background img
banner
banner

Επί τάπητος τα προβλήματα των μικρομεσαίων αρτοποιών

ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΦΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Τα προβλήματα των αρτοποιών φέρνουν στο επίκεντρο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι τρεις Αχαιοί Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης.

Τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία φέρνουν προς συζήτηση στη Βουλή, έχουν να κάνουν με την παραβίαση της νομοθεσίας από πολυεθνικές με δυσμενείς συνέπειες προς τα παραδοσιακά αρτοποιεία.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Αχαΐας μετά από την πρόσφατη συνάντηση με την Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας στην οποία συζητήθηκαν προβλήματα του κλάδου των αρτοποιών και κυρίως τα θέματα τήρησης και ελέγχου της νομοθεσία (Ν. 3526/2007), που έχουν δυσμενείς συνέπειες στα παραδοσιακά αρτοποιεία, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων και την βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων.

Ερώτηση των Αχαιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Όπως τονίζουν, ΄΄παρά τον Νόμο 3526/2007 και με τρόπο αθέμιτο ως προς τους νόμιμα λειτουργούντες αρτοποιούς, αλυσίδες καταστημάτων αρτοποιίας παράγουν ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας τις Κυριακές και τις αργίες. Κατά δεύτερον παραβιάζεται σε κάποιες περιπτώσεις το ωράριο παραγωγής άρτου που ξεκινά από τις 4 π.μ. και μετά με αποτέλεσμα να αποκτούν προβάδισμα πώλησης άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων οι παρανόμως λειτουργούντες έναντι των νομίμως λειτουργούντων. Τέλος η διοικητική διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων, όπως ισχύει και εφαρμόζεται, δεν φαίνεται να λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους παρανόμως λειτουργούντες. Όλα τα ανωτέρω συντελούν στην μείωση του κύκλου εργασιών των νόμιμων αρτοποιών που υφίστανται συνέπειες αθέμιτου ανταγωνισμού΄΄. Κατόπιν των ανωτέρω, τους υπουργούς, αν σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η διοικητική διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων για τους παρανόμως λειτουργούντες.

Σε οριακό σημείο ο κλάδος των αρτοποιών

Μιλώντας στο Protionline.gr , ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας Αρίστος Τηλιγάδης, επισήμανε πως πράγματι ο κλάδος έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας των προβλημάτων που απορρέουν από την παραβίαση της νομοθεσίας, με τον μικρομεσαίο αρτοποιό να μην προστατεύεται. Εστίασε δε στο γεγονός ότι κάποια σούπερ μάρκετ προβάλουν το ψωμί που πωλούν ως φρέσκο, τονίζοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για κατεψυγμένο που μπήκε σε επεξεργασία ψησίματος, το λεγόμενο «bake off». Επίσης, σε ό,τι αφορά την τιμή, διευκρίνισε πως από την στιγμή που φτιάχνεται σε χώρες που τα εργατικά και οι πρώτες ύλες είναι πάρα πολύ φθηνές, η τελική τιμή πώλησής του είναι πολύ υψηλή! ΄΄Ναι μεν τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν ψωμί, όμως οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για καταψυγμένο ψωμί και να ελέγχουν εάν στην συσκευασία του αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής, η ημερομηνία λήξης, η προέλευση και όσα ο νόμος ορίζει. Επιπλέον και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να παρακολουθούν εάν το ψωμί που έρχεται από το εξωτερικό είναι κατάλληλα συσκευασμένο, εάν η συσκευασία του δηλαδή πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να καταναλωθεί με ασφάλεια΄΄, επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τηλιγάδης…

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η Ομοσπονδία Αρτοποιών, στην Ελεγκτική Επιτροπή της οποίας είναι πρόεδρος ο ίδιος, παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει διαρκώς για τα θέματα αυτά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθε περισσότερα

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Close