background img
banner
banner

Θρίλερ με τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς στην Αλβανία

ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ – ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ

Για εν ψυχρώ δολοφονία μιλούν οι συγγενείς και οι συγχωριανοί τού 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα χθες, στο χωριό Βουλιαράτες, στην Αλβανία, από την αλβανική αστυνομία.

Η αλβανική αστυνομία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή για να προστατέψουν τις ζωές τους, καθώς ο 35χρονος πυροβολούσε επί ώρα εναντίον τους.

Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα προκάλεσε και διπλωματική κόντρα, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να ζητά εξηγήσεις για τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα να απαντά λέγοντας πως επρόκειτο για εξτρεμιστή.

Το χρονικό

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας χθες, όπως κάθε χρόνο, είχε τοποθετήσει στο νεκροταφείο πεσόντων στους Βουλιαράτες την ελληνική σημαία. Κατά ορισμένες πληροφορίες, είχε τοποθετήσει σημαίες και σε άλλα σημεία του χωριού. Να σημειωθεί ότι οι Ελληνες ομογενείς στην Αλβανία έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να εορτάζουν τις εθνικές επετείους και να χρησιμοποιούν τα εθνικά σύμβολα.

Χθες στους Βουλιαράτες έγιναν δύο εκδηλώσεις στα νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων στην περιοχή, στις 10 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι, με συμμετοχή πλήθους κόσμου -πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Παρούσα, δε, ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Η αλβανική αστυνομία κατέβασε τη σημαία από το νεκροταφείο πεσόντων κατά κάποιες αναφορές, από το σπίτι του σύμφωνα με κάποιες άλλες και άλλα σημεία. Αυτό φαίνεται να εξόργισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος τους ζήτησε τον λόγο, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση και στη συνέχεια ο 35χρονος, κατά την αλβανική αστυνομία, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα.

Από τα πυρά του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Ο 35χρονος ακολούθως έτρεξε να κρυφτεί για να αποφύγει τη σύλληψή του. Κρύφτηκε στο βουνό, σε μια αποθήκη έξω από το χωριό.

Στη συνέχεια στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων προκειμένου να εντοπιστεί. Μάλιστα, στις έρευνες συμμετείχαν και ελικόπτερα!

Στο βουνό επί μία ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί. Ο 35χρονος έπεσε νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος, από ελεύθερο σκοπευτή.

Τα θολά σημεία

Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα και θολά κάποια σήμεια.

Προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 35χρονος πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, πράγμα που οδήγησε στην καταδίωξή του και στον θάνατό του, ενώ θολό παραμένει και το τι ακριβώς προηγήθηκε και ποια ήταν η συμπεριφορά των Αλβανών αστυνομικών.

Ακόμη πιο θολό είναι το πώς κατέληξε ο 35χρονος, με τους Αλβανούς αστυνομικούς να υποστηρίζουν ότι πυροβολούσε ακατάπαυστα εναντίον τους όταν τον εντόπισαν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Τι λέει η αλβανική αστυνομία

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, στις 28/10/2018, περίπου στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) στο Αργυρόκαστρο, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς.

Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στον χώρο απ’ όπου ακούστηκαν πυρά.

Σύμφωνα πάντα με την αλβανική αστυνομία, κατά τη στιγμή της άφιξής τους οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από τη διεύθυνση τοπικής αστυνομίας του Αργυροκάστρου.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές τους».

Κατόπιν αυτού, «λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandinοs Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις».

Μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις, μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του δράστη, αλλά δεν ήταν εκεί. Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή και τον εντόπισαν λίγο αργότερα σε μια βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό Βουλιαράτες.

Μόλις τους αντίκρισε –σύμφωνα με την αστυνομία της Αλβανίας– ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.

Οι ειδικές δυνάμεις μέσω τηλεβόα κάλεσαν επανειλημμένα τον δράστη -που συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους- να ρίξει το όπλο του και να παραδοθεί.

«Ο πολίτης Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί εναντίον ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές τους. Σε απάντηση, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωσταντίνο Κατσίφα», ισχυρίζεται η αλβανική αστυνομία.

Όπως αναφέρει, βρέθηκαν ένα αυτόματο καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες. Από το διαμέρισμά του κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.

Η Εισαγγελία του Δικαστικού Επαρχιακού Δικαστηρίου του Αργυροκάστρου και η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων διεξάγουν τις έρευνες για το περιστατικό.

Τι λέει η υπουργός Πολιτισμού

Διαφορετικά λέει τα πράγματα ακόμη και η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία βρέθηκε χθες το πρωί στους Βουλιαράτες για να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις.

Σε ανάρτησή της η υπουργός Πολιτισμού είπε, ότι σύμφωνα την ενημέρωση που είχε, ο ομογενής είχε απειλήσει να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία και δεν υπήρξε υποστολή της ελληνικής σημαίας.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσε η αλβανική αστυνομία.

Τι λένε οι συγχωριανοί του

Οι συγγενείς και οι συγχωριανοί του 35χρονου, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε στοχοποιηθεί από τις αλβανικές Αρχές, γιατί κάθε φορά που επισκεπτόταν το χωριό του αναρτούσε σε διάφορα σημεία ελληνικές σημαίες.

Κατά μια νεότερη εκδοχή, οι Αλβανοί αστυνομικοί κατέβασαν την ελληνική σημαία από το σπίτι του Κατσίφα και αυτό ήταν που οδήγησε στην «έκρηξή του».

Οι κάτοικοι στο χωριό Βουλιαράτες μιλούν για εν ψυχρώ δολοφονία του ομογενούς, που ήρθε αντιμέτωπος με πλήθος αστυνομικών των ειδικών αλβανικών δυνάμεων, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει την ελληνική σημαία που κρατούσε. Μάλιστα, χθες υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες την αστυνομία. «Ντροπή σας», «το φάγατε το παλικάρι», «στο ***** από εδώ, παλιοτόμαρα», φώναζαν στους αστυνομικούς.

Τι λέει ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» 

Ο πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης «Ομόνοια» υποστηρίζει ότι ο 35χρονος διαπληκτίστικε με τους Αλβανούς για το γεγονός ότι είχαν αφαιρέσει τις σημαίες, ένας αστυνομικός του έδειξε το όπλο του και εκεί θόλωσε και πήρε το δικό του και πυροβόλησε στον αέρα.

Όσον αφορά στον θάνατο του 35χρονου, από το χωριό λένε ότι επί μία ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί στο βουνό, όπου είχε κρυφτεί ο Κατσίφας. Ωστόσο, κατά τον πρόεδρο της «Ομόνοιας», όπως είπε στο protothema.gr, υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς κατέληξε και τι έγινε. «Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε, και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας “Ζήτω η Ελλάδα”, και φαίνεται να επιλέγει τον θάνατο χωρίς να παραδίνεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια».

Τι λένε οι Αλβανοί

Κατά την εκδοχή που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες από τα αλβανικά ΜΜΕ, «η συμπεριφορά του 35χρονου ήταν προκλητική» και κάτοικοι του χωριού κάλεσαν την αστυνομία επειδή «γέμισε το χωριό με ελληνικές σημαίες».

Τι λένε τα αλβανικά ΜΜΕ

Αλβανικά ΜΜΕ αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παρουσιάζουν ως εξτρεμιστή τον 35χρονο ομογενή, παραβλέποντας το γεγονός πως επιχείρησε να υψώσει την ελληνική σημαία ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε ένα χωριό επισήμως αναγνωρισμένο ως μειονοτικό, όπου υπάρχει εκ του νόμου το δικαίωμα να τιμάται το εθνικό σύμβολο.

Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από την αλβανική πλευρά που να περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

Μπούκαραν στο σπίτι του, χτύπησαν τη μητέρα του

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ντόπιων, όσο η αλβανική αστυνομία έψαχνε τον 35χρονο (μετά τους πρώτους πυροβολισμούς), πιστεύοντας προφανώς ότι έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι του, εισέβαλαν σε αυτό, το έκαναν άνω-κάτω και μάλιστα, κατά μαρτυρίες, χτύπησαν και την ηλικιωμένη μητέρα του με κοντάκιο όπλου, για να ομολογήσει πού βρίσκεται το παιδί της!

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Με μια σκληρή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση καταδίωξης του Έλληνα ομογενούς στους Βουλιαράτες κατέληξε στον θάνατό του και ζητεί από τις αλβανικές Αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών.

«Οι ελληνικές Αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενούς και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», ανέφερε η ανακοίνωση.

http://www.iefimerida.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr