background img
banner
banner

Οι βελτιώσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έχουν… αγγίξει την Αιγιάλεια

ΧΩΡΙΣ ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΑΔΥΝΑΜΟ ΠΕΔΥ «ΧΩΛΑΙΝΕΙ» Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Με τεράστιες αδυναμίες και ελλείψεις εξακολουθεί να λειτουργεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Αιγιάλεια, με ένα εξαιρετικά αδύναμο ΠΕΔΥ, με έλλειψη Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) και βέβαια χωρίς τον οικογενειακό γιατρό.
Οι βελτιώσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας ακόμη δεν έχουν… αγγίξει την περιοχή και οι ασθενείς στρέφονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αχαΐας, στα νοσοκομεία της Πάτρας ή βέβαια στον ιδιωτικό τομέα…

Η έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία των περισσοτέρων από τις παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος Υγείας. Το υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να μειώσει τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει περάσει σε μια στρατηγικής σημασίας μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ μέσα από τη δημιουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Ως γνωστόν, οι Τ.ΟΜ.Υ λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις. Μέσω αυτών, το υπουργείο επιχειρεί να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, καθιερώνοντας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Βασική αποστολή των Τ.ΟΜ.Υ. είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους (10.000 – 12.000 άτομα). Οι πολίτες, που ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟΜΥ, εγγράφονται στη σχετική λίστα. Οι μονάδες έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Άπιαστο… όνειρο

Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών, αποτελούμενη από: 4 Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους, 1 Παιδίατρο, 2 Νοσηλευτές και 2 Επισκέπτες Υγείας, 1 Κοινωνικό Λειτουργό και 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους και η λειτουργία του ΠΕΔΥ Αιγίου ως ΤΟΜΥ, μοιάζει σαν… άπιαστο όνειρο, τη στιγμή που η τοπική μονάδα λειτουργεί μόλις με μία Επικουρική Ιατρό, έναν Γυναικολόγο, έναν Παιδίατρο και δύο Οφθαλμίατρους (μία φορά την εβδομάδα). Παρά το γεγονός ότι διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο, σύγχρονο ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί με Ακτινολόγο του Νοσοκομείου, μία φορά την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα). Στην παρούσα χρονική στιγμή όμως δεν λειτουργεί καθόλου, δεδομένου ότι η Ακτινολόγος απουσιάζει με άδεια όλο τον Σεπτέμβριο… Και βεβαίως, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην μονάδα δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ελλείψει ιατρού.

Δέσμευση Ν.Δ. και Ιάσονα Φωτήλα για βελτίωση της κατάστασης

Ιάσων Φωτήλας

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Αιγιάλεια, τόνισε ότι ουσιαστικά η Π.Φ.Υ. είναι ανύπαρκτη, ενώ μετέφερε την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για άμεσες βελτιωτικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, τονίζει τα εξής: ΄΄Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Υγείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περηφανεύονται στη ΔΕΘ για τη δήθεν αναβάθμιση της υγείας, σε ολόκληρη τη χώρα αλλά ειδικά και στην Αιγιάλεια είναι ελλιπής η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι κάτοικοι της Αιγιαλείας αναγκάζονται για στοιχειώδεις εξετάσεις δικές τους και των παιδιών τους να καταφεύγουν ή στο Νοσοκομείο του Αιγίου ή σε ιδιώτες ιατρούς ή ακόμη χειρότερα να φτάνουν μέχρι την Πάτρα, γιατί δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον τόπο τους. Την ίδια στιγμή το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Αιγίου, παρόλο που είναι ένα σύγχρονο κτίριο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς, λειτουργεί μόνο με επικουρικό ιατρό και με δραματικές ελλείψεις ειδικοτήτων ιατρών όπως παιδιάτρου, παθολόγου, καρδιολόγου, μικροβιολόγου και ακτινολόγου΄΄.
Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας επισημαίνει: ΄΄Είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και εμού προσωπικά ότι η αυριανή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βελτιώσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στη 2η μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας και θα φροντίσει ώστε άμεσα ο κάθε πολίτης της Αιγιαλείας να έχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με τους νυν κυβερνώντες, ό,τι υποσχόμαστε θα το πράξουμε΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr