background img
banner
banner

‘’Δεν είσαι μόνη-δεν είσαι η μόνη’’

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διοργανώθηκε προχθές ημερίδα ευαισθητοποίησης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της νεοσύστατης Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αιγιαλείας, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ισότητας και την παροχή ίσων ευκαιριών στο γυναίκειο φύλο. Η διοργάνωση έλαβε μέρος με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πάτρας υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΘΙ και της Ένωση Γυναικών Ελλάδος- Παράρτημα Αιγίου.

Στη εκδήλωση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βοηθός περιφερειάρχη, Αντώνης Χαροκόπου, η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Αρχής Ισότητας Φύλων Βάσω Ψυχράμη, οι σύμβουλοι απασχόλησης και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας, Χρυσούλα Κοντογεώργη και Χρυσούλα-Μαρία Φλωροπούλου, η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ζωή Σακκούλη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αιγιαλείας και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ισότητας των Φύλων Θανάσης Παναγόπουλος και ο Αιδεσιμότατος, Πατέρας Ιωάννης της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Προώθηση ισότητας από περιφερειακές και δημοτικές αρχές

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αντώνης Χαροκόπου, και η πρόεδρος της Δημοτικής Αρχής Ισότητας Φύλων Βάσω Ψυχράμη κατέστησαν βαρυσήμαντη την λήψη αποφάσεων από τις διοικητικές αρχές για την προώθηση της ισότητας και υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών.

Ο κ. Χαροκόπου, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα για την δημιουργία του Περιφερειακού Προγράμματος Ισότητας των Φύλλων, γνωστοποίησε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τις δράσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και θα συνεχίζει να παράγει δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Η κ. Ψυχράμη τόνισε ότι στο επίπεδο του δήμου έχει αναβαθμιστεί η κοινωνική προστασία των ατόμων. ‘’Ο δήμος Αιγιαλείας έχει ήδη αναβαθμίσει το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και το Συμβουλευτικό Κέντρο του Κοινωνικού Κέντρου Αιγιαλείας. Όλα τα έξοδα προέρχονται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και θα διαρκέσουν για τα επόμενα δύο χρόνια, όμως εμείς θα το κάνουμε να συνεχίσει …’’Κύριοι στόχοι της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αιγιαλείας είναι η προώθηση και επίτευξη ισότητας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο εντοπισμός και η επίλυση της ανισότητας, η συνεργία με τη περιφερειακή αρχή και τις Μ.Κ.Ο για την εξάλειψη της βίας.

Η συμβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας

Οι σύμβουλοι απασχόλησης και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας, Χρυσούλα Κοντογεώργη και Χρυσούλα-Μαρία Φλωροπούλου ανέλυσαν την θεωρητική διάσταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών αλλά και την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας στις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Υπό την εποπτεία του ΚΕΘΙ, το Συμβουλευτικό Κέντρο ιδρύθηκε το 2012 με συγχρηματοδότηση από Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ ‘’Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2020’’. ‘’Το κέντρο διαθέτει 62 υποστηρικτές δομές, και με αυτό εννοούμε 40 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες φιλοξενίας.

Η γραμμή υποστήριξης 15900, επίσης, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Από το 2012 παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό: ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικούς, σύμβουλο απασχόλησης.

Ο αριθμός των συνεδριών είναι 8 μέχρι 15, αλλά αν χρειαστούν παραπάνω είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε’’. Κάθε μήνα το Συμβουλευτικό Κέντρο μετρά 20 νέα περιστατικά, σημαντικός μεν αριθμός, αλλά μικρότερος των πραγματικών περιστατικών.
Η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας Ζωή Σακκούλη, επισήμανε άλλη μία μορφή βίας, την διεθνική εμπορία ανθρώπων. Το λεγόμενο ‘’human trafficking’’, παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση παγκοσμίως για το έτος του 2017.

Συγκεκριμένα, σε μία σχετική έρευνα παρουσιάστηκαν 92 θύματα γυναικών από χώρες κυρίως της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας και Νιγηρίας ενώ οι δράστες εμπορίας ανήλθαν στους 246 με καταγωγή κυρίως ελληνική, ρουμάνικη, βουλγαρική και αλβανική.

 

Ευαισθητοποίηση με νότα λογοτεχνίας και μουσικής

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών εξετάστηκε και συζητήθηκε από όλες τις πλευρές του, καταφέρνοντας να αναδείξει τις πραγματικές του διατάσεις, ευαισθητοποιώντας το παρευρισκόμενο κοινό. Η προσέλευση του κοινού όμως δεν ήταν ικανοποιητική σύμφωνα με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο.
Οι συγγραφείς Μαρία Παναγιωτακοπούλου και Αναστασία Ευσταθίου προκειμένου να απαλύνουν την ατμόσφαιρα και να αναδείξουν τον ρόλο της τέχνης στην υποστήριξη των γυναικών, ανέγνωσαν αποσπάσματα από τα έργα τους ‘’Γυναικών Καθρέφτισμα’’ και ‘’Γυναίκα είσαι και φαίνεσαι’’.
Τέλος, ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου ‘’μίλησε’’ για την Γυναίκα στο τότε και στο τώρα, μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του, την μαγευτική ερμηνεία της Άννας Ονουφρίου και το μεθυστικό βιολί της Χριστιάννας Ζάρου.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr