background img
banner
banner

Δούσμανης και Κοντόπουλος μαζί όπως παλιά!

ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ‘’ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΙΛΟΙ’’

Δύο τεράστιες προσωπικότητες του επιστημονικού τομέα που έχουν διαπρέψει παγκοσμίως και κατάγονται από το Αίγιο, τίμησαν οι μαθητές της ομάδας ‘’Πράσινοι Φίλοι’’ του 1ου Γυμνασίου Αιγίου. Πρόκειται για τους Γεώργιο Κοντόπουλο και Γεώργιο Δούσμανη, τα πορτραίτα των οποίων αναρτήθηκαν και φιλοξενούνται πλέον στο παλιό τους σχολείο. Σε μία προσπάθεια ανάδειξης των αξιών και της επιστημονικής γνώσης, η δραστήρια ομάδα ‘’Πράσινοι Φίλοι’’ ασχολήθηκε με τους δύο κορυφαίους επιστήμονες της Φυσικής που πέρασαν από τα θρανία του 1ου Γυμνασίου πριν από 70 χρόνια περίπου.

Το τεράστιο επιστημονικό έργο των δύο τιμώμενων

Ο Γεώργιος Δούσμανης, που γεννήθηκε το 1929 στην Κουνινά, ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας που ξεχώρισε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ διέπρεψε αργότερα ως ερευνητής στο Κολούμπια της Αμερικής, με την ιδιότητα του Ατομικού επιστήμονα. Ο πρόωρος θάνατός του το 1966, βύθισε σε πένθος όχι μόνο την οικογένειά του και την πατρίδα του την Κουνινά, αλλά όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς οι ανακαλύψεις του στην Φυσική τον είχαν φέρει ένα βήμα πριν την διεκδίκηση του βραβείου Νόμπελ. Σήμερα, όλοι παραδέχονται ότι η ανάπτυξη των υπολογιστών και της τεχνολογίας στηρίζονται πάνω στις σημαντικές ανακαλύψεις του Γεώργιου Δούσμανη πριν από πολλές δεκαετίες.

Ο συμμαθητής και φίλος του, Γεώργιος Κοντόπουλος, διέγραψε και αυτός μία σπουδαία πορεία στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αστροφυσικός με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, έφτασε στο ανώτατο αξίωμα και χρημάτισε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ παράλληλα με το ήθος και την επιστημονική του επάρκεια κοσμεί την Πανεπιστημιακή μας κοινότητα.

Προσεχή τιμητική εκδήλωση για τον Γεώργιο Δούσμανη

Καλεσμένος της ομάδας ‘’Πράσινοι Φίλοι’’ ο κ. Κοντόπουλος είχε επισκεφθεί το σχολείο πριν από λίγα χρόνια και μίλησε δημόσια σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης. Με αφορμή όλα αυτά οι μαθητές ετοίμασαν τα πορτραίτα των δύο σπουδαίων παλαιών συμμαθητών τους, ώστε να αποτελέσουν αφορμή μνήμης, τιμής και παραδειγματισμού. Στόχος τέλος της ομάδας είναι, σε συνεργασία με την ορχήστρα-χορωδία του σχολείου να ετοιμάσουν μία τιμητική εκδήλωση για τον Γεώργιο Δούσμανη με τίτλο ‘’Ο δικός μας Δούσμανης’’.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr