background img
banner
banner

Μειωμένος ο αριθμός των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ανασφάλεια, δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και αβεβαιότητα για το αύριο παρουσιάζει η εξαιρετικά χαμηλή κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο, σε επίπεδο Αιγιάλειας. Μπορεί με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν να είναι διπλάσιες αυτών που παύουν να λειτουργούν, οι αριθμοί όμως είναι πολύ χαμηλοί και μέγα ζητούμενο παραμένει όχι η έναρξη αλλά η διατήρηση των επιχειρήσεων λειτουργούντων σε υγιή πλαίσια…

Είναι γνωστό πλέον ότι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή άρχισε να μεταβάλλεται από το 2011, όταν και το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης έγινε πιο εμφανές, αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες. Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται πως έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις του εμπορίου και της μεταποίησης, ενώ στην αρχή της κρίσης υπήρξε εμφανής στροφή προς τον τομέα των υπηρεσιών, με επιχειρήσεις που είχαν να κάνουν με εστίαση και αναψυχή.

Πολλές από αυτές ωστόσο, σταμάτησαν να λειτουργούν ή κρατιούνται με… νύχια και με δόντια… Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, αυτοί που πέρασαν την… σκληρή δοκιμασία των χρόνων της κρίσης, έχουν… βαλθεί να επιβιώσουν, δεδομένου ότι βαίνει μειούμενος ο αριθμός των επιχειρήσεων που φτάνουν στο «λουκέτο».

67 ενάρξεις και 30 διαγραφές

Το 2017 στην Αιγιάλεια άνοιξαν 83 επιχειρήσεις και έκλεισαν 75, όταν το 2016 οι ενάρξεις ήταν 106 και οι παύσεις δραστηριότητας 135. Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στο Protionline.gr  από το γραφείο του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Αιγιάλεια άνοιξαν 67 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 30. 44 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στο Αίγιο και στην Δ.Ε. Συμπολιτείας ενώ έκλεισαν 21. Στο Διακοπτό έκαναν έναρξη 8 και διαγραφή μία, στην Ακράτα άρχισαν 12 και τελείωσαν 5, στην Αιγείρα άνοιξε μία και έκλεισαν 2 και στον Ερινεό ξεκίνησαν λειτουργία 2 και μία επιχείρηση έβαλε λουκέτο.
Απ’ ό,τι φαίνεται, μέσα στο τρίμηνο που υπολείπεται για το τέλος του έτους, το ισοζύγιο δύσκολα θα ξεπεράσει το περσινό, δεδομένου ότι μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εποχικές επιχειρήσεις…

Η κίνηση στο μητρώο του Επιμελητηρίου την τελευταία επταετία

Σε όλη την Αχαΐα, συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι την 31η Αυγούστου 2018, στην Αχαΐα έχουν κλείσει 9.857 επιχειρήσεις και έχουν ανοίξει 9.034. Από τις 9.034 που ξεκίνησαν να λειτουργούν, οι 1.079 είναι στον τομέα της μεταποίησης, οι 3.022 στον τομέα του εμπορίου και οι περισσότερες, δηλαδή οι 4.933, στον τομέα των υπηρεσιών. Από τις 9.857 που έβαλαν λουκέτο, οι 1.889 είναι στον τομέα της μεταποίησης, οι 3.601 στον τομέα του εμπορίου και οι 4.367 στον τομέα των υπηρεσιών.
Την προηγούμενη χρονιά, το 2017 για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία επταετία οι εγγραφές επιχειρήσεων είναι περισσότερες από τις διαγραφές. Συγκεκριμένα, άνοιξαν στον νομό Αχαΐας, συνολικά στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών 793 επιχειρήσεις και έκλεισαν 667. Ωστόσο, στους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου οι διαγραφές εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις εγγραφές. Μέχρι τις 31 Αυγούστου οι εγγραφές συνολικά είναι 569 και οι διαγραφές 330. Συνολικά από το 2011 ως σήμερα έχουμε 810 λιγότερες επιχειρήσεις μεταποίησης, 579 επιχειρήσεις λιγότερες στον τομέα του εμπορίου και 566 επιχειρήσεις περισσότερες στον κλάδο των υπηρεσιών, που σε μεγάλο ποσοστό αφορά τον κλάδο εστίασης και αναψυχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr