background img
banner
banner

Επόμενος στόχος η άρδευση

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Στον απόηχο των όσων ειπώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και αποκάλυψε στο “protionline.gr”, με αφορμή την παράδοση – παραλαβή του έργου του Κεντρικού Αγωγού αποχέτευσης, σήμερα δημοσιεύουμε το σχέδιο της ΔΕΥΑ για την αξιοποίηση των λυμάτων.

Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του αναβαθμισμένου Βιολογικού Καθαρισμού, έργο που προηγήθηκε του συλλεκτήριου αγωγού και κόστισε 10 εκ. ευρώ περίπου, στη Μυρτιά θα καταλήγουν τα λύματα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Δήμου, σχεδόν μέχρι την Ολυμπία οδό αλλά και άλλων δήμων όπως ο δήμος Πατρέων, που είναι καλός πελάτης της ΔΕΥΑ.

Οι νέες εγκαταστάσεις μπορούν να επεξεργαστούν τα λύματα 80 χιλιάδων κατοίκων και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η διοίκηση της ΔΕΥΑ, όπως αποκαλύπτει ο Τεχνικός της Διευθυντής Παναγιώτης Νικολόπουλος, θέλει να εκμεταλλευτεί προς όφελος της περιοχής αυτές τις ποσότητες λυμάτων.

Αξιοποίηση λυμάτων για την άρδευση

Εκτός του αυτονόητου περιβαλλοντικού οφέλους που προκύπτει από την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης αξίζει συνοπτικά να αναφέρουμε ότι οι εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν από τη ΔΕΥΑ μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας , αφού το σύστημα της βιολογικής επεξεργασίας με μεμβράνες (MBR) που λειτουργεί σήμερα στον Βιολογικό Καθαρισμό επιτυγχάνει πολύ υψηλής ποιότητας, επεξεργασμένα απόβλητα στην έξοδο, με συνολικά αιωρούμενα στερεά μικρότερα από 2mg/l. Η εξαιρετική ποιότητα εξόδου που επιτυγχάνεται, καθιστά τα επεξεργασμένα λύματα κατάλληλα για κάθε χρήση εκτός από αυτήν του πόσιμου ύδατος, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην επαναχρησιμοποίησή τους για αρδευτική και κάθε άλλη βοηθητική χρήση.

Το αποτέλεσμα της επέκτασης-αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Αιγίου θα είναι σε πρώτη φάση η παραγωγή 6.000 m3/ημέρα αρδεύσιμου νερού το οποίο θα μπορούσε να λύσει μεγάλο μέρος των αρδευτικών αναγκών γειτονικών περιοχών του αλλά και της νησίδας της νέας εθνικής οδού, πρόταση που ήδη έχουμε κάνει στους υπεύθυνους του έργου.

Φθηνό λίπασμα για τους αγρότες

Επιπλέον όσο αφορά στην επαναχρησιμοποίηση της αφυδατωμένης ιλύος που προκύπτει ως παραπροϊόν κατά τη λειτουργία του Β.Κ., η ΔΕΥΑ Αιγίου έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για «Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης της Αστικής Λυματολάσπης», που θα κατασκευαστεί στο γήπεδο των Ε.Ε.Λ. Το έργο αφορά στη θερμική ξήρανση της παραγόμενης ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού με χρήση ξηρού ελαιοπυρήνα (πυρηνόξυλου) ως καύσιμης ύλης. Η ξηρά ιλύς μετά την επεξεργασία της θα περιέχει ποσοστό στερεών μεγαλύτερο του 90%, θα είναι απολύτως υγιεινοποιημένη και κατάλληλη για οποιαδήποτε εύλογη χρήση, ακόμη και για γεωργική χρήση ως λίπασμα άνευ του οποιουδήποτε περιορισμού.

Η προβλεπόμενη μονάδα θερμικής ξήρανσης της ιλύος σχεδιάζεται για να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται την αφυδατωμένη ιλύ των μονάδων Αιγίου, Καλαβρύτων, Ναυπάκτου και Δυτικής Αχαΐας καθώς και μέρους της ιλύος της Πάτρας. Ο Π/Υ για την Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε Λειτουργία της Μονάδας Ξήρανσης, ανέρχεται σε 6.800.000 €.

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας αναμένει την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να υποβάλλει την πρότασή της για την χρηματοδότηση του έργου σε πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr