background img
banner
banner

Τα αρτοποιεία της Αιγιάλειας… κόντρα στην κρίση

ΣΤΑΘΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ –ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΟΥΣ

Τεράστιες απώλειες στους τζίρους τους… μετρούν τα αρτοποιεία τής Αιγιάλειας. Μπορεί το τελευταίο διάστημα η κατάσταση να δείχνει πως σταθεροποιείται, ωστόσο την τελευταία επταετία, από την στιγμή δηλαδή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η βιοτεχνική αρτοποιία στην περιοχή έχασε το 30% του τζίρου της!

Τι κι αν φαινομενικά, η αρτοποιία είναι ένα υγιής αναπτυσσόμενος κλάδος μεγάλο αριθμό νέων καταστημάτων και στην περιοχή αναλογικά με τους υπόλοιπους κλάδους; Η ζήτηση παρουσιάζει αισθητή κάμψη με την μέση ετήσια πτώση να κυμαίνεται στο 4,3%… ΄΄Είναι γεγονός ότι μέσα στην τελευταία 7ετία (2011-2017), η βιοτεχνική αρτοποιία έχασε το 30% του τζίρου της΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Αρίστος Τηλιγάδης, παρατηρώντας πως ΄΄η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση, η διαρκής μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αλλοπρόσαλλη υπερφορολόγηση εξακολουθούν να δημιουργούν οικονομικές συνθήκες ασφυξίας και κλίμα αποσταθεροποίησης, το οποίο αποθαρρύνει τις επενδύσεις και αυξάνει τη ψυχολογική ανασφάλεια΄΄.

Όπως φαίνεται, οι καταναλωτές το όποιο χρήμα ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν σε καταναλωτικά αγαθά ή υπηρεσίες, είτε το διαθέτουν για την αποπληρωμή των επιπρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, είτε προσπαθούν να το κρατήσουν στο πορτοφόλι τους, γιατί πολύ απλά δε ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο. Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές αλαλούμ, ακόμη και το ψωμί – το βασικότερο είδος καθημερινής διατροφής – έχει υποστεί πλήγμα, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στις επιχειρήσεις του κλάδου. Κάπως παρήγορο είναι το γεγονός ότι από τα τέλη του περασμένου χρόνου ο πτωτικός αυτός ρυθμός άρχισε να επιβραδύνεται, δημιουργώντας έτσι χαμόγελα αισιοδοξίας για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στοιχεία κλάδου

Ο κλάδος της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας σήμερα εκπροσωπεί περισσότερες από 12.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι ένας δυναμικός, ισχυρός, διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος παραγωγικός κλάδος. Η βιοτεχνική Αρτοποιία αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της χώρας μας, το οποίο ενισχύει την Εθνική Οικονομία, συμβάλλοντας καταλυτικά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα. Στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα τα αρτοποιεία ανέρχονται σε 43.

Κι αν πολλοί νομίζουν ότι ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος στην Αιγιάλεια, αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας, ΄΄ναι μεν υπάρχουν νέα αρτοποιεία όμως ταυτόχρονα υπάρχουν και παλιά που σταματούν την λειτουργία τους. Επιπλέον, μπορεί να φαίνεται ότι τα αρτοποιεία είναι περισσότερα όμως αυτά που έχουν αυξηθεί είναι τα σημεία πώλησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αυξηθεί η παραγωγή και βέβαια ούτε και οι θέσεις εργασίας στον κλάδο΄΄.

Ανακαινίσεις κι επενδύσεις

Ως… απάντηση στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν η πτώση των τζίρων ήταν κατακόρυφη, οι αρτοποιοί απάντησαν με ανακαινίσεις και ενασχόληση με συγγενείς κλάδους όπως είναι η ζαχαροπλαστική. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα πολυαρτοποιεία με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερους τομείς, όπως π.χ. ο καφές. Πολλά ήταν αυτά που άλλαξαν μορφή με την εικόνα να παραμένει ως σήμερα, με την μόνη διαφορά ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ανακαινίσεις έχουν «παγώσει», προφανώς γιατί κρίνονται ασύμφορες. Όσο για τις επενδύσεις στον χώρο, θα έλεγε κανείς ότι το Αίγιο κρατά… άμυνα με νέα αρτοποιεία ή επαναλειτουργία παλιών σε οδούς όπως Νικ. Πλαστήρα, Κορίνθου κ.ά.

Ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζουν τα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο τα οποία αφορούν την εικόνα του κλάδου, με την περιοχή να αποτελεί μία μικρογραφία αυτών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τηλιγάδη. Συγκεκριμένα, στην αρτοποιία εργάζονται σήμερα 120.000 άτομα, τα βιοτεχνικά αρτοποιεία ανέρχονται σε 12.000 ενώ λειτουργούν 45 βιομηχανίες και μονάδες παραγωγής.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για τα προϊόντα της βιοτεχνικής αρτοποιίας είναι o πληθυσμός της περιοχής, το ανταγωνιστικό πεδίο, θεμιτό και αθέμιτο, η ανάπτυξη του Bake Off, οι μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες του αγοραστικού κοινού και βέβαια ο αναπροσαρμοσμένος τρόπος ζωής των εργαζομένων. Όσο κι αν οι συνθήκες επιβάλλουν προσαρμογή στην σύγχρονη εποχή, ο φούρνος της γειτονιάς παραμένει ο πιο ελκυστικός, αρωματικός και γευστικός χώρος σε κάθε γειτονιά, το κατάστημα που όλοι εμπιστεύονται και επισκέπτονται σχεδόν σε καθημερινή βάση!


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr