background img
banner
banner

Γιατί οι τυφώνες δεν πλήττουν ποτέ την Ευρώπη; Τι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον [βίντεο]

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Μήπως φοβόσαστε τους τυφώνες; Αν μένετε στην Ευρώπη ή στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πληγείτε από αυτό το φυσικό φαινόμενο.

Αυτές οι περιοχές σπάνια έρχονται αντιμέτωπες με τυφώνες. Γιατί όμως ορισμένα μέρη σπάνια πλήττονται από αυτούς;

Η Ευρώπη έχει να δει τυφώνα στις ακτές της εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Η εποχή των τυφώνων συνεπάγεται με μια ισχυρή δόση ανέμων και βροχής. Αλλά η Ευρώπη έχει κάτι που η Βόρεια Αμερική δεν έχει, όσον αφορά στην προστασία από τους τυφώνες. Την τοποθεσία.

 Οι τυφώνες συνήθως σχηματίζονται στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, όπου το ζεστό νερό κοντά στον Ισημερινό και η υψηλή υγρασία δημιουργούν στήλες ταχέως αυξανόμενου περιστρεφόμενου αέρα. Είναι η τέλεια συνταγή για μια καταιγίδα. Τώρα, όσο πιο ζεστός, και υγρός είναι ο αέρας, τόσο ισχυρότερη γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια τροπική καταιγίδα μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε τυφώνα, καθώς πορεύεται στον Ατλαντικό. Συνήθως, οι τυφώνες κινούνται προς τα δυτικά από τους ανέμους, που προκαλούνται από την περιστροφή της Γης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη, όπως και η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, σπάνια πλήττονται από τυφώνες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ένας σημαντικός λόγος που η Ευρώπη δεν πλήττεται από τυφώνες είναι η τοποθεσία της

Από το 2000, έχουν φτάσει στην Ευρώπη περίπου 30 κατάλοιπα τυφώνων. Μέχρι τη στιγμή όμως που καταλήγουν στην ξηρά, έχουν μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα ή κάτι πιο αδύναμο. Κι εκεί παίζει ρόλο η θέση της Ευρώπης. Προκειμένου ένας τυφώνας να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, κάτι σημαντικό πρέπει να συμβεί. Πρέπει να ταξιδέψει πολύ βόρεια. Μόλις το σύστημα καταιγίδας φτάσει στους 30 βαθμούς βόρεια, συναντά το υποτροπικό ρεύμα, το οποίο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και ως εκ τούτου, χτυπά την καταιγίδα ανατολικά. Αλλά επειδή η καταιγίδα κατευθύνεται πλέον βόρεια, τα ύδατα κάτω από αυτήν είναι πιο κρύα από 5-10 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει λιγότερη ενέργεια για την τροφοδοσία της καταιγίδας. Και ως αποτέλεσμα, αρχίζει να μειώνεται από την στιγμή που κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Παρόλο που δεν είναι πλέον τυφώνας, είναι αρκετά δυνατός όταν χτυπά τις ακτές της γηραιάς Ηπείρου.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα υπολείμματα τυφώνων θα συνδυαστούν με άλλους κοντινούς κυκλώνες, που δημιουργούν ισχυρούς ανέμους και βροχές, που πλήττουν κυρίως την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά είναι γνωστό ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα ή ακόμη μακρύτερα έως την Βόρεια Ρωσία. Χαρακτηριστικά αποτελέσματα εξ αυτών είναι η διακοπή ρεύματος, οι πλημμύρες και περιστασιακά θύματα. Πιο πρόσφατα, τα απομεινάρια του τυφώνα Οφελία χτύπησαν την Ιρλανδία και την Σκωτία το 2017. Περίπου 50.000 νοικοκυριά στη Βόρεια Ιρλανδία είχαν διακοπή ρεύματος. Τρεις θάνατοι αναφέρθηκαν και πολλά δέντρα έπεσαν σε δημόσιους δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Αυτή ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ιρλανδία τα τελευταία 50 χρόνια. Και μπορεί να είναι ένα σημάδι του τι έπεται.
Από το 2000, έχουν φτάσει στην Ευρώπη περίπου 30 κατάλοιπα τυφώνων

Καθώς αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, θα αυξηθούν επίσης οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον βόρειο Ατλαντικό. Κάτι που οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των καταιγίδων που φθάνουν στην Ευρώπη. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η Ευρώπη θα μπορούσε να βιώσει κατά μέσο όρο 13 ισχυρές καταιγίδες κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων.

Πηγή:  iefimerida.gr


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr