background img
banner
banner

«Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται ως «Δημιουργικές Βιομηχανίες», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά, η παρουσίαση του περιεχομένου της πρόσκλησης με τίτλο: «Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων», η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2019.

΄΄Ο συνδυασμός καινοτομίας, πολιτισμού και δημιουργίας είναι ένα τρίπτυχο που στην Δυτική Ελλάδα έχουμε αποφασίσει να το αναδείξουμε ως σημαντικό στοιχείο στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης. Γιατί πιστεύουμε, ότι έτσι διαμορφώνουμε συνθήκες βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τους νέους μας και εν τέλει μειώνουμε το αναπτυξιακό χάσμα, τόσο εντός της χώρας όσο και εντός της ΕΕ.΄΄, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση.

Ο Περιφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε στη στρατηγική της παραγωγικής ανασυγκρότησης, προτεραιότητα που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή από το 2011, πρόσθεσε: ΄΄Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε καταλύτες μιας δημιουργικής πολιτικής. Ως Περιφέρεια, δεν μπορούμε να απαντάμε στις προκλήσεις του αύριο μόνο με τους παραδοσιακούς τρόπους. Διαθέτουμε όραμα, σχέδιο και στρατηγική για την επόμενη μέρα΄΄.

Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων

H “Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων” είναι η νέα δράση, με προϋπολογισμό 7.800.000 ευρώ, που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020». Προορίζεται να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 100.000 ευρώ, με μέγιστο ποσό επιχορήγησης τα 55.000 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι υπό σύσταση, νέες και υφιστάμενες Μικρές και Πολύ μικρές Επιχειρήσεις, και Συνεταιρισμοί (κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκτός των γεωργικών συνεταιρισμών), που διαθέτουν επιλέξιμους ΚΑΔ και δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Π.Δ.Ε.

Το υπό διαμόρφωση πλαίσιο της προκήρυξης παρουσίασε η Αναστασία Παπακωνσταντίνου και επιμελήθηκε η Ιωάννα Πολίτη, στελέχη και οι δύο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ενδιαφέρουσες παραμέτρους για τους «παράγοντες δημιουργίας και ανάπτυξης Συστάδων Επιχειρήσεων σε Δημιουργικούς Κλάδους» ανέδειξε ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Τσεκούρας, ενώ για την «Επιχειρηματικότητα στη Δημιουργική Οικονομία» μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλης Αυδίκος.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου αναφέρθηκε τόσο στις προκηρύξεων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γι’ αυτό και διαμορφώνει τα κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης, που έχει ανάγκη η περιφερειακή οικονομία, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής να αξιοποιούν τις ευκαιρίες.

Στη διαβούλευση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο βιομηχανικό και σχεδιαστικό Design, στους παραδοσιακούς δημιουργικούς κλάδους της μεταποίησης (π.χ. αργυροχρυσοχοΐα, κατασκευή μουσικών οργάνων, επίπλων, βιομηχανία ένδυσης – υπόδησης και μόδας), στο χώρο της τέχνης και της ψυχαγωγίας, των εκδόσεων και εκτυπώσεων, στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ενώ παρόντα ήταν στελέχη μελετητικών εταιριών, αλλά και του τραπεζικού κλάδου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr