background img
banner
banner

Τα χρόνια της αθωότητας και η σκληρή πραγματικότητα στο Δήμο Αιγιαλείας

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Την περασμένη Δευτέρα, ήρθε στη δημοσιότητα μέσω του Τύπου, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς που “ανάβει πράσινο” στην επανέναρξη των εργασιών και πιθανότατα με την ίδια Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, γνώριζε τί έλεγε η απόφαση νωρίτερα, αφού είχε φροντίσει να μάθει για το περιεχόμενό της. Ο πρώτος πολίτης της Αιγιάλειας αμφιταλαντεύτηκε το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στην εκ νέου διεκδίκηση του δήμου τον Μάιο του 2019 ή την επιστροφή στο συμβολαιογραφικό του γραφείο και η θετική ή αρνητική εξέλιξη στο θέμα των σκουπιδιών είναι βαρύνουσας σημασίας για την τελική του απόφαση. Εξάλλου πέρασε δια πυρός και σιδήρου την άνοιξη με τα απορρίμματα στους δρόμους, αλλά στάθηκε όρθιος.

“Θα αποφασίσω τον Οκτώβριο τί θα πράξω”, διαμηνύει στους συνομιλητές του και δε δείχνει να βιάζεται για τις οριστικές του αποφάσεις, όμως οι κινήσεις του δείχνουν ότι έχει ήδη αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για τη νέα θητεία.
“Να μη δυσαρεστήσουμε τους πολίτες”, συνηθίζει να λέει τελευταία στους συνεργάτες του, ενώ άρχισαν να πληθαίνουν οι ανακοινώσεις από το γραφείο του, που από τη μία ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για το έργο της ανάπλασης των δύο πλατειών του Αιγίου και από την άλλη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι “κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών”. Στην πρώτη περίπτωση οι ευχαριστίες με τον τρόπο που εκφράστηκαν δείχνουν πολιτική σύμπλευση και στη δεύτερη έδειξε υπερβολική σιγουριά, όμως 38 παιδιά για την ώρα μένουν εκτός, με το δήμαρχο να δίνει μάχη με το υπουργείο.
Όπως και να έχει ο Παναγόπουλος, βούτηξε στα βαθιά το 2014, έγινε δήμαρχος με την πρώτη απόπειρα και τώρα εμπειρότερος και με προγραμματισμένα έργα στον ορίζοντα (εργοστάσιο απορριμμάτων, αναπλάσεις, κλπ), θα θελήσει να είναι ο ίδιος που θα τα εκτελέσει σπάζοντας το αρνητικό ρεκόρ του Αιγίου. Άλλος δήμαρχος να προγραμματίζει έργα, άλλος να τα εντάσσει σε προγράμματα και άλλος να τα εκτελεί.

Βεβαίως δεν είναι λίγες οι φορές που ο Παναγόπουλος στα δύσκολα αναφερόταν στην επιστροφή στη δουλειά του, την οποία παραμέρισε για χάρη του δήμου, ωστόσο όταν ηρεμεί και τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, η πολιτική του υπόσταση τον κυριαρχεί. Εξάλλου, αυτή τη φορά έχει “μαγιά” εννέα δημοτικών συμβούλων (Κυριακόπουλος, Γιοβάς, Παπαχριστοπούλου, Βαρδάκης, Μαρινόπουλος, Μπούνιας, Παπαγιαννακόπουλος, Ψυχράμη, Χριστόπουλος), που τον στηρίζουν σθεναρά.
Την περασμένη εβδομάδα πήγε στο 7ο δημοτικό σχολείο στα Σταφιδάλωνα, να ευχηθεί για την καινούρια σχολική χρονιά και ο φακός τον έπιασε να αναπολεί, κοιτάζοντας τον μαυροπίνακα, τα παιδικά του χρόνια.

Τώρα, σοφότερος και έχοντας ολοκληρώσει το “δημοτικό” της Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να είναι ο πρώτος στη λίστα των υποψηφίων δημάρχων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Η ομάδα βγάζει υποψήφιο δήμαρχο

“Η ομάδα θα κατέβει στις εκλογές με κάποιες προσθήκες”, δήλωσε στο Protionline.gr  δημοτικός σύμβουλος που διαχώρισε τη θέση του από τη δημοτική ομάδα του δημάρχου. Και όταν λέει η ομάδα, εννοεί βεβαίως τους δημοτικούς συμβούλους που έμειναν κοντά στον αποχωρήσαντα Γεν. Γραμματέα του δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλο. Σπηλιωτόπουλος, Φιλιππάτος, Σταυρόπουλος, Χριστόπουλος, Καλαμίδας, Βασιλακοπούλου, Ντίνος και Μεντζελόπουλος θα είναι οι μπροστάρηδες ενός ανανεωμένου ψηφοδελτίου με τις ευλογίες του Δημήτρη Καλογερόπουλου, αλλά με αρχηγό ποιόν;

Οι φήμες έδωσαν και πήραν την περασμένη εβδομάδα, ότι ο επικεφαλής τελικά θα είναι ο Καλογερόπουλος, αν και το προηγούμενο διάστημα αναζητήθηκε άλλη λύση από τον Χρήστο Σπηλιωτόπουλο, που σηκώνει το βάρος της συγκρότησης ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, αφού είχε χρηστεί αρχηγός της παράταξης, όταν ο Δημήτρης το 2014 είχε κώλυμα με την υποψηφιότητά του. Τότε, ο Σπηλιωτόπουλος είχε καταλήξει στον Παναγόπουλο που κατάφερε με τη στήριξη της “ομάδας” να εκλεγεί δήμαρχος.

“Τότε είχε κώλυμα, αλλά τώρα το ξεπέρασε”, λένε συνεργάτες του Καλογερόπουλου που αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτός θα πάρει πάλι τα ηνία. Μπορεί όμως πράγματι να είναι υποψήφιος, σύμφωνα με το νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, ή όλα γίνονται για να βοηθηθεί η ομάδα να μετατραπεί πάλι σε μεγάλη παράταξη όπως το 2010 και να ακουμπήσει σε κάποιον άλλον που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας; Το Αίγιο ανέκαθεν φόβιζε τον Καλογερόπουλο και αυτό έχει τη σημασία του.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κλεισθένη, αφορά τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστου, οι Γεν. Γραμματείς των δήμων θα πρέπει να παραιτηθούν πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων από το Πρωτοδικείο, δηλαδή 20 ημέρες περίπου από τις δημοτικές της 26ης Μαΐου 2019. (Στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, η κατάθεση των υποψηφιοτήτων έγινε στις 27 Απριλίου).
Ο Καλογερόπουλος λοιπόν, παραιτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2017 από Γενικός Γραμματέας του δήμου Αιγιαλείας, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τα χρονικά περιθώρια που αφήνει ο νόμος. Επειδή όμως κατέχει διευθυντική θέση στο δημόσιο, η οποία είναι εκτός δήμου, το ίδιο ισχύει και για τη θέση, δηλαδή θα πρέπει να παραιτηθεί τουλάχιστον μία μέρα πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων δημάρχων, κάτι που είναι ευκολότερο αυτή τη φορά για τον τ. δήμαρχο Συμπολιτείας, απ’ ότι ήταν το 2014 που είχε μπει στο ίδιο δίλλημα.

Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τις πρώτες δημοτικές εκλογές, με τον ισχύοντα νόμο και για τις επόμενες ισχύει το 18μηνο. Αυτή η τροπολογία που πέρασε την τελευταία στιγμή, άνοιξε το δρόμο για τον Καλογερόπουλο, αλλιώς έπαιζε οριακά να αποκλειστεί.

‘Ετσι λοιπόν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, σοφότερος και αυτός από την εμπειρία της τρέχουσας θητείας, αναμένεται να πάρει τα ηνία της παλιάς του παράταξης και θα αναμετρηθεί πλέον με τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί ότι έκανε δήμαρχο.
Ο λαός της Αιγιάλειας όμως θα αποφασίσει ποιός έχει το δίκιο με το μέρος του.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr