background img
banner
banner

«Ακτινογραφία» των προβλημάτων της τοπικής οικονομίας

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Αναφορά, καταγραφή των σοβαρότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία τής Αιγιάλεια, προτάσεις για τον τρόπο δράσης ως προς την επίλυσή τους καθώς και ανάλυση των διεξόδων που υπάρχουν ώστε, με σωστούς χειρισμούς, η περιοχή, όχι μόνο να… αντέξει την οικονομική κρίση, αλλά και να χαράξει αναπτυξιακή προοπτική, περιελάμβανε η 4η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το  βράδυ της Δευτέρας  στο Αίγιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Παρατήματος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στο Αίγιο.

Στην συνεδρίαση του νεοσύστατου οργάνου, έλαβαν μέρος εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και Βοηθός Περιφερειάρχη Ντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου, ο περιφερειακός σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο α΄ αντιπρόεδρος Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ντία Παναγοπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ηλείας Κώστας Νικολούτσος που είναι και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής που είναι και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου όπως άλλωστε και ο κ. Μαρλαφέας, μέλη του οργάνου που συνεδρίαζε, επιμελητηριακοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή του Αιγίου ήταν μια πρόταση του Επιμελητηριακού και Περιφερειακού Συμβούλου της ΠΑΕΚ Κώστα Δεληγιάννη, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσέγγισης για τους τόπους συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα βγαίνει έξω από τα «σύνορα» των εδρών των τριών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

«Πονάει» η αγροτική παραγωγή

Κάτι ανάλογο έγινε και χθες βράδυ στο Αίγιο όπου πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά και ανάδειξη των τοπικών θεμάτων. Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Νικολούτσος εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την καταστροφική χρονιά ως προς την παραγωγή ελαιολάδου με τις τεράστιες επιπτώσεις και στην Αιγιάλεια για να συμφωνήσει μαζί του και ο δήμαρχος Αιγιαλείας, προσθέτοντας και την ανάγκη αναδιάρθρωσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας καθώς, όπως είπε ΄΄στο μεν ελαιόλαδο η ζημιά θα αγγίξει φέτος το 80% στην δε σταφίδα υπάρχει ζήτηση του προϊόντος αλλά οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη πως το θέμα του ελαιολάδου θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνοντας το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ προτείνοντας από κοινού να κάνουν όλοι διάβημα στο υπουργείο για το θέμα. Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να ελαφρύνει τους δημότες, επαγγελματίες και νοικοκυριά από το βάρος των δημοτικών τελών, θυμίζοντας ότι πέρυσι έγινε καθολική μείωση 10% και πως φέτος 4% σε όλα τα τέλη. Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα έλευσης του φυσικού αερίου και για επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, ενώ απαρίθμησε τα… θετικά των τελευταίων μηνών που έχουν να κάνουν με την σύνδεση του νέου λιμένα με την Ν.Ε.Ο., το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της πρώην Χαρτοποιίας, την δημιουργία εκθεσιακού χώρου αναψυχής στα παλαιά σφαγεία καθώς και το ενδιαφέρον επενδυτών για δημιουργία μαρίνας και ξενοδοχείου.

41 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια στον δήμο Αιγιαλείας

Ο κ. Καρπέτας αναφέρθηκε στην σημαντική στήριξη της Περιφέρειας στον δήμο με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ μόνο για την Αιγιάλεια από τα οποία, όπως είπε, 10 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το ΕΣΠΑ και 31 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τόνισε ακόμη πως κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί και πως κάποια άλλα βρίσκονται στη φάση δημοπράτησης ή ένα βήμα πριν με ειδική αναφορά, στην ανάπλαση, τα δίκτυα αποχέτευσης, την κτιριακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) καθώς και την ενίσχυση του βιοϊατρικού εξοπλισμού του μέσω ΕΣΠΑ, οδικά έργα και συντηρήσεις οδών, την σύνδεση του λιμανιού με την Ν.Ε.Ο., τον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων, την αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής κ.ά. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, ενώ επίκεινται κι άλλα.

Προβληματισμένοι οι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων

Αυτό που επισημάνθηκε πάντως είναι ότι ορισμένα δεν ανταποκρίνονται στην επιλεξιμότητα όταν π.χ. ζητούν αύξηση του τζίρου μιας επιχείρησης την τελευταία τριετία… Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, η κ. Παναγοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδυασμού της Εκπαίδευσης με τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα, μεταφέροντας την αγωνία για τα πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα δάνεια που χρωστούν πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες της περιοχής, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις στην περιοχή και πως κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα σε δύο με τρία χρόνια… Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι η εστίαση προσδίδει ειδικό βάρος στην οικονομία και η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με τον αγροδιατροφικό τομέα, αναλύοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Αιγιαλείας. ΄΄Πρέπει να στραφούμε στις μορφές που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στον τουρισμό΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης, ζητώντας να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Σακελλαρόπουλος μετέφερε τον… παλμό της Ανατολικής Αιγιάλειας, αναφερόμενος στα τοπικά προβλήματα που σχετίζονται με δασικούς χάρτες, διάβρωση ακτών, κατολισθήσιμους οικισμούς, φαινόμενα κατολισθήσεων σε δρόμους και βέβαια με το ζήτημα των απορριμμάτων.

Παρούσα η Διαχειριστική

Η διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου, μετά από μία σύντομη παρουσίαση του έργου της Διαχειριστικής που έχει εταίρους 16 Επιμελητήρια, ανέλυσε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και άλλα δύο που αναμένονται τα οποία θα έχουν να κάνουν με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εστίαση, λιανεμπόριο και ιδιωτική εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας μίλησε για τον ρόλο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος που, όπως είπε, πρέπει να συνδέει σωστά τα Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας με την Περιφέρεια, έτσι ώστε να μπορέσει να… δουλέψει αυτό το εργαλείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μιλώντας για την Διαχειριστική, τόνισε πως ο στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μία πρόταση, κάνοντας γνωστό πως βάσει αποτελεσμάτων είναι η πρώτη Διαχειριστική σε όλη τη χώρα σε θέματα απορρόφησης, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση των μελών.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr