή μου είχε να κάνει με επιδοτούμενο δάνειο με σχετικά χαμηλό επιτόκιο και είναι καλό για έναν νέο αγρότη με μικρό κεφάλαιο. Βέβαια, υπάρχουν και τα αρνητικά όπως είναι η γραφειοκρατία αλλά και τα χρήματα του προγράμματος που χάνονται στην πορεία εξαιτίας των εξόδων για την υποβολή της πρότασης΄΄. Επιπλέον, ο 40χρονος αγρότης αναφέρθηκε στην επιλογή του αυτή, τονίζοντας: ΄΄Πλούσιος δεν μπορεί να γίνει κανείς από αυτή την ενασχόληση. Από την άλλη όμως, είναι σαν να έχεις την δική του επιχείρηση που εάν βάζεις προσωπική εργασία θα επιβιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δυστυχώς, μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός, ενώ οι νέοι, αν δεν πρόκειται για δική τους καλλιέργεια, αποφεύγουν τις αγροτικές εργασίες, ακόμη κι αν είναι άνεργοι…΄΄.

΄΄Ο αγροτικός τομέας παίζει ήδη το δικό του σημαντικό ρόλο, για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της ανάπτυξης, διότι εμείς οι νέοι αγρότες, αλλά και όλοι οι αγρότες, παράγουμε τον μεγαλύτερο πλούτο. Από την άλλη, κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μιλάμε για μία δύσκολη, κουραστική και επίπονη πολλές φορές δουλειά που μπορεί, για διάφορους λόγους, να μην προσφέρει τα προσδοκώμενα΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ένας ακόμη νέος αγρότης, ο Νίκος Χριστόπουλος. Μόλις στα 18 του χρόνια εντάχθηκε σε πρόγραμμα νέων αγροτών με στόχο να συνεχίσει να ασχολείται με τις καλλιέργειες του πατέρα του. Σήμερα στα 33 του, διαπιστώνει πως μία καλλιέργεια 26 στρεμμάτων σαν την δική του, με σταφίδες και ελιές μπορεί να συντηρήσει τον ίδιο, θα ήταν όμως δύσκολο εάν είχε οικογένεια. ΄΄Πριν από 15 χρόνια είχα ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ανανέωση των καλλιεργειών του πατέρα μου που πέρασαν στην κατοχή μου. Σήμερα προσπαθώ να ενταχθώ σε άλλο πρόγραμμα που αφορά την βελτίωση του εξοπλισμού, αποθηκών κ.ο.κ. Έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορεί κανείς από μόνος του να βελτιώσει τις συνθήκες της δουλειάς του και να εκσυγχρονιστεί. Η χρηματοδότηση αφορά το 60% των αγορών και συμφέρει, από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα έξοδα, η πληρωμή του μελετητή κ.ά.΄΄, προσθέτει.

Αν υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο από την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την γη, είναι ότι μιλώντας κανείς μαζί τους, διαπιστώνει ένα μεράκι για να δημιουργήσουν στην δική τους γη. Επιπλέον, οι αντιλήψεις στον αγροτικό κόσμο έχουν αλλάξει. Οι νέοι άνθρωποι παρουσιάζονται συνειδητοποιημένοι, γνωρίζοντας πως εάν δεν δουλέψουν και δεν έχουν όραμα γι’ αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ…

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr