background img
banner
banner

Τα παλιά κτήρια της παραλίας μπορούν να ανοίξουν… παράθυρα στο μέλλον;

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου, γεγονός που αναθερμαίνει τις σκέψεις για αξιοποίηση των μοναδικών παλαιών σταφιδαποθηκών του Αιγίου. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το ένδοξο παρελθόν που συνδέεται με την εμπορική κίνηση του λιμανιού, μπορεί να χαράξει νέους δρόμους για το μέλλον…
Ο δρόμος αυτός όμως μόνο εύκολος δεν είναι όπως έχει αποδειχθεί από τις ως τώρα ενέργειες ιδιοκτητών που βρήκαν… τείχη σε συμφέροντα και στείρες πολιτικές. Το λιμάνι του Αιγίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των βιωμάτων και των καταβολών των Αιγιωτών, σημείο αναφοράς συναισθημάτων αλλά και ελπίδας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας παραλιακής ζώνης που μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο ανάπτυξης και προόδου.

Εντυπωσίασε η σταφιδαποθήκη Τσίτσα

Το άνοιγμα της αποθήκης ιδιοκτησίας Γ. Τσίτσα, δίπλα στην πλατεία Ποσειδωνίας, την ημέρα έναρξης των Οινοξενείων, έδωσε σε πολλούς την δυνατότητα να θαυμάσουν τον χώρο και να οδηγηθούν σε σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι σταφιδαποθήκες. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης κ. Τσίτσας, ερωτηθείς από το Protionline.gr για την προοπτική αξιοποίησης, είπε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του, εξηγώντας ότι η αποθήκη άνοιξε τις πύλες της για το κοινό για πρώτη φορά τον Αύγουστο, επειδή του ζητήθηκε από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί διότι η αποθήκη αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της παραλίας του Αιγίου που ταυτίζεται με την ιστορία του τόπου.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αποθήκη περιήλθε στην κατοχή του σημερινού ιδιοκτήτη από τον αείμνηστο Πετρόπουλο, το 1987 και όπως ο κ. Τσίτσας αποκάλυψε, όλα αυτά τα χρόνια είχε επιχειρήσει να την αξιοποιήσει, ωστόσο όχι μόνο δεν βρήκε συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια, αλλά του έβαζαν από παντού εμπόδια! ΄΄Από τότε που περιήλθε στην κατοχή μου η αποθήκη, ήθελα να την επισκευάσω και να την αξιοποιήσω, όμως συναντούσα… τοίχο παντού. Έτσι, φρόντισα να την στηρίξω με σκαλωσιές και κάποιες παρεμβάσεις ώστε να μην καταρρεύσει. Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι άλλο το προσεχές διάστημα΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προχωρά το σχέδιο αξιοποίησης του παλαιού σταθμού

Την ίδια ώρα προχωρά το μεγαλόπνοο σχέδιο του «Θεματικού Πάρκου των Τρένων» του εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χώρου στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου, το project του οποίου δημιούργησε το Γραφείο Συμβούλων Ανάπτυξης Ακινήτων και Επενδύσεων «Region estate» του Γιώργου Μαυρουδή.

Το σχέδιο έχει να κάνει με την αξιοποίηση του παλαιού εγκαταλελειμμένου σιδηροδρομικού σταθμού του Αιγίου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του και περιλαμβάνει: Δημιουργία ενός πρωτότυπου εκπαιδευτικού, τεχνολογικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού πάρκου με θέμα το τρένο, λειτουργία χώρων εκπαίδευσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και αναψυχής, κατασκευή ξενώνα φιλοξενίας νέων μέσα σε κλινάμαξες.

Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη, οι εσωτερικοί χώροι θα θυμίζουν καφέ παλαιού σταθμού, ενώ θα υπάρχουν βαγόνια διαμορφωμένα για καφέ, ποτό ή φαγητό. Οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα έχουν κυλικείο, καφέ- μπαρ, εστιατόριο κ.ά. με θέμα την θάλασσα και το παλιό λιμάνι Αιγίου. Επίσης θα υπάρχει χώρος εκδηλώσεων (πολιτιστικά events, συναυλίες, γιορτές κ.ά.).
Εντός του διατηρητέου κτιρίου θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος με ψηφιακό- διαδραστικό Μουσείο Πολιτισμού των τρένων, αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων- χωρητικότητας 100 θέσεων ενώ εκτός του κτιρίου, εκπαιδευτικά – ψυχαγωγικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας μέσα σε κατάλληλα διαμορφωμένα επιβατικά και εμπορικά βαγόνια.
Προβλέπεται ακόμα ξενώνας φιλοξενίας μέσα σε κλινάμαξες κατάλληλα τροποποιημένες σε δωμάτια για διανυκτέρευση των μαθητών στην διάρκεια του σχολικού έτους τουριστών το καλοκαίρι και κοινόχρηστοι χώροι για εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων του Hostel. Στους χώρους αθλητισμού, περιλαμβάνονται γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ, χώρος για γυμναστική εξωτερικού χώρου, χώροι ψυχαγωγίας και παιχνιδιού, πάρκικγκ αυτοκινήτων για Ι.Χ. και πούλμαν.

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο Γιώργος Μαυρουδής, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκινάμε έναν κύκλο επαφών με ανθρώπους της περιοχής, επιχειρηματίες, γνώστες του αγροτικού, του εκπαιδευτικού αντικειμένου και ενδιαφερόμενων για την ανάπτυξη του τόπου. Σκοπός μας είναι, με όχημα μία μη κυβερνητική οργάνωση να κινητοποιήσουμε κι άλλους για την ανάπτυξη της περιοχής΄΄.

Εργασίες στο ακίνητο της «Θ. Κανελλόπουλος – Γ. Κριτσωταλάκης Α.Ε.Β.Ε.»

Εν των μεταξύ, κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε ένα άλλο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής κτήριο που βρίσκεται ίσως στο πιο όμορφο σημείο του παραλιακού μετώπου.
Πρόκειται για το επισκευασμένο πέτρινο κτήριο μετά τον φάρο, το οποίο δείχνει έτοιμο να λειτουργήσει πιθανόν ως ξενοδοχείο. Το κτίσμα ανήκει στην εταιρεία «Θ. Κανελλόπουλος – Γ. Κριτσωταλάκης Α.Ε.Β.Ε.» που δραστηριοποιείτε στην εμπορία και εισαγωγή ανταλλακτικών στην Αθήνα και όχι μόνο δεν είναι εγκαταλελειμμένο, αλλά σε αυτό το τελευταίο διάστημα έγιναν εργασίες συντήρησης εξωτερικά, με βαψίματα σε κάγκελα και σιδεριές.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr