background img
banner
banner

3 Οκτωβρίου, Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, αργία για τα Δικαστήρια…

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Δικηγόρου

 

Δεν πάνε και πάρα πολλά χρόνια (αν δεν κάνω λάθος τη δεκαετία του ’90) που η 3η Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου καθιερώθηκε ως αργία για τους λειτουργούς, συλλειτουργούς και εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Και ο Άγιος αυτός εορτάζεται πλέον (και) ως προστάτης Δικαστών, Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων αντιστοίχως. Συνεπώς, τα Δικαστήρια σε όλη τη χώρα είναι κλειστά. Ο Άγιος Διονύσιος ήταν Αθηναίος πολίτης και ανώτατος δικαστής, Αρεοπαγίτης, όταν ο Απόστολος των Εθνών Παύλος έφθασε στην Αθήνα. Ήταν ανάμεσα στους ακροατές του όταν μίλησε στον ευρύτερο χώρο της Ακροπόλεως, στον Άρειο Πάγο, στους (δύσπιστους αρχικά) Αθηναίους για τον Χριστιανισμό και τον Χριστό. Όμως, ο Διονύσιος πίστεψε αμέσως και έγινε, από τους πρώτους, μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Αγωνίστηκε για την επικράτηση της νέας θρησκείας και μάλιστα έγινε και ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας των Αθηνών.

Δικαίως, λοιπόν, αυτή η σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα ανακηρύχθηκε, εν καιρώ, Άγιος της Εκκλησίας του Χριστού. Και όπως είπαμε, ευλόγως και προστάτης των εργαζομένων, γενικά, στο χώρο της «Δικαιοσύνης» λόγω της προτέρας ιδιότητός του, με απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας «εσχάτως».

Ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν, ότι ο Αίγιο Διονύσιος, ο Αρεοπαγίτης είναι και Πολιούχος της πρωτεύουσας της χώρας μας, προστάτης και έφορος της Αθήνας δηλαδή. Στο όνομά του είναι αφιερωμένος ο περικαλλής ναός στην οδό Σκουφά, στο κέντρο της Αθήνας (Κολωνάκι). Μάλιστα, για αρκετά χρόνια, και μέχρι πρόπερσι – αν δεν κάνω λάθος – λειτουργούσε και ως Μητροπολιτικός Ναός, αφού η «Ευαγγελίστρια», η κανονική Μητρόπολη (πιο κάτω από την πλατεία Συντάγματος) επισκευαζόταν λόγω βλαβών από σεισμούς. Και… δικαίως, αφού η μεγαλοπρέπεια, η ομορφιά και η αρχοντιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εκκλησίας του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στο εσωτερικό της ιδίως…

Υ.Γ. «Ρίχνω» μία ιδέα: Μήπως πρέπει τα επισκεπτόμενα στην Αθήνα, σχολεία της πόλης μας – και γενικότερα – να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους και επισκέψεις στους δύο αυτούς ιστορικούς ναούς; Ειδικά στην επισκευασθείσα Μητρόπολη, αξίζει – πιστέψτε με- τον «κόπο»…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr