background img
banner
banner

Με θετικό πρόσημο ο τουρισμός στην Αιγιάλεια

«ΔΥΝΑΤΟΣ» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ…

Με… ανάμεικτα συναισθήματα τελειώνει το καλοκαίρι για την Αιγιάλεια, αφήνοντας πίσω του έναν άκρως… τουριστικό Αύγουστο, αλλά πιο υποτονικούς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ο εσωτερικός τουρισμός που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο βασικός αιμοδότης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής, έχει μειωθεί αισθητά. Από την άλλη, οι περιορισμένες δυνατότητες της Αιγιάλειας από άποψη υποδομών, δεν αφήνουν περιθώρια για αύξηση του αριθμού των μεγάλων οργανωμένων γκρουπ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει μετέωρη.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή ήταν μεγάλη τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι όλοι οι επισκέπτες έμειναν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών ήταν οι Αιγιαλείς που διαμένουν στην Αθήνα, αυτοί που διαθέτουν παραθεριστικά σπίτια στην περιοχή, καθώς και οι… πολυάριθμοι επισκέπτες τους.

Αύξηση 10%- 20%!

Πάντως, ο τουρισμός στην Αιγιάλεια σε ό,τι αφορά την γενική εικόνα, κλείνει με θετικό πρόσημο αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού, καταγράφηκε μία αύξηση της τουριστικής κίνησης σε ποσοστό 10% με 20%.

Κατά κοινή ομολογία, ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας που η επισκεψιμότητα φάνηκε μόνο ορισμένα Σαββατοκύριακα και ο τουρισμός… άργησε να πάρει μπροστά μετά τις 20 Ιουλίου. ΄΄Δυστυχώς, αυτό που παρατηρήσαμε φέτος ήταν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν. Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας που λίγο θύμιζε καλοκαίρι και αυτό δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος είχε θορυβηθεί από πέρυσι για τις τσούχτρες και αυτό είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο. Το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε ούτε μία στις θάλασσες της Αιγιάλειας, αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μία δυσφήμιση που μόνο κακό έκανε σε όλους΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου και πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής, Στράτος Βαρδάκης.

Ήρθαν πολλοί, κατανάλωσαν λίγο

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών ήταν εμφανής στους δρόμους, όπου στο κέντρο του Αιγίου σε ώρες αιχμής δεν έπεφτε… καρφίτσα. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα καταστήματα με είδη τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ της περιοχής, ενώ μικρότερο ποσοστό αύξησης τζίρων κατέγραψαν τα εμπορικά καταστήματα που είδαν τις πωλήσεις τους να πηγαίνουν καλά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, όχι όμως και τους δύο προηγούμενους…

Εμφανή ήταν βέβαια τα σημάδια της γενικότερης δυσκολίας ντόπιων και επισκεπτών να καταναλώσουν. ΄΄Ακόμα κι αν τα χρήματα που χρειάζονται για τις διακοπές του σε μία περιοχή όπως είναι η Αιγιάλεια, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τα νησιά του Ιουνίου, του Αιγαίου ή την Κρήτη, εντούτοις ο κόσμος φαίνεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα και αρκείται όχι στα βασικά αλλά και σε ακόμη λιγότερα΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Βαρδάκης, παρατηρώντας πως οι επισκέπτες στις εξόδους τους κατανάλωναν πολύ λιγότερα και… μοιράζονταν τα πάντα!

Επενδύσεις και υποδομές…

Παρατήρησε δε πως εάν δεν γίνουν επενδύσεις στην περιοχή και δεν δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές όπως π.χ. μία μαρίνα σκαφών, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα πράγματα στον τουρισμό και το δικό μας… κομμάτι στην τουριστική πίτα, θα παραμένει ως έχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις στην περιοχή μέσω της νέας εθνικής οδού αλλά και διαμέσου του αεροδρομίου του Αράξου, ωστόσο η Αιγιάλεια αποτελεί επί το πλείστον, πέρασμα και όχι στάση ή προορισμός. Το αεροδρόμιο της Αχαΐας κατέγραψε φέτος αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 20%. Από την 1/1/ 2018 έως τις 31/7/2018 οι επιβάτες από 75.753 που ήταν το 2017, ανήλθαν σε 90.710. Μόνο τον μήνα Ιούνιο κατέφτασαν 20.227 επισκέπτες στον Άραξο, όταν τον Ιούνιο του 2017 είχαν έλθει 15.853. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 27,6%. Κι όλα αυτά, πριν κορυφωθεί η θερινή τουριστική σεζόν, πριν δηλαδή κλείσει ο κύκλος της φουλ σεζόν η οποία σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, διαρκεί έως και τον μήνα Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος του θερινού τουρισμού μέσω Αράξου, εντοπίζεται στην Ηλεία όπου υπάρχουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Στην Αχαΐα, ο τουρισμός εστιάζει στη Δυτική Αχαΐα, τα Νιφορέικα, τη Λακκόπετρα και την Καλογριά. Και έπειτα, στην πλευρά από Καστελόκαμπο έως Σελιανίτικα και λιγότερο στην Ακράτα.

Όχι άλλες… αντίξοες συνθήκες

΄΄Παρά τις αντίξοες συνθήκες του Ιουνίου, δηλαδή τις αρνητικές φήμες για τις τσούχτρες αλλά και την ύπαρξη σκουπιδιών στους δρόμους, σε γενικές γραμμές ο τουρισμός πηγαίνει καλά αυτό το καλοκαίρι΄΄, υπογράμμισε μιλώντας στο Protionline.gr, το μέλος και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού του Εμπορικού Συλλόγου Σελιανιτίκων – Λόγγου, Βασίλης Κανελλής, εκτιμώντας ότι η σεζόν θα κλείσει με αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 20% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2017. ΄΄Ο Ιούλιος ήταν καλός και ο Αύγουστος ακόμη καλύτερος. Συνεχίζουμε ελπίζοντας ότι δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα. Καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσουμε ξένο κόσμο στην περιοχή μας και είναι κρίμα να επηρεαζόμαστε αρνητικά και να υπάρχει δυσφήμιση για την περιοχή μας από κάποια φαινόμενα που προκαλούνται΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Κανελλής. Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των τουριστών, υπάρχει προτίμηση από Ανατολικές χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία και η Σλοβακία!
Κάμψη της επισκεψιμότητας τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο παρατήρησε, μιλώντας στο Protionline.gr , ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, τονίζοντας ότι ο τουρισμός την περίοδο αυτή στηρίχθηκε κυρίως στα Σαββατοκύριακα.  ΄΄Επηρεαστήκαμε από τα όσα ειπώθηκαν για τις τσούχτρες, δεν υπήρξαν κρατήσεις για τον Ιούνιο, μειώθηκε η επισκεψιμότητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ο Ιούλιος ήταν λίγο καλύτερος αλλά όχι στον βαθμό που θα λέγαμε ότι τονώθηκε η τοπική οικονομία. Από την άλλη ο Αύγουστος, μέχρι τις 23, κινήθηκε σε καλά επίπεδα, περίπου στα ίδια με πέρυσι.
Εάν δε και φέτος είχαμε πληγεί από το φαινόμενο των μεδουσών, τότε του χρόνου θα είχαμε «κλειδώσει» τουριστικά ως περιοχή και δεν θα είχαμε ελπίδα ανάκαμψης. Όμως, το φετινό ήσυχο καλοκαίρι, πιστεύω ότι αφήνει μία καλή παρακαταθήκη για το επόμενο΄΄, επισήμανε ο κ. Σακελλαρόπουλος.
Όσο πάντως και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, το καλοκαίρι… διατηρείται στην Αιγιάλεια, με το επόμενο Σαββατοκύριακο να θεωρείται το τελευταίο για τον εγχώριο τουρισμό, λόγω της έναρξης των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ γκρουπ θα καταφθάνουν στην περιοχή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr