background img
banner
banner

”Ψάρεψαν” λάστιχα στο λιμάνι

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ  ”PROJECT AIGIO” ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ Δ.Λ.Τ.Α

Στα πλαίσια του περιβαλλοντολογικού προγράμματος προστασίας  των παραλιών της Ελλάδας, η εθελοντική ομάδα δυτών  ”We Dive We Can” πραγματοποίησε   το πρωί της Πέμπτης τον καθαρισμό του παλιού λιμανιού του Αιγίου,   σε συνεργασία με το Λιμενικό Τμήμα Αιγιαλείας και το Λιμενικό Τμήμα Αιγίου. Mέσω του προγράμματος ”Project Aigio”, η ομάδα επέκτεινε τις δράσεις της  στην πόλη μας   ενισχύοντας την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος. Στο γεγονός παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο  Λιμενάρχης Αιγίου  Μιχάλης Κωστάκης  και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος. Με αφορμή το γεγονός είχαν λάβει πρόσκληση όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου να δίνει  το “παρών “.

Πριν την έναρξη του καθαρισμού ο κ. Φιλιππάτος ξενάγησε τους μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου στα γραφεία του Ταμείου, τους μίλησε για την λειτουργία του λιμανιού και τον σκοπό του εθελοντικού καθαρισμού. Στην έξοδο των παιδιών από το γραφείο, τους περίμενε κέρασμα από την υπηρεσία του Δ.Λ.Τ.Α. Ο κ. Κωστάκης έφτασε αμέσως μετά και χαιρέτησε τους δύτες συζητώντας λεπτομέρειες για την ομαλή διεκπεραίωση της εθελοντικής εργασίας.

 Ρόδες αυτοκινήτων και εξαρτήματα πλοίων στο βυθό του λιμανιού

Ο καθαρισμός έλαβε χώρα στις 11 το πρωί, αφού οι δύτες προετοιμάστηκαν κατάλληλα, εξέτασαν τις συνθήκες κατάδυσης και έλεγξαν  τον εξοπλισμό τους. Η υποβρύχια συλλογή των σκουπιδιών κυμάνθηκε σε βάθος οκτώ  μέτρων με τα σκοινιά ανέλκυσης να ξεπερνούν τα 10 μέτρα. Η ομάδα των εθελοντών αποτελούνταν από έξι δύτες, τρεις υπευθύνους για την υποβρύχια αποστολή και τρεις αρωγούς για την ανάδυση των σκουπιδιών. Η κατοχή αποτελεσματικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως σκοινί, μπαλόνια ανάλυσης, σύγχρονη στολή κατάδυσης διευκόλυνε τη εργασία τους ενώ όταν υπήρχε ανάγκη για επιπλέον βοήθεια οι υπάλληλοι του Λιμενικού πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.

Όπως αποδείχτηκε  ο καθαρισμός του λιμανιού ήταν  κάτι παραπάνω από αναγκαίος καθώς ο βυθός απελευθερώθηκε από εξαρτήματα αυτοκινήτων, φορτηγών, πλοίων και διάφορων άλλων αντικειμένων. Την πλειοψηφία των απορριμμάτων έλαβαν οι ρόδες αμαξιών μετρώντας πάνω από είκοσι πέντε μόλις την πρώτη ώρα συλλογής. Οι ρόδες μεγάλων οχημάτων, όπως φορτηγών, δεν αποκλείστηκαν ενώ κομμάτια κατασκευής  πλοίων και διάφορα αντικείμενα, όπως τραπέζι, ”ξεβράστηκαν” εκπλήσσοντας το κοινό των μαθητών που παρακολουθούσε όλη την διάρκεια της κατάδυσης.

Μιλώντας στο Protionline.gr , ο δύτης Χρύσανθος Χόρμπας, εμπνευστής της ομάδας «We Dive We Clean» που ανέλαβε χθες εθελοντικά τον καθαρισμό του βυθού μπροστά από το παλιό λιμάνι του Αιγίου, έκανε γνωστό πως στην επιχείρηση έλαβαν μέρος έξι συνολικά άτομα που συνεργάζονται με την ομάδα, από Αθήνα, Πάτρα και Αίγιο και πως ο καθαρισμός επεκτάθηκε σε ακτίνα περίπου 50τ.μ., ενώ η επιχείρηση διήρκεσε περίπου μια ώρα. ΄΄Αυτό που συναντήσαμε στο κομμάτι του βυθού που καταδυθήκαμε, ήταν λάστιχα αυτοκινήτων και άλλα απορρίμματα, όπως και ένα τραπέζι που προφανώς προέρχεται από ναυάγιο στο σημείο. Σε γενικές γραμμές υπήρχε ρύπανση η οποία όμως ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με άλλες περιοχές στις οποίες έχουμε προβεί σε καθαρισμό΄΄, επισήμανε ο κ. Χόρμπας, τονίζοντας πως γενικότερα, όπου υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια ή καταστήματα παρόχθια, υπάρχει αυξημένη ρύπανση στο βυθό.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει και νέα επιχείρηση καθαρισμού στο Αίγιο μελλοντικά, έκανε γνωστό πως σε συνεργασία με Λιμενικό Ταμείο και Λιμενικό Τμήμα, πρόκειται να γίνει κι καθαρισμός και σε άλλο σημείο του λιμανιού.

Τον καθαρισμό παρακολούθησαν  οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου

Παρόντες και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος. ο Λιμενάρχης Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Φιλιππάτος

Στους μαθητές απευθύνθηκε τόσο ο Λιμενάρχης όσο και οι δύτες, τονίζοντας την σημασία προστασίας του περιβάλλοντος, εξηγώντας επίσης την διαδικασία συλλογής απορριμμάτων και την κατασκευή της στολής κατάδυσης.

Η δράση της εθελοντικής ομάδας ”We Dive We Can” κινήθηκε μέσα σε ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό κλίμα, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντολογική προστασία του λιμανιού, το οποίο λειτουργεί πολύ συχνά ως ”κάδος σκουπιδιών”. Σχετικά με την ωφελιμότητα της  εκδήλωσης ο Λιμενάρχης Αιγίου τόνισε πως ”ο καθαρισμός ενός λιμανιού που λειτουργεί χρόνια είναι σημαντικός στην ανάδειξη ενός καθαρού περιβαλλοντολογικού τοπίου”. Ως προς την περαιτέρω διοργάνωση παρομοίων δράσεων, ανέφερε ”πως έχει γίνει ήδη καθαρισμός στο Διακοπτό και στο μέλλον σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές θα εκτελεστούν αντίστοιχες ενέργειες”. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας με την σειρά του έδωσε συγχαρητήρια στους δύτες για την εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού του λιμανιού ενώ μίλησε στους μαθητές για την πρωτοβουλία αυτή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr