background img
banner
banner

Είκοσι παιδικές χαρές

ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η στιγμή της πραγματοποίησης της υπόσχεσης για δημιουργία είκοσι παιδικών χαρών έφτασε για την δημοτική αρχή, τριάμισι χρόνια μετά το ξήλωμα αυτών που επί σειρά ετών λειτουργούσαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Σημαντικό βοήθημα για την υλοποίηση του στόχου αποτελεί το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» που αφορά την προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας, η πρόθεση του δήμου να συμπληρώσει με ιδίους πόρους αλλά και η δωρεά οργάνων από ιδιώτες.
Η καθυστέρηση στην επανασύσταση παιδικών χαρών στον δήμο δεν έχει να κάνει μόνο με το υψηλό κόστος τους, αλλά με τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, καθώς τίποτα (και προπάντων ό,τι έχει να κάνει με παιδιά) δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη… Πλέον, το Αίγιο έχει απομείνει με μία μόνο παιδική χαρά, αυτή του πάρκου των Υψηλών Αλωνίων, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία 3Ε η οποία λαμβάνει νέα πιστοποίηση μετά την περίφραξη που ζητήθηκε και κατασκευάστηκε από τον δήμο.

Ξεκινά το έργο της παιδικής χαράς και για παιδιά με αναπηρίες

Από την στιγμή που ξηλώθηκαν οι παιδικές χαρές, οι άνθρωποι του δήμου δεν έπαψαν να αναζητούν μορφές χρηματοδότης για την δημιουργία νέων, έχοντας απευθυνθεί σε ιδιώτες και συγκεκριμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αναζητώντας χορηγίες, με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να απαντά θετικά, χρηματοδοτώντας κατά ένα μέρος παιδική χαρά και για παιδιά με αναπηρίες, στην Καλλιθέα Αιγίου, κοντά στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. και το ΕΕΕΕΚ. Μάλιστα, η δημοπράτησή της έχει ολοκληρωθεί και όπως έκανε γνωστό στο Protioline.gr η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, έχει αναδειχθεί ο εργολάβος, υπεγράφη η σύμβαση και άμεσα το έργο πρόκειται να ξεκινήσει. Να σημειωθεί ότι η παιδική χαρά αυτή έχει εκτιμώμενο κόστος 73.000 ευρώ και θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο διαθέσιμος χώρος ώστε να αποτελέσει έναν παιχνιδότοπο ψυχαγωγίας και μάθησης ικανό να προσελκύσει όλα τα παιδιά της πόλης, ανεξαρτήτως φύλου, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως αναφέρει η κ. Ψυχράμη.

Ο δήμος αξιοποιεί τις δωρεές ενώ προχωρά και με δικά του μέσα

Το τελευταίο διάστημα, κατόπιν χορηγιών και προσπαθειών των τοπικών κοινοτήτων, έχει ξεκινήσει το στήσιμο παιδικών χαρών σε διάφορα σημεία, με τον δήμο να αναλαμβάνει είτε την περίφραξη, είτε την τοποθέτηση των οργάνων, είτε την διαμόρφωση των χώρων. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η αντιδήμαρχος, στην πλατεία Συλίβαινας στην παραλία Ακράτας, έγινε δωρεά οργάνων και περίφραξη του χώρου από τον δήμο, όπως και στο Διακοπτό που προβλέπεται ξύλινη περίφραξη. Μία ακόμη παιδική χαρά έγινε στα Ζαχλωρίτικα, ενώ με χορηγία οργάνων προχώρησε η παιδική χαρά στον Πλάτανο με τον δήμο να αναλαμβάνει την τοποθέτηση.

Ακόμη, δημιουργία παιδικής χαράς προβλέπεται και στα Σταφιδάλωνα κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, σε περίπτωση όμως που η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατ. Αχαΐας (Αιγίου) συμφωνήσει να παραχωρήσει μέρος του οικοπέδου που ανήκει στην τοπική νοσηλευτική μονάδα. Σε περίπτωση δε που γίνει η παραχώρηση, ο δήμος θα προχωρήσει την κατασκευή με δικά του μέσα.

Ποιες παιδικές χαρές περιλαμβάνονται στην μελέτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας πρόκειται να ληφθεί απόφαση για έγκριση της μελέτης, του προϋπολογισμού και του τρόπου εκτέλεσης του έργου: «Κατασκευή παιδικών χαρών του Δήμου Αιγιαλείας», καθώς και έγκριση της μελέτης, του προϋπολογισμού και του τρόπου εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Αιγιαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των Προσκλήσεων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την ένταξη Πράξης για τον δήμο Αιγιαλείας, μετά την σχετική πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Μάιο και η οποία ανέρχεται σε 225.000 ευρώ, ενώ ο δήμος καλείται να συμβάλει στο έργο με ιδίους πόρους, με 74.999,65 €, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 299.999,65 €.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των παιδικών χαρών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων, τομέας στον οποίο υστερεί ο δήμος Αιγιαλείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επιλέξιμες δαπάνες είναι: Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού των παιδικών χαρών. Κάθε είδους δαπάνη για την προμήθεια και τοποθέτηση ασφαλούς δαπέδου των παιδικών χαρών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και κάθε είδους δαπάνη για την προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλου και επαρκούς φωτισμού, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Ψυχράμη, με βάση την μελέτη που έχει εκπονηθεί, θα δημιουργηθούν παιδικές χαρές στα εξής σημεία: Δ.Ε. Αιγίου: 1. Παιδική χαρά Πίνδου, 2. Παιδική χαρά Μεγάλου Αλεξάνδρου, 3. Παιδική χαρά Διγιελιώτικα, Τ.Κ. Διγελιωτίκων, 4. Παιδική χαρά Κούμαρη, Τ.Κ. Κούμαρη, 5. Παιδική χαρά Οικονομόπουλου-Τ.Κ. Βαλιμιτίκων. Δ.Ε. Αιγείρας: 6. Παιδική χαρά Φελόη, 7. Παιδική χαρά Αιγές-Λαμπινός. Δ.Ε. Ακράτας: 8. Παιδική χαρά Ο.Τ. 27, 9. Παιδική χαρά Αμπέλου, Τ.Κ. Αμπέλου. Δ.Ε. Διακοπτού: 10. Παιδική χαρά Ριζομύλου, Τ.Κ. Ριζομύλου. Δ.Ε. Συμπολιτείας: 11. Παιδική χαρά Αβύθου. Δ.Ε. Ερινεού: 12. Παιδική χαρά Κάτω Σαλμενίκου, Τ.Κ. Σαλμενίκου, 13.Παιδική χαρά Καμαρών, Τ.Κ. Καμαρών.
΄΄Δίνουμε έμφαση στις παιδικές χαρές σε έναν τομέα που γνωρίζουμε πως υστερούσε ο δήμος μας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε χαρούμενους και ασφαλείς χώρους για το παιχνίδι των παιδιών, οι οποίοι βέβαια θα πληρούν τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει΄΄, δήλωσε σχετικά η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr