background img
banner
banner

“Όνειρό μου να γίνει η ποδηλασία top άθλημα και στην Ελλάδα”

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Η ποδηλασία στην Ελλάδα ως άθλημα, σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στα ιδιαίτερα δημοφιλή, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία και ακολουθεί σε δημοτικότητα το ποδόσφαιρο (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α)! Τα τελευταία χρόνια πάντως τα πράγματα έχουν κάπως καλυτερεύσει, γενικότερα η κουλτούρα της ποδηλασίας (και όχι μόνο το άθλημα) κερδίζει συνεχώς έδαφος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ποδηλατόδρομους ή αυτοί που έχουμε χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους στις πόλεις, εκτός από το να κάνει κάποιος ποδήλατο. Όσο αφορά στην αγωνιστική ποδηλασία θα μας μιλήσει ο “καθ΄ ύλην αρμόδιος”. Ένας αθλητής, ο Χρήστος Τσερεντζούλιας, που το όνομά του είναι συνώνυμο με το άθλημα και με τις επιτυχίες του έχει κάνει γνωστή την Αιγιάλεια ακόμη και εκτός συνόρων. Να σημειώσουμε, ότι η ποδηλασία είναι Ολυμπιακό άθλημα από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896, όπου το ποδηλατοδρόμιο ήταν το σημερινό γήπεδο Καραϊσκάκη!

Ο Χρήστος Τσερεντζούλιας γεννήθηκε στο Αίγιο στις 16 Ιουνίου 1984 και είναι πρωταθλητής της ποδηλασίας σε πίστα ταχύτητας. Σπρίντερ σε 200 μέτρα, keirin, 1000 μέτρα και ομαδικό σπριντ. Αγωνίζεται με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και εκτός από τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, έχει πολλές επιτυχίες και εκτός συνόρων. 8 Βαλκανικά κύπελλα, 6η θέση σε Πανευρωπαϊκό ενώ έχει αγωνιστεί 54 φορές με την Εθνική ομάδα.

Χρήστο πως ξεκίνησες το άθλημα της ποδηλασίας;

“Όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι εγώ γυρνούσα όλη μέρα με ένα ποδήλατο. Σε σημείο που δεν… μπορούσαν να με κατεβάσουν από αυτό. Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι ήμουν και αρκετά καλός και έτσι πήρα μέρος σε έναν τοπικό αγώνα στο Αίγιο το 1995, τα ΑΤΛΑΝΤΕΙΑ, τον οποίο κέρδισα και έτσι ξεκίνησαν όλα».

Αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο στη Βαρσοβία, όπου συνόδευσε ως βοηθός προπονητή τον παγκόσμιο πρωταθλητή Χρήστο Βολικάκη

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το άθλημα;

“Ξεκίνησα να προπονούμαι καθημερινά από 13 χρονών , αλλά με τα αγωνίσματα της πίστας και σε επίπεδο πρωταθλητισμού άρχισα δύο χρόνια αργότερα. Από 15 χρονών και συνεχίζω έως και σήμερα».

Νιώθεις κάπως ότι γεννήθηκες σε…λάθος χώρα; Στη Γαλλία για παράδειγμα η ποδηλασία είναι στα 2-3 δημοφιλέστερα αθλήματα.

“Θα ήθελα πραγματικά να συμβεί και στην Ελλάδα αυτό. Είναι όνειρό μου να γίνει top άθλημα αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Είναι γεγονός για τη Γαλλία και όχι μόνο. Ανοίγεις την “L’Equipe”και αμέσως μετά τις σελίδες για ποδόσφαιρο ακολουθεί η ποδηλασία. Και φυσικά όχι μόνο μία ή δύο σελίδες. Οι μεγάλοι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά στην TV και τους παρακολουθούν εκατομμύρια κόσμος. Η κουλτούρα βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα.”

Πώς πήγες στον Παναθηναϊκό; Και από ποιον σύλλογο ξεκίνησες;

“Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου από μικρό παιδί και μετά τις επιτυχίες που είχα, οι άνθρωποί του με παρακολουθούσαν. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να πάρω μεταγραφή για άλλη ομάδα. Ήταν το… πεπρωμένο μου. Ξεκίνησα στον Άτλαντα Αιγίου το 1996, από 1998 έως 2015 ήμουν στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών και στη συνέχεια πήγα στον ΠΑΟ”.

Στιγμιότυπο από το καλοκαιρινό event του γυμναστηρίου ladies στο μάθημα του indoor cycling

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διακρίσεις σου;

«Έχω κατακτήσει 26 μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, 8 Βαλκανικά μετάλλια, ενώ έχω κατακτήσει και την 6η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία το 2005. Συμμετοχή επίσης σε 4 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 3 Παγκόσμια. Συνολικά έχω αγωνιστεί 56 φορές με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας σε όλο τον κόσμο. Ανεβαίνω στο βάθρο σε πανελλήνιο επίπεδο από το 2000 έως και σήμερα και αυτό αποτελεί σίγουρα μεγάλη επιτυχία».

Πως βλέπεις το επίπεδο του αθλητισμού και της ποδηλασίας ειδικότερα στην Αιγιάλεια

«Υπάρχουν αρκετά ταλέντα σε πολλά αθλήματα που μπορούν να διακριθούν με συστηματική προπόνηση. Το πρόβλημα είναι οικονομικό, δεν υπάρχει στήριξη για να έχει να κερδίσει κάτι το παιδί εάν ασχοληθεί με τον αθλητισμό και στην πορεία με τον πρωταθλητισμό. Έχουν καταργηθεί ακόμη και τα προνόμια για εισαγωγή στις σχολές χωρίς εξετάσεις. Δεν έχουν πλέον κίνητρο τα παιδιά. Εγώ μπήκα ΤΕΦΑΑ λόγω της κατάκτησης του Βαλκανικού. Διαπιστώνω επίσης, πόσο χαμηλά έχουν βάλει τον πήχη αρκετοί αθλούμενοι αλλά και οι προπονητές στις ομάδες τους. Θεωρούν μια τοπικού επιπέδου επιτυχία σαν κάτι το σημαντικό και επαναπαύονται. Έτσι περιορίζουν κάποια παιδιά που ίσως έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν περισσότερο. Πρέπει πάντα να έχουν σαν στόχο τη βελτίωση σε πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο στην περιοχή μας. Για την ποδηλασία, πλέον μόνο ο “Διαγόρας” του Γιώργου Τζάκη έχει μείνει στο Αίγιο, ο οποίος παλεύει να διατηρήσει το άθλημα στην περιοχή».

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

“Από το 2015 ανήκω στην ομάδα του Παναθηναϊκού και αυτό μου δίνει ένα κίνητρο από μόνο του στο να κρατάω τον εαυτό μου σε υψηλό επίπεδο. Όπως μου δίνουν κίνητρο και οι άνθρωποι που με στηρίζουν. Επίσης θα συνοδεύσω ως βοηθός προπονητής τον παγκόσμιο πρωταθλητή μας, Χρήστο Βολικάκη τον Νοέμβριο στο παγκόσμιο κύπελλο. Είμαι και στο προπονητικό τιμ της Εθνικής ομάδας».

Απονομή πτυχίου ΤΕΦΑΑ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Η ποδηλασία σίγουρα δεν σου αποφέρει χρήματα. Πως δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά;

«Ούτε η Εθνική ομάδα ούτε ο Παναθηναϊκός είναι σε θέση να να με καλύψουν οικονομικά και έτσι ξεκίνησα να ασκώ το επάγγελμα που σπούδασα στα ΤΕΦΑΑ. Είμαι γυμναστής στην αίθουσα με βάρη στο δημοτικό στάδιο Αιγίου, καθώς έχω ειδικότητα άρσης βαρών. Επίσης κάνω και μαθήματα εσωτερικής ποδηλασίας στο Ladies Fitness Club».

Έχεις χορηγούς και γενικά συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια;

«Έχω την τιμή να εκπροσωπώ παγκόσμιες εταιρείες όπως η νούμερο ένα εταιρεία οπτικών στον αθλητισμό Oakley, όπως και η Polar η οποία είναι κορυφαία εταιρεία παρακολούθησης της απόδοσης στον αθλητισμό, η TRIONZ HELLAS (βιομαγνητικά προϊόντα)το NRG Stores (Αθλοκίνηση) στο Αίγιο και φυσικά η ΚΡΙΝΟΣ που προστέθηκε τελευταία από την πόλη μας. Να ευχαριστήσω βεβαίως την οικογένεια μου που πάντα ήταν δίπλα μου καθώς και τους χιλιάδες υποστηρικτές στα Social media».

Τι συμβουλές θα έδινες σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα της ποδηλασίας ή με τον αθλητισμό γενικότερα ;

«Συμβουλή μου στο κάθε παιδί είναι να κάνει ότι αγαπάει το ίδιο και όχι ότι έχει απωθημένο ο γονιός του. Ο αθλητισμός γενικά σου προσφέρει συγκινήσεις που μόνο εκεί μπορείς να νιώσεις καθώς και σε αποτρέπει από κάποιες άσχημες καταστάσεις. Μαθαίνεις να είσαι μεθοδικός, ομαδικός και να βάζεις πρόγραμμα στη ζωή σου”.

Γύρος θριάμβου, απονομή – βράβευση πρωταθλήματος 2017 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Πρωταθλητής Ελλάδας 2017, ομαδικό σπριντ με τον Παναθηναϊκό

Παγκόσμιο κύπελλο Γλασκώβη 2012. Αγωνίστηκε σε 3 αγωνίσματα

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γλασκώβη 2018, ως βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα

Φωτογράφιση στο Αίγιο με αφορμή την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2017 (από την ίδια φωτογράφιση είναι και η κεντρική φωτό)

Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα , Fiorenzuola, Ιταλία 2005

Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2012 , Μελβούρνη

Βαλκανικό πρωτάθλημα 2001, Σόφια- Βουλγαρία, 1η θεση

 

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr