background img
banner
banner

«Όχι» στην υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών στο Λύκειο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε συμμετοχή στην ψηφοφορία μέσω του διαδικτύου, κατά της συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών σπουδών, καλεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, με αφορμή την προφανή υποβάθμιση της διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συντασσόμενος με τις θέσεις της Π.Ε.Φ., εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία του.

Όπως τονίζει, ΄΄το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο Λύκειο, επιτίθεται ευθέως κατά των ανθρωπιστικών σπουδών και επιχειρεί να τις υποβαθμίσει περαιτέρω. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την ανοικτή επίθεση κατά του βασικού πυλώνα γνώσης που στηρίζει τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. Η πρόταση αυτή που καταργεί τα Λατινικά από το πρόγραμμα σπουδών και οδηγεί σε επιφανειακή προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αποτελεί μοναδικό και επικίνδυνο φαινόμενο για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Πρέπει να αντισταθούμε! Τώρα πριν να είναι αργά…΄΄.

Πώς προκύπτει υποβάθμιση…

Στην επιστολή, που υπογράφουν η πρόεδρος Αρχοντούλα Ρέλλα – Παπασημακοπούλου και η γεν. γραμματέας Κατερίνα Μαρινοπούλου, επισημαίνεται πως η υποβάθμιση προκύπτει από: 1. Τη συρρίκνωση όλων των φιλολογικών μαθημάτων (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία) στο πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου.  2. Την κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών, μέτρο που αποκόπτει το ελληνικό σχολείο από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 3. Την κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου στα Αρχαία Ελληνικά και την υπομοριοδότηση του αδίδακτου στις Πανελλαδικές εξετάσεις. 4. Την κατάργηση της Ιστορίας Γενικής Παιδείας στην Γ΄ Λυκείου 5. Την κατάργηση των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

΄΄Πιστεύουμε βαθύτατα ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για να είναι αποτελεσματικές και να διαμορφώνουν ακέραιους πολίτες, θα πρέπει να θεμελιώνονται στο ανθρωπιστικό υπόβαθρο όλων των φιλολογικών μαθημάτων΄΄, αναφέρουν προς τον υπουργό οι εκπρόσωποι των Φιλολόγων της περιοχής, τονίζοντας: ΄΄Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που διανύουμε μια δύσκολη φάση οικονομικής αλλά και κοινωνικοπολιτικής κρίσης, οι ανθρωπιστικές σπουδές παρουσιάζονται ως μια γνωστική και εσωτερική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος θεμελιώνοντας μια διαρκή, δημιουργική και κριτική σχέση μαζί τους μπορεί να αναζητήσει λύσεις στα ποικίλα προβλήματά του, να υιοθετήσει μια θετική στάση για τη ζωή, να επαναφέρει αξίες, πρότυπα, που θα τον ολοκληρώσουν ως άνθρωπο και θα ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά του. Η μεγάλη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ προέβλεπε ότι “χωρίς τις ανθρωπιστικές σπουδές οδεύουμε προς μια καταστροφή και μπαίνουμε σε μια εποχή βαρβαρότητας”΄΄.

Τι αιτούνται οι Φιλόλογοι της περιοχής

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους, οι Φιλόλογοι επισημαίνουν: ΄΄Είναι ανάγκη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να θεωρήσει ως κύριο άξονά της και ως συνιστώσα όλων των μαθημάτων της την ανθρωπιστική παιδεία, καταργώντας τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές. Μια τέτοια γόνιμη και δημιουργική σύνθεση δεν θα γίνει με τεχνοκρατικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και με καταργήσεις φιλολογικών μαθημάτων, αλλά με εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας τους και ουσιαστική διείσδυση στα νάματα των αξιών τους΄΄.

Κατόπιν αυτών, εκφράζουν τα αιτήματά τους, ως εξής: ΄΄1. Να μην προβείτε στις μελετώμενες καταργήσεις Φιλολογικών μαθημάτων και την περικοπή των ωρών διδασκαλίας τους. 2. Να επαναφέρετε την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και την εξέταση της μετάφρασης κειμένου στις Πανελλαδικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου.

“Προς επίρρωσιν” της διαμαρτυρίας μας κλείνουμε με τη θέση του Stephen J. Harrison, καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Εάν εφαρμοστούν τα σχέδια αυτά, θα έχουν ολέθριες συνέπειες. Θα καταστρέψουν αλόγιστα την τρέχουσα ακμάζουσα κατάσταση των λατινικών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και θα στερήσουν από τους Έλληνες μαθητές τη μελέτη ενός ζωτικού τομέα της λογοτεχνίας και του πολιτισμού της Ευρώπης, ο οποίος είχε θεμελιώδη επίδραση και στη δική τους ιστορία και τον πολιτισμό κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εγώ και οι Λατινιστές συνάδελφοί μου στην Οξφόρδη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και αναμφίβολα σε ολόκληρο τον κόσμο, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα εναντίον αυτής της κοντόφθαλμης πρότασης. Αυτή η κατάργηση της διδασκαλίας των Λατινικών θα αποτελούσε πράξη πνευματικού και εκπαιδευτικού βανδαλισμού ανάξιου της μεγάλης πολιτισμικής παράδοσης της Ελλάδας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr