background img
banner
banner

Οι ενέργειες για το Σχέδιο Πόλης που… άνοιξε το δρόμο για το μέλλον

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ Ε.Α. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΗΣΤΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ

Ενέργειες προσώπων, καταστάσεις και η εικόνα του Αιγίου αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, «ζωντάνεψαν» στην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο δήμος Αιγιαλείας. Η αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, φωτίστηκε μετά από καιρό για την εκδήλωση «Το Σχέδιο Πόλεως της Βοστίζης 1828- 1836», στην οποία ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, ιστορικός από το Αίγιο Χρήστος Φωτόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας αξιόλογης προσωπικής έρευνας και αφορούν τις ενέργειες που έγιναν επί Καποδίστρια, και αποτέλεσαν προάγγελο της δημιουργίας του Σχεδίου Πόλεως Αιγίου το 1874, στον «σκελετό» του οποίου στηριζόμαστε ακόμη και σήμερα.
Τον ομιλητή προλόγισε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Βάσω Ψυχράμη, μιλώντας με θερμά λόγια για το έργο του αλλά και για την πορεία του. Ο κ. Φωτόπουλος και μέσω διαφανειών έδωσε στο ακροατήριο την εικόνα του Αιγίου των 3.000 κατοίκων τότε, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς κινήθηκαν οι διαδικασίες μετά την εντολή του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας για την δημιουργία σχεδίου πόλης στην Βοστίτσα. Παρουσίασε τη συμβολή αρχιτεκτόνων και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε τα χρόνια εκείνα, τα οποία ωστόσο αποτέλεσαν προάγγελο για το σχέδιο πόλης που εγκρίθηκε το 1874 και ισχύει μέχρι σήμερα με αρκετές βέβαια αναθεωρήσεις και επεκτάσεις που απαιτήθηκαν στην πορεία των χρόνων.

Κομβικό σημείο ήταν η αναθεώρηση που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια που εκκρεμούσε για… 17 χρόνια και ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έβαζε φραγή στην οικοδομική δραστηριότητα, εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, αφήνοντας περιουσίες να απαξιώνονται.

Δυσκολίες τότε… γραφειοκρατία σήμερα

Ως παράδειγμα στην αναποτελεσματικότητα και στασιμότητα που προκαλεί η γραφειοκρατία μάλιστα, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος χρησιμοποίησε την καθυστέρηση των 17 χρόνων. Κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φωτόπουλο και τον διευθυντή της Πολεοδομίας Αιγίου και Καλαβρύτων Λεωνίδα Καράμπελα, τονίζοντας πως η έρευνα του κ. Φωτόπουλου ήρθε να συμπληρώσει ένα κομμάτι στο παζλ που αφορά την ιστορικότητα του Αιγίου. Αναφέρθηκε στο όραμα του Καποδίστρια για την δημιουργία σχεδίου πόλης στις τότε σημαντικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Αίγιο, βάζοντας τις βάσεις, τις «προμετωπίδες» για να εγκριθεί το 1874 το σχέδιο πόλης. Συσχετίζοντας το παρελθόν με το παρόν, ο δήμαρχος παρατήρησε πως και τότε υπήρχαν δυσκολίες, όμως και σήμερα ακόμη περισσότερες. Ο δήμαρχος τόνισε πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν, επισημαίνοντας τα εμπόδια που δημιουργούν στην ανάπτυξη του τόπου, οι καθυστερήσεις. Τόνισε δε πως για μία επέκταση ορίων οικισμού απαιτούνται 8 με 10 χρόνια και για μία χάραξη Αιγιαλού ένα χρόνος, διερωτώμενος πώς να καθορίσει κανείς την ζωή του και πώς να κάνει κάποιος επενδύσεις…

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία πολλών μηχανικών στην αίθουσα, ενώ τιμώντας τον κ. Φωτόπουλο, του προσέφερε το βιβλίο «Αίγιο- Μνημεία και Τέχνες» του αείμνηστου δημάρχου Γεωργίου Παναγόπουλου. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτόπουλος, αφού τον ευχαρίστησε, υποσχέθηκε πως θα ακολουθήσει κι άλλη παρουσίαση, αυτή τη φορά αφιερωμένη στους ιστορικούς ιερούς ναούς της πόλης του Αιγίου!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr