background img
banner
banner

Να μπει τέλος στον αυταρχισμό και την φτωχοποίηση…

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Μπορεί για κάποιους τα μνημόνια να τελείωσαν, ωστόσο η κρίση φαίνεται πως έχει λάβει πλέον μόνιμο χαρακτήρα με την υποβάθμιση στην εργασία και στην οικονομία να είναι καθολική, χαρακτηριστικά εμφανή σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε σπίτι της Αιγιάλειας. Η συμμετοχή στην  24ωρη Πανελλαδική απεργία που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετείχαν εργατικά σωματεία της περιοχής και σύλλογοι, ήταν μάλλον δυσανάλογη του μεγέθους του προβλήματος, με την συμμετοχή στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να κρίνεται υποτονική.

Εργαζόμενοι των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ. Λαύρας αναρτώντας πανό με το σύνθημα «Εδώ και τώρα θέλουμε πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας». Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων 3Ε Αιγίου, Καθαριστών- Καθαριστριών, Αχαϊκά Πλαστικά, Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, της ΔΕΥΑ, του Σωματείου Καλλιμάνης, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αιγίου.

Τα τοπικά προβλήματα – Πρωτοβουλίες από το Ε.Κ.Α.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, χαρακτήρισε ως προϋπολογισμό καταστροφής για τους εργαζόμενους τον προϋπολογισμό του 2019, εκτιμώντας ότι η υπερφορολόγηση θα εξαφανίσει κάθε πενιχρό μισθό των εργαζομένων, θα οδηγήσει τους επαγγελματίες σε λουκέτο και θα εξαθλιώσει τους συνταξιούχους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, παρά τις δεσμεύσεις της εξακολουθεί να εφαρμόζει όλους τους μνημονιακούς νόμους στις εργασιακές σχέσεις. ΄΄Οι ευέλικτες μορφές εργασίας γενικεύονται, τα ωράρια είναι ανεξέλεγκτα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει γίνει καθεστώς, η αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία συνεχίζει να υπάρχει σχεδόν παντού, ενώ η ανεργία εξακολουθεί να κινείται σε κοινωνικά δυσβάσταχτα επίπεδα, την ώρα που τα εισοδήματα της μισθωτής εργασίας εξανεμίζονται από την φορολογία΄΄, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργόπουλος.

Αναφερόμενος σε τοπικά προβλήματα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. είπε πως ΄΄η ΕΒΟ, η κραταιά μεγάλη βιομηχανία των 1.000 εργαζομένων έχει μετατραπεί σε βιοτεχνία 100 απασχολούμενων που πολλές φορές μένουν απλήρωτοι, στο εργοστάσιο Καλλιμάνη οι εργαζόμενοι είναι σε μόνιμη ανησυχία, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι μετέωροι καθώς δεν έχουν μονιμοποιηθεί και οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες σε μόνιμοι ομηρία΄΄, ζητώντας ενεργοποίηση όλων των φορέων για να μην επιτρέψουν άλλη υποβάθμιση υπηρεσιών της περιοχής.

Το Ε.Κ.Α. ζητά: 751 € Ενιαίος κατώτατος μισθός, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Εργασία για όλους, Καθολική κοινωνική πρόνοια, Κατάργηση φοροεπιδρομών, Δίκαιο φορολογικό σύστημα, Ακατάσχετη πρώτη κατοικία, Επαναφορά Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, Πάταξη της Ακρίβειας και των Καρτέλ, Επανασύσταση των Φορέων Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και να δοθούν τα αναδρομικά των περικοπών σε όλους τους Συνταξιούχους ανεξάρτητα των δικαστικών αγωγών. Ελλάδα Προοπτικής Ανάπτυξης Δημιουργίας και όχι Φτωχοποίησης.

Γυναίκες ενάντια στον… εργασιακό μεσαίωνα

Την ίδια ώρα, στην Τρίγωνη Πλατεία συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι – μέλη σωματείων και συλλόγων που συντάσσονται με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Πρώτη μίλησε η Ρούλα Γουρουντή από την Ομάδα Γυναικών Αιγίου – μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. ΄΄Έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε για να ικανοποιηθούν οι δικές μας ανάγκες, δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας πετάνε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας καταδικάζει να ζούμε σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα θυσιάζοντας τις δικές μας ανάγκες για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών΄΄, τόνισε, κάνοντας γνωστά τα αιτήματα της Ο.Γ.Ε. που είναι: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καμιά απόλυση εγκύου, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Οι Κυριακές είναι για μας και τις οικογένειές μας, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα, 5ετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες εργαζόμενες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ, κοινωνική προστασία της μητρότητας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία για όλους και όλες. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Αγρότες στην… πρώτη γραμμή

Στην… πρώτη γραμμή και οι αγρότες – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: ΄΄΄΄Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους αγρότες και δεν τηρεί ούτε καν τις δεσμεύσεις τις οποίες αναγκάζεται να κάνει κάτω από την πίεση των αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, ενώ μειώνει το αφορολόγητο που είχαμε κερδίσει στα μπλόκα το 2016΄΄. Και συνέχισε: ‘’Αντιδρούμε στην άγρια φοροληστεία, στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ, στον ΕΝΦΙΑ και τα κάθε είδους χαράτσια. Στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα που μειώνουν κάθε χρόνο το εισόδημά μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε, να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε. Στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Διεκδικούμε, άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα τους, γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό΄΄.

Αγώνας για επιβίωση από τους συνταξιούχους

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου Στάθης Μπούνιας ξεκαθάρισε πως οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη και να γίνει βαθιά συνείδηση σε όλους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές – αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης, Ε.Ε. και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. ΄΄Μπορούμε να τους εμποδίσουμε την συσπείρωση στα σωματεία μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες. Δεν διεκδικούμε επιδόματα και μερίσματα. Δεν πληρώσαμε γι’ αυτά αλλά για συντάξεις, υγεία και κοινωνικά δικαιώματα για να ζούμε με αξιοπρέπεια΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: ΄΄Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε να μας αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις και δικαστήρια, ό,τι ακόμα η κυβέρνηση παράνομα παρακρατεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις΄΄. Οι συνταξιούχοι του Αιγίου θα συμμετάσχουν και στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου.

Ενδυνάμωση του αγώνα από τους οικοδόμους

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, έτσι ώστε, όλοι να γίνουν μία ενωμένη γροθιά, απέναντι στην μεγαλοεργοδοσία, τους κυβερνώντες και τις δυνάμεις που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Οι οικοδόμοι αγωνίζονται για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, διεκδικούν, εδώ και τώρα, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων καθώς και κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσάκισαν τις συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οδήγησαν σε μεροκάματα πείνας, όπως τόνισε. ΄΄Η συμμετοχή μας στην απεργία επιβεβαιώνει τη θέλησή μας να παλέψουμε, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Επιβεβαιώνει την απόφασή μας ότι δεν θα ανεχτούμε να δουλεύουμε με 25 και 30 ευρώ για να θησαυρίζουν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου΄΄, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, προσθέτοντας πως οι αγώνες που έχουν δοθεί τα αποτελέσματά τους με αυξήσεις στα μεροκάματα, είναι η ζωντανή απόδειξη που ανατρέπει τη μοιρολατρία, τη λογική του «δε γίνεται τίποτα».

Της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν συνθήματα.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr