background img
banner
banner

Γίνονται εργασίες… δεν δημιουργούνται υποδομές

ΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ – ΔΗΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

 Δυσανάλογες των αναγκών χρηματοδοτήσεις, κτιριακά προβλήματα σχολικών μονάδων, αδυναμία δημιουργίας νέων υποδομών και οι αλλαγές στην Εκπαίδευση που προωθούνται από πλευράς υπουργείου Παιδείας, αναλύθηκαν εκ βάθρων στην χθεσινοβραδινή συνάντηση των φορέων της Εκπαίδευσης και του δήμου με τους γονείς των μαθητών της Αιγιάλειας, που διοργάνωσε και φέτος η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγιαλείας. Η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνάντηση, έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, η ανταπόκριση ωστόσο των μελών της Ένωσης, ήταν δυσανάλογη της σοβαρότητας των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος προβλήματα, δράσεις, απόψεις, που αφορούν στις σχολικές μονάδες. Το «παρών» έδωσαν, ο αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Γιώργος Αφράτης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Βάσω Ψυχράμη, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Αλέκα Τηλιγάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη που συντόνισε την συζήτηση, ο πρόεδρος Μένιος Κουτρόπουλος και το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων της περιοχής, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί και γονείς.

Τα «αγκάθια» των σχολικών κτιρίων

Εκπροσωπώντας γονείς 5.000 μαθητών της Αιγιάλειας, ο κ. Κουτρόπουλος άνοιξε την εκδήλωση, καυτηριάζοντας την έλλειψη ενότητας – αναφοράς στην Εκπαίδευση στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Αίγιο, σχολιάζοντας αρνητικά και την στάση μεγάλης μερίδας γονέων που μένουν απαθείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στην Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα αυτά να βιώνουν αβεβαιότητα και εγκατάλειψη. Μίλησε για μία αλυσίδα μεταξύ Εκπαίδευσης, γονέων και Πολιτείας, τονίζοντας πως οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους, οφείλουν να λειτουργήσουν χωρίς σκοπιμότητες, για ένα σχολείο που θα καθοδηγεί τα παιδιά και θα τα ωθήσει να… ανοίξουν τα φτερά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα επί μέρους προβλήματα που σχετίζονται με τα σχολικά κτίρια, με τα «αγκάθια» των προηγούμενων χρόνων να παραμένουν. Για παράδειγμα, μίλησε για το 2ο ΓΕΛ που εξακολουθεί να στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες από το 1995, για την ετοιμόρροπη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου Αιγίου και για τα προβλήματα πρόσβασης του 1ου ΓΕΛ, με την οδό Κλεισούρας να πλημμυρίζει κάθε φορά που βρέχει και να γίνεται απροσπέλαστη έως και… επικίνδυνη για τους μαθητές. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ολιγομελών τμημάτων με είκοσι μαθητές, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, δικαιολογώντας ταυτόχρονα την ανησυχία των μαθητών Λυκείων της περιοχής για το «νέο Λύκειο» που προωθεί το υπουργείο. Επιπλέον, ανέπτυξε τις δράσεις που προγραμματίζει η Ένωση Γονέων, όπως η έκδοση παραμυθιού και η «Τρελή Ολυμπιάδα», αναφερόμενος και στα προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία.

Η έλλειψη αδειών το μεγαλύτερο πρόβλημα

Στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης οικοδομικών αδειών στα σχολεία, που «δένει τα χέρια» του δήμου για οποιοδήποτε βήμα ακόμη και για ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, επικεντρώθηκε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, τονίζοντας πως ο δήμος έχει την βούληση για την νομιμοποίησή τους, πλην όμως το κόστος είναι τεράστιο. ΄΄Πρέπει να ξεκινήσουμε από το άλφα, αν γίνει κάτι άσχημο, θα πάμε όλοι φυλακή. Είναι ανάγκη να νομιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια΄΄, σχολίασε. Σημείωσε ακόμη ότι τα χρήματα που λαμβάνει ο δήμος είναι συγκεκριμένα και κατανέμονται στα σχολεία ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και με τα προβλήματα. Παράλληλα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο διάστημα, ζητώντας επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Αναφορά έκανε και στο 2ο Γενικό Λύκειο, κάνοντας γνωστό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά του οικοπέδου με σκοπό την ανέγερσή του, πλην όμως δεν είναι βέβαιο ότι το υπουργείο θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση. ΄΄Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχουμε αγοράσει το οικόπεδο. Με  οικονομία εξασφαλίσαμε 400.000 ευρώ, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία και προχωράμε΄΄, επισήμανε ο δήμαρχος.

Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και αγώνας

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αφράτης κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτείας για τα εκπαιδευτικά θέματα, τονίζοντας πως χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και αγώνας. ΄΄Πρέπει να ξεχωρίσουμε ρόλους και καθήκοντα. Τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα ούτε μπορούν να κριθούν εξ αρχής΄΄, τόνισε ο κ. Αφράτης, κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη επέκτασης των δωρεάν γευμάτων σε περισσότερα σχολεία. Για τις κινητοποιήσεις των μαθητών Λυκείων, είπε πως ΄΄οι έφηβοι πάντα διεκδικούσαν, το θέμα είναι να μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους΄΄. Τέλος, αναφέρθηκε στην πληρότητα εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία, για πρώτη φορά.

Η κ. Σκανδάμη, είπε μεταξύ άλλων ότι δρομολογούνται αλλαγές σε πολλούς τομείς, ξεκινά ωστόσο η υλοποίησή τους χωρίς επαρκή ενημέρωση. Μίλησε για τα κτιριακά προβλήματα, για τις ελλείψεις στα ολοήμερα σχολεία, για τα προγράμματα ανακύκλωσης που δυστυχώς μένουν στο σχολείο και δεν βγαίνουν στην κοινωνία. Έκανε ακόμη γνωστό πως οι μεταφορές των μαθητών έχουν τακτοποιηθεί και ότι μόνο λίγες διαδρομές δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα.

Μεθοδευμένες εργασίες και όχι σπατάλες…

Η αντιδήμαρχος και πρόεδρος Δ.Ε.Π. Βάσω Ψυχράμη, αναφέρθηκε στις συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, παρά την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει, τονίζοντας πως ΄΄χρειάζονται μεθοδευμένες εργασίες και όχι σπατάλες΄΄. Σε ό,τι αφορά το 1ο ΓΕΛ είπε πως υπήρξε μέριμνα με αλλαγή πορτών, ενώ όταν ο κ. Κουτρόπουλος της μίλησε για τον δρόμο, ανέφερε πως υπάρχει αντλητικό στην οδό Κλεισούρας, πλην όμως δεν είναι επαρκές όταν βρέχει πολύ. Γι’ αυτό τόνισε πως χρειάζεται αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην οδό Κορίνθου, σε συνεννόηση με την ΔΕΥΑΑ.

Τέλος, η κ.  Aλέκα Τηλιγάδη υπογράμμισε το γεγονός ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια», δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς λειτουργεί η Σχολική Επιτροπή. Όπως είπε, λαμβάνει 230.000 ετησίως σε τέσσερις δόσεις εκ των οποίων οι 4.000 διατίθενται για τα γάλατα στις 13 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες. Καλύπτει το πετρέλαιο, επωμίζεται τον ΦΠΑ και τις μένουν μόλις 170.000 ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των σχολείων και τα έκτακτα θέματα. Τόνισε ωστόσο πως παρά τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα διευθυντή σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκκρεμότητα, μιλώντας για τις εργασίες που εκτελέστηκαν στα σχολεία το περασμένο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων βράβευσε την αθλήτρια του Kick Boxing Γεωργία Καραφλού για την πρόσφατη επιτυχία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων βράβευσε την αθλήτρια του Kick Boxing Γεωργία Καραφλού για την πρόσφατη επιτυχία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr