background img
banner
banner

Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η διάβρωση των ακτών, που πλήττει… βάναυσα την Αιγιάλεια, εκτός από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει τις παραλίες, έχει κι άλλη εξήγηση. Οι ακτές σιγά – σιγά χάνονται, καθώς η θάλασσα «τρώει» 18 εκατοστά το χρόνο! Το φαινόμενο αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης επιστημόνων σε τρεις περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η βορειοδυτική Πελοπόννησος.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθώντας με πραγματικά δεδομένα να βρουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μελετούν συγκεκριμένες ακτές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, η στάθμη της θάλασσας στην Ελλάδα ανεβαίνει κατά 3 mm τον χρόνο ενώ η μέση άνοδος σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνεται στα +3,2 mm.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος, οι ακτές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και το Δέλτα του Έβρου έχουν τεθεί υπό την παρακολούθηση δορυφορικών οργάνων και γεωλογικών μελετών, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους μέσω μιας καινοτόμας, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έρευνας. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει 15 μήνες, είναι ο Ισαάκ Παρχαρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Τηλεπισκόπησης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Όπως εξηγεί, ΄΄σε μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα γεωδυναμικά στοιχεία δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για τη στάθμη της θάλασσας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τη σχετική κίνηση, δηλαδή την κίνηση της θάλασσας σε σχέση με το πώς συμπεριφέρεται η ακτή. Επιλέξαμε την παράκτια περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή μας ήταν οι τιμές ανόδου της στάθμης της θάλασσας την προηγούμενη δεκαετία στις συγκεκριμένες περιοχές΄΄.

Αποτύπωση των οικονομικών συνεπειών

΄΄Καλούμαστε να δούμε τι συμβαίνει σε αυτές ως προς το φαινόμενο που σας περιέγραψα και ταυτόχρονα να δούμε ποια χρήση γης έχουμε εκεί – δηλαδή είναι ζώνες Natura; Είναι περιοχές υψηλής πληθυσμιακής συγκέντρωσης ή περιοχές με έντονη τουριστική ή βιομηχανική δραστηριότητα; Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να γίνει και μια «αποτύπωση» των οικονομικών συνεπειών του φαινομένου, υπό την έννοια ότι διερευνούμε τι είναι αυτό που εκτίθεται στον κίνδυνο΄΄, συμπληρώνει.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο ότι δεν έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές στο εξωτερικό. Μπορεί οι επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμια κλίμακα, όμως ο συνδυασμός τους με την πραγματική συμπεριφορά των ακτών δεν έχει γίνει πολλές φορές. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της συγκράτησης νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, αναμένονται σε περίπου 10 μήνες.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr