background img
banner
banner

Στο… Natura αλλά με… βιντζότρατα ο Κορινθιακός!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΔΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «Η ΑΛΚΥΩΝ»

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η γραμματεία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», καταδικάζοντας την πολιτική τού υπουργείου να συνεχίσει να επιτρέπει την αλιεία με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, πλήττοντας το θαλάσσιο περιβάλλον του βεβαρημένου Κορινθιακού Κόλπου αλλά και τα συμφέροντα των «μικρών» ψαράδων. Καταγγέλλει μάλιστα ότι το υπουργείο λειτούργησε… καθ’ υπόδειξη, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία…

Η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τα «πρόσθετα εθνικά διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, ετήσιας ισχύος». ΦΕΚ Β΄ 4421/2018, είναι η συνέχεια προηγούμενης απόφασής του, όπου μετά από 2 χρόνια «πειραματικής αλιείας» (έτσι βαφτίστηκε η εκκαθάριση των ακτών στον Ελλαδικό χώρο), εστάλησαν τα αποτελέσματα αυτής στην Ευρωπαϊκή επιτροπή Αλιείας για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων για την βιωσιμότητα του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας.

«Απαγορεύσεις που… ούτως ή άλλως απαγορεύονταν»

΄΄Αφού έγινε το γνωστό… μαγείρεμα, με συμμετοχή των Κοινοτικών οργάνων και η επιτροπή «έφαγε» την Ελληνική «κακαβιά», έδωσε την παράταση που ζητήθηκε από τους επαγγελματίες της βιντζότρατας που έχουν μεγάλη διαχρονική – διακομματική ισχύ μέσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι μας ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στις θάλασσές μας. Παρόλο που είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία (παράκτιοι αλιείς, ερασιτέχνες ψαράδες, οικολογικές οργανώσεις, ενεργοί πολίτες, κ.λπ.) η ελάχιστη μειοψηφία του club των βιντζοτρατάδων ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του΄΄ επισημαίνει η γραμματεία της «Αλκυόνος», καταγγέλλοντας ότι ΄΄τέλος του 2017 ο Κορινθιακός κόλπος, μετά από δεκάδες χρόνια αγώνων για την σωτηρία του, χαρακτηρίζεται στο σύνολό του θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και μπαίνει στο δίκτυο NATURA 2000 με ότι θετικά στην βιώσιμη προοπτική του μπορεί να προκύψουν για όλο το Κόλπο και για τις περιοχές των 14 Δήμων που βρίσκονται γύρω του. Ένα βήμα ουσιώδες που η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η Αλκυών» χαιρέτισε με ικανοποίηση και έδωσε πνοή για τα επόμενα μεγάλα βήματα που θα γίνουν. Ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτης Σταύρος, αναγκασμένος να θέσει πλέον περιοχές απαγόρευσης, με την συγκατάθεσή του εκδίδεται αρχές Οκτωβρίου με υπογραφή του Γ.Γ. κ. Αντώνογλου η ανωτέρω απόφαση και ¨κάνει να γελάνε μαζί του¨ όλοι οι φορείς και οι Πολίτες του Κορινθιακού. Έθεσε απαγορεύσεις, φυσικά καθ’ υπόδειξη, σε περιοχές στον Κ.Κ που ούτως ή άλλως απαγορευόταν η χρήση της Βιντζότρατας. Προχώρησε ακόμη παραπέρα, περιορίζοντας τις προϋπάρχουσες΄΄.

Ζητείται παύση της βιντζότρατας και κήρυξη προστατευόμενων ζωνών

΄΄Όπως τονίζει, ΄΄επειδή ο εμπαιγμός και η κοροϊδία δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, η Αλκυών απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου: Nα σταματήσει άμεσα την χρήση της βιντζότρατας στο σύνολο του Κορινθιακού Κόλπου. Επίσης να κηρύξει προστατευμένες θαλάσσιες ζώνες στον Κ.Κ στις οποίες να απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε συρόμενου αλιευτικού εργαλείου και να μειώσει κατά δύο εβδομαδιαίως τις ημέρες εργασίας, καθώς και τον συνολικό χρόνο αλιείας από 15 έως 30 ημέρες για κάθε αλιευτική περίοδο΄΄.
΄΄Οι παράκτιοι Αλιείς βλέπουν να μειώνονται τα εισοδήματά τους και ο μόχθος τους να χάνεται ενώ κάποιοι λίγοι (βιντζοτρατάδες) να πετάνε τα ψάρια στη θάλασσα λόγω μικρού μεγέθους ή να τα δίνουν στην τιμή ενός καφέ για να πουν μετά ότι δίνουν φθηνό ψάρι στο κόσμο που υποφέρει από την οικονομική κρίση΄΄, σημειώνει, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Το φιλότιμο χάθηκε μαζί και το ¨μέτρο¨. Για την σωστή διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων στον Κορινθιακό Κόλπο είναι άμεση ανάγκη να μπει φρένο στην εξόντωση των βυθών και των παράκτιων ζωνών, μαζί και της ακτογραμμής΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr