background img
banner
banner

Φωτεινά πνεύματα που… διανθίζουν τον τόπο

«ΚΟΙΤΙΔΑ» ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

«Η ποίηση είναι η μουσική της ψυχής και προ πάντων, ψυχών μεγάλων και αισθαντικών» είπε ο Βολταίρος. Όλο και περισσότεροι είναι οι Αιγιαλείς που ξεδιπλώνουν τα έντονα και ζωηρά συναισθήματα του ψυχικού τους κόσμου σε μια κόλλα χαρτί, διασκορπώντας ακτίνες φωτός σε μία γκρίζα εποχή.
Χαρισματικοί άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας, οι ποιητές, τιμούν την Τέχνη με τον καλύτερο τρόπο. Με ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν, με σειρά βραβείων και διακρίσεων σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, βγάζουν τον καλύτερο «εαυτό» τής Αιγιάλειας εκτός συνόρων, ανασύροντας στην επιφάνεια ηθικές αξίες, σύγχρονους προβληματισμούς και χαμένα όνειρα…
Τα ποιήματά τους αποτελούν μία συνομιλία με το έσωθεν τοπίο της ψυχής, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες μας, συμβάλλοντας την άρση της ηθικοαισθητικής κατάπτωσης της εποχής. Όλοι τους αποτελούν πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους, όχι μόνο στο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους «ζωγραφίζοντας» με τις λέξεις, αλλά και στην στάση ζωής. Δεν είναι λίγοι ωστόσο και αυτοί που πορεύονται στα όμορφα μονοπάτια της ποίησης, χωρίς τα ονόματα και το έργο τους να είναι ευρέως γνωστά.

Ο πολυγραφότατος Γιάννης Ανδρικόπουλος

Λαμπρή παρακαταθήκη για το μέλλον της Αιγιάλειας, αποτελεί ο λογοτέχνης, ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρικόπουλος. Ο καταξιωμένος αυτός πνευματικός άνθρωπος που είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της εποχής, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, αποτελεί όχι μόνο για την γενέτειρά του αλλά και για όλη την Ελλάδα, «εθνικό κεφάλαιο», στον τομέα της διανόησης και των γραμμάτων. Το ογκώδες ποιητικό του έργο αναφέρεται – σχεδόν όλο – στην τοπική αλλά και στην Εθνική ιστορία και ένα μεγάλο μέρος του κριτικού του έργου αφιερώνεται στους μεγάλους ποιητές. Τα δοκίμιά του αφορούν ηθικές αξίες, γεγονότα και πρόσωπα, που επηρέασαν και επηρεάζουν την πορεία της κοινωνίας.

Η δημιουργική Πόλα Γιαννακοπούλου – Βακιρλή

Η Πολυξένη (Πόλα) Γιαννακοπούλου – Βακιρλή, γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της μακρινής Αυστραλίας, αλλά μεγάλωσε στην Ακράτα. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας και διορίσθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα είναι συνταξιούχος έχοντας στρέψει περισσότερο το βλέμμα της στην ποίηση, με την οποία, ούτως ή άλλως, ασχολείτο από μικρή. Πολυγραφότατη, ευαίσθητη, δημιουργική, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και παρότι διαμένει στην Αθήνα δεν ξεχνά την γενέτειρά της Ανατολική Αιγιάλεια που έχει αποτελέσει και πηγή έμπνευσης γι’ αυτή!

Ο επιτελικός Γιώργος Κατσανάκης

Ο Γιώργος Κατσανάκης, με το ψευδώνυμο «Γιώργος», έχει ήδη ξεχωρίσει για το ποιητικό του έργο, διακρινόμενος σε διαγωνισμούς. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στο Αίγιο, με μισή καταγωγή από τα πανέμορφα Τριζόνια. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθήνας και μεταπτυχιακό στη Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.) επίσης στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 2010 εργάζεται στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, ως προϊστάμενος προσωπικού – επιμελητείας, ενώ ταυτόχρονα βαδίζει ανηφορικά τον δρόμο της ποίησης.

Ο δάσκαλος Παναγιώτης Κουμπούρας

Πνεύμα ανήσυχο, με ποιητικό λόγο που καθηλώνει, προσηλωμένος στην Παιδεία, την οποία για χρόνια ως λειτουργός υπηρετεί, ο Παναγιώτης Κουμπούρας από την Ακράτα, ανεβάζει διαρκώς όλο και πιο πάνω την ποίηση στην Αιγιάλεια. Γεννήθηκε το 1953 στην Κόνιτσα, ωστόσο τον «κέρδισε» η Ανατολική Αιγιάλεια, υπηρετώντας για σειρά ετών την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με δεκάδες διακρίσεις στην συλλογή του όχι μόνο για ποιήματά του αλλά και γενικότερα για την προσφορά του στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, συνεχίζει να «κεντρίζει» και να δημιουργεί προσδοκίες.

Ο επιστήμονας Γεώργιος Σιαφλάς

Από τον «μαγικό» κόσμο των αριθμών, στις διεξόδους των λέξεων, στις «εικόνες» της ποίησης και της λογοτεχνίας, ο καταγόμενος από τον Πλάτανο Ακράτας Γεώργιος Σιαφλάς, είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έχει γεννήσει η Αιγιάλεια. Διακεκριμένος επιστήμονας των Οικονομικών, εξαίρετος πνευματικός άνθρωπος, ποιητής αλλά και συγγραφέας, αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθησία και την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, έχοντας προχωρήσει στην δημιουργία τού «Ιδρύματος Ελισάβετ Σιαφλά- Μπαλόγλου», με στόχο την προσφορά στους ανθρώπους του τόπου του. Η απώλεια της συζύγου του το 2012, τον οδήγησε στην ποίηση, γράφοντας ασταμάτητα και εκδίδοντας αξιόλογες ποιητικές συλλογές, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί.

Ο πολυβραβευμένος Θανάσης Τρίψας

Με βαριά «τροπαιοθήκη», με αμέτρητες πρωτιές σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς (διακρίνεται σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό που συμμετέχει), ποιητής της χρονιάς για το έτος 2014-2015 κι όλα αυτά ανακαλύπτοντας… φλέβα χρυσού μόλις το 2013, ο Θανάσης Τρίψας έχει έναν μαγικό τρόπο να «κεντά» τις λέξεις, πότε αγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τον ψυχισμό του αναγνώστη του και πότε δίνοντας αφορμές για αφύπνιση και προβληματισμό. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1956, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα, έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες ποιήματα, μελοποιημένους στίχους, μία ποιητική συλλογή αλλά και πολλά ακόμη να δώσει στην ελληνική ποίηση!

Ο ανήσυχος Ευθύμιος Φαλτάκας

Ο Ευθύμιος Φαλτάκας γεννήθηκε στο Αίγιο το 1956 από πολύτεκνη οικογένεια. Τελειώνοντας τις σπουδές του παρακολούθησε οικονομικά και διοικητικά σεμινάρια ενώ έχει σπουδάσει και βυζαντινή μουσική. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και αποχώρησε από την ενεργό δράση ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος. Ευαίσθητος στα κοινωνικά ζητήματα αγωνίστηκε ως συνδικαλιστής, και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στα πολιτιστικά δρώμενα. Αρθρογραφώντας στον τοπικό Τύπο δημοσίευσε μια σειρά έργων για να εκφράσει τις ανησυχίες του μέσα από την ποίηση και το διήγημα. Ποιήματά του έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και έχουν συμπεριληφθεί στις πέντε –ως τώρα -ποιητικές συλλογές του. Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς ποιητικούς διαγωνισμούς απ’ όπου έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr