background img
banner
banner

Αναγκαίο να δοθεί βαρύτητα στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων

ΤΑ 80% ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ -ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ ΑΧΑΪΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων της Αχαΐας, και κυρίως εκείνων που χτίστηκαν πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, χτύπησε η Διοικούσα Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πάτρα.

Με βάση τα στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αχαΐας, τα οποία μεταφέρθηκαν στην εν λόγω συνάντηση, σήμερα στην Ελλάδα, που συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, η σεισμική θωράκιση των κτιρίων είναι εκ των ων ουκ άνευ. ΄΄Η περιοχή μας και γενικότερα το Δυτικό ανάπτυγμα της χώρας, (από την Ήπειρο μέχρι την Καλαμάτα και τα Ιόνια Νησιά), έχουν την μεγαλύτερη σεισμική διέργεση, γι’ αυτό θα πρέπει να μην στερείται από την πολιτεία η επάνδρωση των δομών που η ίδια έχει θεσπίσει, όπως η ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας και η οργάνωση της με διεθνείς στάνταρ προτύπων (πρωτοκόλλου) για κάθε συμβάν΄΄, επισήμανε στην εισήγησή του ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας Φώτης Κατριβέσης, δίνοντας τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία: Το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Πλέον των μισών σχολικών μονάδων (από τις 14.500 περίπου) έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές, δεδομένου ότι οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985. Οι ασφαλείς χώροι κατοικίας, εργασίας, άθλησης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, εκτέλεσης των θρησκευτικών υποχρεώσεων, παροχής υπηρεσιών υγείας κλπ. είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας. Η Πολιτεία δεν πρέπει να αρκείται στο να θεσπίζει (και ορθότατα) νέους αντισεισμικούς οργανισμούς. Πρέπει και να ασκεί έλεγχο στην στατική (και όχι μόνον) επάρκεια των κτιρίων. Κυρίως να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής τους θωράκισης.

Μη επιλέξιμη η δαπάνη

Επιπλέον αναφέρθηκε και το γεγονός ότι για την ελληνική Πολιτεία και την ΕΕ η αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι μη επιλέξιμη δαπάνη. Αντίθετα, ως επιλέξιμες δαπάνες και αρκετά δημοφιλείς θεωρούνται (και πολύ ορθά) οι δαπάνες για την εξοικονόμηση ενέργειας (το γνωστό «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»). Με άλλα λόγια, επιδοτείται η παρέμβαση στα οικήματα που είναι χτισμένα ακόμα και πριν το 1985 (δηλαδή πριν τον αντισεισμικό οργανισμό), ώστε να επιτύχουμε τον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή θερμομόνωσης διαφόρων δομικών στοιχείων χωρίς κάποια μέριμνα για την αντισεισμική του θωράκιση.

Ευκαιρία για την ανάπτυξη

Τονίστηκε ακόμη ότι ΄΄η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να μετατρέψει το μειονέκτημα του 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης (που διαθέτει) σε πλεονέκτημα, σε αναπτυξιακή ευκαιρία. Τα 4.000.000 κτίρια για να θωρακιστούν αντισεισμικά θα απαιτήσουν σωρεία παρεμβάσεων. Τεχνικοί, μελετητές, και τα περί τα 80 επαγγέλματα που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής θα βρουν πεδίο παραγωγικής απασχόλησης. Η Ελλάδα της κρίσης, της ανέχειας και της μιζέριας μπορεί να κάνει ένα βήμα για να ξαναμπεί στο χώρο της ανάπτυξης. Απαιτείται όραμα, πολιτική βούληση, κεντρικός σχεδιασμός, αντιγραφειοκρατικές – fast track διαδικασίες αδειοδοτήσεων, ενεργοποίηση διαδικασιών ελέγχου από Περιφέρειες και Δήμους που θα διασφαλίζουν την συμμόρφωση στους περιβαλλοντικούς-αρχιτεκτονικούς όρους, την συμμετοχή της κοινωνίας. Προϋπόθεση, να απαιτήσει η Ελλάδα (ίσως και σε συνεργασία με την Ιταλία) από την ΕΕ να θεωρούνται οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση ως επιλέξιμες. Υπάρχουν σωρεία χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ (μετά την αναγκαία αναδιάρθρωση) μέχρι το «ταμείο Γιούνκερ» και τα κεφάλαια της υπό σύσταση νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας΄΄.

Τέλος, η διοικούσα επιτροπή της ΕΕΤΕΜ εκτιμά ότι για να μπορεί να γίνεται σωστή και επιστημονικά αποδεκτή η ενίσχυση των υφιστάμενων κτιρίων θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες παρέμβασης και παρακολούθησης των εργασιών αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων (από τον μηχανικό), με καθημερινό έλεγχο των εργασιών, τόσο από των ιδιώτη μηχανικό, όσο και από την εποπτεύουσα υπηρεσία, καθώς επίσης και το τεχνικό προσωπικό θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί στις εργασίες επισκευής και εφαρμογής των κανόνων παρέμβασης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr