background img
banner
banner

Συγκίνησε το αφιέρωμα στην Γκρέτα Γκολφινοπούλου

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΓΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ

Γνώση γεγονότων του παρελθόντος αλλά και συγκίνηση προσέφερε στους παριστάμενους το αφιέρωμα στην Γκρέτα Γκολφινοπούλου, την σπουδαία προσωπικότητα που έδρασε την περίοδο της Κατοχής, κάτοικο Λόγγου, με καταγωγή από την Λειψία της Γερμανίας, που πολλά προσέφερε κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια στην περιοχή του Λόγγου – Σελιανιτίκων και σε ολόκληρη την Αιγιάλεια. Η επετειακή εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου στο χώρο του Μουσείου με μεγάλη επιτυχία.

Την εκδήλωση με θέμα «Γνωστές – Άγνωστες ιστορίες της Κατοχής στην περιοχή του Λόγγου, η Γκρέτα Γκολφινοπούλου», επιμελήθηκε και συντόνισε ο συνταξιούχος Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, καθηγητής Κωνσταντίνος Κλάγκος σε συνεργασία με την Φιλόλογο – Ιστορικό, πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή και την δασκάλα Μαρία Σιταρά, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών, ενώ την παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία.

Ο ρόλος της γυναίκας και αφηγήσεις γεγονότων

Την έναρξη έκανε η κ. Μπεντεβή η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή των γυναικών της Αιγιάλειας στον πόλεμο του ’40 και την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Κλάγκος παρουσίασε το χρονικό της προσφοράς της Γκρέτας Γκολφινοπούλου, βασισμένο στο πλούσιο αρχείο της προέδρου του Μ.Ι.Λ.Λ., Μέλπως Ρογκάλα, στην ανέκδοτη εργασία του Άγγελου Τσάκωνα «Η δική μας Γκρέτα», σε διηγήσεις γεγονότων σχετικά με τη ζωή και την προσωπικότητά της από την ίδια ή από ανθρώπους του ευρέως και στενού περιβάλλοντός της, σε έρευνες ειδικών επιστημόνων, δημοσιογράφων και άλλα αρχεία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιφέρειας. Την παρουσίαση φωτογραφικού αρχειακού υλικού επιμελήθηκε η κ. Σιταρά. Διηγήσεις και προσωπικές μαρτυρίες διάβασαν οι Βασιλική Κυριακοπούλου, συν/χος δασκάλα πρώην δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων και η Μάγδα Γεωργακοπούλου συν/χος καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας του Γυμνασίου Καμαρών.

Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με κείμενα από τα βιβλία της Νίκης Μανολιτσάκη και του Χαράλαμπου Ρούπα, κι έκλεισε με το ποίημα «Ελληνικό Χώμα» του ποιητή Γιάννη Βαλσαμίδη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 23 Φεβρουαρίου 1943. Την έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου διάβασε η ποιήτρια Λέτα Κουτσοχέρα.

Στο τέλος, η πρόεδρος του Μ.Ι.Λ.Λ. κ. Ρογκάλα, παρέδωσε στον εγγονό της Γκρέτας Γκολφινοπούλου, Αριστείδη Γκολφινόπουλο, αναμνηστικό ανάτυπο του Μουσείου με μια ιστορία της Κατοχής στην οποία πρωταγωνιστούσε η γιαγιά του.
Η Διοίκηση του Μ.Ι.Λ. Λόγγου, μέσω ανακοίνωσής της, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η επετειακή εκδήλωση μνήμης και όλους όσους παρευρέθησαν, καθώς και τον Φώτη Μάντικα που είχε την επιμέλεια των ηλεκτρολογικών και του ήχου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr