background img
banner
banner

Η ηρωίδα Γκρέτα Γκολφινοπούλου με την δράση της δόξασε τον Λόγγο!

ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αφιερωμένες στην Γκρέτα Γκολφινοπούλου, στην γυναίκα που με τη δράση της σημάδεψε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, προσφέροντας τα μέγιστα και λειτουργώντας πολύ συχνά σαν… από μηχανής θεός για τους κατοίκους της Δυτικής Αιγιάλειας, είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Λόγγο, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Θα αναδειχθεί το σημαντικό έργο και θα τιμηθεί η μνήμη της Γερμανίδας που αγάπησε την Ελλάδα… περισσότερο κι απ’ τους Έλληνες, σώζοντας με αυταπάρνηση ανθρώπινες ζωές!

Οι εκδηλώσεις

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λόγγου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο και το Τοπικό Συμβούλιο Λόγγου θα τελέσει αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας (ενθυμήματος) στην πρώην οικεία της Γερμανίδας Γκρέτας Γκολφινοπούλου, που στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής πρόσφερε πολλά στην χώρα που έζησε και αγάπησε. Μάλιστα, στην πρόσκλησή του, το Τοπικό Συμβουλιο Λόγγου, μας προσκαλεί να παραβρεθούμε, για να τιμήσουμε το πρόσωπο που πρόσφερε στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας!
Στις 5.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Διοίκηση του Μουσείου Ιστορίας – Λαογραφίας Λόγγου, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, με θέμα: «Γνωστές – άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, στην περιοχή του Λόγγου. Η Γκρέτα Γκολφινοπούλου».

΄΄Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, προβάλλοντας κάτι διαφορετικό για την ιστορία του τόπου μας. Φέτος, επιλέξαμε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες αυτού του τόπου, την αείμνηστη Γκρέτα Γκολφινοπούλου, ώστε να μάθουν όλοι το μεγαλείο της ψυχής της και τον τρόπο με την οποίο λειτούργησε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, σώζοντας ανθρώπινες ζωές΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr η Μέλπω Ρογκάλα, κάνοντας γνωστό πως την δράση της αείμνηστης Γκρέτας έχουν καταγράψει οι δύο στυλοβάτες του Μουσείου, ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Λάπας και ο ιερέας Δημήτριος Χαμχούγιας. Σημειώνεται ότι την γιορτή θα αποδώσουν οι φιλόλογοι Κώστας Κλάγκος και Βάνα Μπεντεβή με αφηγήσεις από τις Βάσω Λουκοπούλου και Μάγδα Γεωργακοπούλου.

Ποια ήταν η αείμνηστη Γερμανίδα που αγάπησε την Ελλάδα περισσότερο κι από τους Έλληνες!

Η Γκρέτα Γκολφινοπούλου γεννήθηκε στην Γερμανία και ουδεμία σχέση με την Ελλάδα είχε μέχρι το 1918, όταν νεαρή τότε βρέθηκε στην Ελλάδα και διέμεινε σε χωριό της Αιγιάλειας, εκεί όπου μάλιστα στην αρχή δεν την αποδέχθηκε η τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια νυμφεύτηκε τον Λογγίσιο Αριστείδη Γκολφινόπουλο ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του Λόγγου. Η ίδια, εκτός από τον σύζυγό και τον γιο της, τροφοδότησε με αγάπη όλους τους χωριανούς και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, πράγμα που απέδειξε έμπρακτα, παρεμβαίνοντας κάθε φορά που χρειαζόταν την περίοδο της Κατοχής, μη διστάζοντας να μπει μπροστά και από τα πολυβόλα των Γερμανών για να σώσει Έλληνες!!! ΄΄Δεν χωρεί αμφιβολία πως επρόκειτο για μία ηρωίδα. Μία «Ελληνίδα» που γεννήθηκε στη Γερμανία και ήρθε σε αυτό τον τόπο για να σώσει ανθρώπους, έτοιμη να δώσει και το αίμα της για την Ελλάδα΄΄, σχολίασε η κ. Ρογκάλα, προσθέτοντας πως η Γκρέτα Γκολφινοπούλου δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της παλικάρια, να σώσει Εβραίους και να δώσει «μάχες» με τους Γερμανούς ώστε να μην προχωρήσουν σε μαζικές εκτελέσεις, όπως συνέβη στα Σελιανίτικα!

Όμως και μετά την Κατοχή δεν σταματούσε να προσφέρει στον συνάνθρωπο και να βοηθά, είτε παραδίδοντας μαθήματα χωρίς χρήματα στα παιδιά, είτε δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία.
Για την Γκρέτα Γκολφινοπούλου μίλησε στο Protionline.gr μία γυναίκα που ταυτίστηκε μαζί της όσο λίγοι άνθρωποι στην περιοχή. Πρόκειται για την ανιψιά και αναδεξιμιά της, Γκρέτα Σταθακάρου, μητέρα του σημερινού προέδρου της ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιάλειας Βασίλη Σταθακάρου, η οποία δεν έπαψε ποτέ να είναι υπερήφανη για την ηρωίδα νονά της! Μάλιστα, το όνομα Γκρέτα, πήρε και η εγγονή της η 18χρονη σήμερα κόρη του Βασίλη Σταθακάρου που θέλει να μάθει κάθε πτυχή της ζωής της αείμνηστης Γκρέτας, που με την δράση της «φώτισε» όχι μόνο την οικογένειά της αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

Γκρέτα Σταθακάρου:”Ένιωθα πάντα υπερήφανη που με βάφτισε μία τόσο σημαντική γυναίκα΄΄

Η κ. Σταθακάρου, 74 ετών σήμερα, θυμάται με μεγάλη συγκίνηση τη νονά της, την οποία θαύμαζε από παιδί. ΄΄Ενιωθα πάντα υπερήφανη που με βάφτισε μία τόσο σημαντική γυναίκα, την οποία σέβονταν και αγαπούσαν όλοι. Μεγάλωσα ακούγοντας τις ιστορίες από ανθρώπους που τις είχαν ζήσει και δεν σταματούσαν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτή. Στα Σελιανίτικα, οι Γερμανοί είχαν φορτώσει στα ζώα πολεμοφόδια για να τα μεταφέρουν και τη νύχτα οι αντάρτες τους πήραν τις τριχιές. Αμέσως χτύπησαν την καμπάνα και συγκέντρωσαν του άντρες, μεταξύ των οποίων και δύο αδέλφια της μάνας μου. Τους έστησαν στον τοίχο για να τους εκτελέσουν. Το σπίτι της νονάς μου ήταν στην μεγάλη ευθεία του Λόγγου και κάποιος έτρεξε να την ειδοποιήσει. Όταν έφτασε εκεί μπήκε με αυταπάρνηση μπροστά από τα πολυβόλα και τους σταμάτησε. Τους είπε πως είναι καλύτερα να χτυπήσουν αυτή παρά όλους αυτούς τους αθώους! Κάπως έτσι έσωσε τα παλικάρια. Πώς να μην της χρωστούν χάρη αυτές οι οικογένειες; Πώς να μην της χρωστά χάρη η πατρίδα;΄΄, αναφέρει η κ. Σταθακάρου.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Η δράση της ήταν διαρκής και πάντα με γνώμονα την προστασία των ανθρώπων από τον κατακτητή. Όπως αναφέρει η κ. Σταθακάρου, ΄΄κάποια στιγμή οι Γερμανοί λάβωσαν δύο Ιταλούς που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι δύο είχαν βρει καταφύγιο κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου, τη νύχτα ο ένας πέθανε και ο άλλος βογκούσε από τους πόνους. Τότε τον πήρε στο σπίτι της, τον έκρυψε στο υπόγειο τον περιέθαλψε, απ’ όπου βγήκε μόνο όταν ήταν εντελώς καλά και φυγαδεύτηκε στην Ιταλία. Λίγο καιρό αργότερα λάμβανε ευχαριστίες από τους ανθρώπους του, μέσω γραμμάτων!΄΄. Η δράση της συνεχίστηκε βοηθώντας μία Εβραία από την Θεσσαλονίκη, αλλά και αργότερα μετά την Κατοχή. Η κ. Σταθακάρου θυμάται: ΄΄Ήταν μία οικογένεια στον Ν. Ερινεό με 14 παιδιά. Τα δύο πέθαναν στον πόλεμο. Μετά τον πόλεμο η πείνα ήταν μεγάλη. Ο μικρότερος τα κατάφερε και έφυγε στη Γερμανία λαθραία, όμως εκεί δεν είχε δουλειά, ενώ κρυβόταν επειδή ήταν παράνομος στη χώρα. Τότε η αείμνηστη νονά μου προσέφυγε στην γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτό τον άνθρωπο σαν να ήταν δικό της παιδί. Όπως και έγινε. Του βρήκαν δουλειά και έκανε προκοπή΄΄. ΄΄Έτσι ήταν η νονά μου. Ευχάριστη, δοτική, γενναία, γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο΄΄, προσθέτει η κ. Σταθακάρου.

Η Γκρέτα Γκολφινοπούλου απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και όλη την θυμούνται με μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr