background img
banner
banner

Τα σκουπίδια απειλούν ακόμη…

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΩ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΑ

Όσο δεν προχωρούν οι ενέργειες εκείνες που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, τόσο… πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Αίγιο και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι οι δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2018, όπου ο δήμος ήταν γεμάτος σκουπίδια, θα επανέλθουν… Οι κάτοικοι ανοίγουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων με πιθανό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στον δήμο γνωρίζουν επακριβώς την απόφαση του ΣτΕ που δίνει το «πράσινο φως» για την Παπανικολού.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιούνιο δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 1302/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του 2015 που σταματούσε τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού.

Το γεγονός ότι μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (περί τα 3 εκ. ευρώ) δημιουργεί βάσιμες ελπίδες σε κάποιους ότι το έργο, που έχει ολοκληρωθεί κατά 60% περίπου, μπορεί να ξαναξεκινήσει, αλλάζοντας έτσι τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, αφού στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει ενταχθεί στον ΠΕΣΔΑ, η Παπανικολού προβλέπεται να γίνει Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και όχι ΧΥΤΑ. Σημειώνεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας είναι ο κύριος του έργου του υπό κατασκευήν ΧΥΤΑ και η Περιφέρεια ο φορέας υλοποίησης.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έχει λήξει η άδεια των περιβαλλοντικών όρων και θα χρειαστεί ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για να συνεχιστεί. Επιπλέον, θα πρέπει να εκδοθούν νέες διοικητικές πράξεις για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των εργασιών στο χώρο, ενώ θα πρέπει να καλύπτεται και η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τη διαχείριση των αποβλήτων και για την υγειονομική ταφή τους. Κι όλα αυτά βέβαια, εφόσον το περιεχόμενο της απόφασης που κρατά πλέον στα χέρια του ο δήμαρχος και μελετά με το επιτελείο του, δεν θα αφήνει περιθώρια στους κατοίκους της Δυτικής Αιγιάλειας για νέες προσφυγές.
Πάντως, στην Ανδρέου Λόντου, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι η Παπανικολού θα επανεκκινήσει σύντομα και κάνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα στο δήμο, με οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κατάθεση σχεδίου για την διαχείριση των αποβλήτων;

Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια αναμένει από τον δήμο Αιγιαλείας να καταθέσει σχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιήσει έργα αναβάθμισης. Συγκεκριμένα θα ζητήσει 6.986.000 ευρώ για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Στερεών Αποβλήτων, που πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να τοποθετηθεί εντός του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και άλλα 3.994.000 ευρώ για αναβάθμιση του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα και την μετατροπή του σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αλλά και την αγορά μηχανήματος αντίστροφης όσμωσης, που θα διυλίζει τα λύματα. Το συνολικό κονδύλι που θα δώσει σε πρώτη φάση η Περιφέρεια, ανέρχεται σε 15.5 εκ. ευρώ, με το δήμο Αιγιαλείας να διεκδικεί τα 11 εκατ. περίπου από αυτά.

Η άδεια και τα ευρήματα της γεώτρησης

Στο μεταξύ, από πλευράς δήμου δεν έχει εξασφαλιστεί η νέα άδεια για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο οποίος δέχεται απορρίμματα με την εισαγγελική εντολή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κατοίκων της Αιγείρας, ο φάκελος που έχει καταθέσει ο δήμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κρίνεται ελλιπής και το ενδεχόμενο έκδοσης άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ, απομακρύνεται. Όπως έκαναν γνωστό στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ΄΄έχει γίνει μία γεώτρηση από την οποία έγινε λήψη δείγματος και διαπιστώθηκε πρόβλημα αφού ο υδροφόρος ορίζοντας βρέθηκε μολυσμένος στα 183 μέτρα. Η ανάλυση αυτού του δείγματος δεν έχει φτάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με έγγραφό της ζητά την ανάλυση διότι έχει ενημερωθεί ότι έχει γίνει η δειγματοληψία αλλά δεν έχει πάρει το αποτέλεσμα της ανάλυσης και εντέλει τον δήμαρχο να κάνει άλλες δύο γεωτρήσεις υποδεικνύοντας τα σημεία΄΄.
Όσο για τα έργα συντήρησης, έχει ολοκληρωθεί το έργο της πρόσθετης μονάδας του βιολογικού καθαρισμού, ενώ κρίνεται απαραίτητο να διορθωθεί ο υπάρχων βιολογικός. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί το έργο της άντλησης του βιοαερίου το οποίο όμως δεν λειτουργεί, ενώ η δεξαμενή υπερχείλισης δεν έχει επισκευαστεί ακόμα, λένε στην Επιτροπή.
Γιατί όμως έπρεπε να γίνει γεώτρηση σε τόσο μεγάλο βάθος, αφού είναι πολύ πιθανό τα ευρήματα εκεί να μη σχετίζονται με τον ΧΥΤΑ. Το απαιτούμενο βάθος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 70 μέτρα, λένε όσοι γνωρίζουν από τέτοια έργα και συμπληρώνουν ότι, ο δήμαρχος δεν έπρεπε να συναινέσει σε μία τέτοια γεώτρηση που δεν δείχνει την πραγματική εικόνα, για τις πιθανές διαρροές λυμάτων από το κύτταρο του ΧΥΤΑ.

Ασφαλιστικά, μήνυση και στο… βάθος αποκλεισμοί του ΧΥΤΑ

Καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού πάντως, η αποκομιδή γίνεται κανονικά, με τα μεν στελέχη της δημοτικής αρχής να υποστηρίζουν ότι σκουπίδια πηγαίνουν και στους ΧΥΤΑ άλλων δήμων της Δυτικής Ελλάδας, με βάση την σχετική εντολή που είχε δοθεί, αλλά με αργούς ρυθμούς, τους δε κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας να καταγγέλλουν ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, όχι μόνο δέχεται τα απορρίμματα όλης της Αιγιάλειας, αλλά δέχθηκε και ό,τι είχε μαζευτεί στον ΣΜΑ Τέμενης, κάνοντας γνωστές τις υποψίες τους στην συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ότι δέχεται απορρίμματα και από άλλους δήμους!

Μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα, εκτός από νέες νομικές πιέσεις για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, με κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων και μήνυση κατά του Εισαγγελέα Καλαβρύτων που έδωσε την εντολή για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, θα πραγματοποιήσουν εντός των ημερών λαϊκή συνέλευση, προσανατολιζόμενοι σε δυναμικές κινητοποιήσεις και νέους αποκλεισμούς του ΧΥΤΑ.

Είναι χαρακτηριστικό το κάλεσμα της Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη από το Εργατικό Κέντρο, για συσπείρωση στον αγώνα, τονίζοντας ότι οι καταστηματάρχες είχαν τις ενστάσεις τους το καλοκαίρι, όμως τώρα η τουριστική περίοδος τελείωσε και οφείλουν όλοι να αντιδράσουν στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας!

Κινητοποιήσεις με Αριστερό πρόσημο

Δεν είναι λίγοι πλέον όμως αυτοί που πιστεύουν πως οι κινητοποιήσεις έχουν αποκτήσει και κομματικά χαρακτηριστικά. Μπορεί τα “πρωτοκλασάτα” στελέχη της Επιτροπής Αγώνα να κατάφεραν με τα μπλόκα αρχικά να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνίας, ωστόσο στην πορεία έγινε φανερό ότι υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα γύρω από τις κινητοποιήσεις.
“Λάδι στη φωτιά” ήρθε να ρίξει η εμπλοκή της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στο δικαστικό τους αγώνα και μάλιστα αφιλοκερδώς όπως αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης.
Πολλά βεβαίως έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα και για δημοτικό ψηφοδέλτιο με μπροστάρη τον κ. Τριαντάφυλλο Οικονόμου, χωρίς βεβαίως να υπάρχει επιβεβαίωση επ’ αυτού.
Όπως και να έχει, είναι φανερό ότι η “Επιτροπή Αγώνα”, κινείται με Αριστερή λογική και γι’ αυτό καταφέρνει να έχει πρόσβαση σε Υπουργεία και Περιφέρειες, προχωρώντας σε σημαντικές επαφές με Γενικούς Γραμματείς και προϊσταμένους Υπηρεσιών για να πετύχει το στόχο της, που είναι το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Αιγείρας.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr