background img
banner
banner

Σημαντικές αποφάσεις στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τα συνδικαλιστικά θέματα των δικηγόρων που αφορούν και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, όσο και το αίτημα του Αιγίου για άμεση αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Αιγίου, παρουσίασε η συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στη Ζάκυνθο. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.
Παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σάρλης, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Μπέσκο ότι υπεγράφη από μέρους του η απόφαση για την διάθεση συμπληρωματικής δαπάνης, ύψους 150.000 ευρώ για τις πρόσθετες εργασίες που χρειάζονται για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Αιγίου. Ως γνωστόν, η αποκατάσταση των φθορών στο κτίριο έχει δρομολογηθεί. Το σχέδιο της εταιρείας Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. έχει εγκριθεί από την ΕΠΑΕ, υπάρχει η σχετική άδεια της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Περιφέρειας, υπάρχει δεσμευμένη πίστωση ύψους 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται η δημοπράτηση, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, τοποθετείται χρονικά στα τέλη του τρέχοντος μηνός ή στις αρχές Νοεμβρίου.
Η έγκριση της συμπληρωματικής δαπάνης πάντως, έρχεται να ικανοποιήσει, καθώς εξασφαλίζεται έτσι η ολική αποκατάσταση και η ομαλή λειτουργία, χωρίς προβλήματα, για σειρά ετών.

Ιδιαίτερης βαρύτητας θέματα

Κατά τα άλλα, στην συνεδρίαση της Ολομέλειας αναπτύχθηκαν σημαντικά ζητήματα που άπτονται του δικηγορικού σώματος, ενώ τις εργασίες χαιρέτησαν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που έθεσαν θέματα που αφορούν τον κλάδο, τη λειτουργία των δικαστηρίων και την αγαστή συνεργασία και συμπόρευσή τους με τους δικηγόρους στην απονομή δικαιοσύνης και προαγωγή κοινωνικών ζητημάτων.

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο κ. Μπέσκος, η Ολομέλεια αποφάσισε να εισηγηθεί την κατάργηση του ασυμβίβαστου, την απαλλαγή επέκτασης ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ, σε κάθε περίπτωση εναλλακτικά μείωση συντελεστή, να επισπευστούν οι διαδικασίες για την δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικόγραφου κ.ά.

Να μην είναι υποχρεωτική η διαμεσολάβηση

΄΄Ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η Ολομέλεια εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της τόσο για την αντίθεσή της στην υποχρεωτικότητα, όσο και για την ανάγκη προώθησης εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας΄΄, επισήμανε ο κ. Μπέσκος.

Άλλες αποφάσεις

Τέλος, αποφασίστηκε: α) Να ζητηθεί, στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθέτησης των ασφαλιστικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, η εξομοίωση των εμμίσθων δικηγόρων με τους αμίσθους, ως προς το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (με την πρόβλεψη του ίδιου παγίου ποσού), β) Να εφαρμοστεί η νομοθετική πρόβλεψη και η παγιωμένη νομολογία για την αληθή φύση της έννομης σχέσης των αμειβομένων με ΤΠΥ δικηγόρων, σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική τους αντιμετώπιση και γ) Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την άμεση εξόφληση των οφειλόμενων παροχών σε είδος και χρήμα (έως το 2012) από τον ΕΦΚΑ, για την αντιμετώπιση του κινδύνου παραγραφής των σχετικών αξιώσεων, και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει δικαστική διεκδίκηση, δεδομένης της υπαιτιότητας του ΕΦΚΑ ως προς την μη έγκαιρη απόδοση των οφειλομένων.

Επιλογές για να βγει η Δικαιοσύνη από το τέλμα

Από την πλευρά του, ο κ. Σάρλης μεταξύ άλλων, τόνισε: ΄΄Είμαστε σε μια τέτοια φάση που τελειώνοντας και με το πρόγραμμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας, μπορούμε να κάνουμε κάποιες επιλογές που θα βγάλουν την κατάσταση της Δικαιοσύνης από το τέλμα που είχε μπει. Δυνατότητες που έχουν να κάνουν με προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, βελτίωση της νομοθεσίας, ψήφιση νέων κωδίκων, αξιοποίηση του ελεύθερου ρόλου του δικηγόρου και της δραστηριότητας των συλλόγων τους με βάση αυτά που οι ίδιοι έχουν επεξεργαστεί΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr