background img
banner
banner

Τέλος εποχής στη διαχείριση απορριμμάτων

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Πέρασε κατά πλειοψηφία με 20 υπέρ, 1 κατά και 3 ψήφους παρών, χθες βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, η πρόταση της δημοτικής αρχής, να ενταχθεί ο δήμος Αιγιάλειας στο νέο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Θανάσης Παναγόπουλος, με το νέο νόμο του “Κλεισθένη”, που ψηφίστηκε στις 20 Ιουλίου, υπήρχε αποκλειστική προθεσμία 4 μηνών, που εκπνέει την άλλη εβδομάδα, έτσι ο δήμος έπρεπε να απαντήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

‘Ηδη Πάτρα, Καλάβρυτα και Ερύμανθος έχουν ψηφίσει θετικά και αύριο συνεδριάζει το συμβούλιο στη Δυτική Αχαΐα.
Έτσι και αλλιώς ο νέος νόμος δεν αφήνει πολλά περιθώρια, αφού αν οι δήμοι απαντούσαν αρνητικά, τότε η διαχείριση θα πέρναγε σε άλλο ΦΟΔΣΑ, γειτονικού νομού. Από τη στιγμή που θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει ο νέος Φορέας, που θα έχει έδρα τα Λουσικά Αχαΐας, κάτι που θα συμβεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019, θα καταργηθούν οι Διαχειριστικές Ενότητες Αποβλήτων, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Αιγιάλεια και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία θα μεταβιβαστούν στο ΦΟΔΣΑ.

Ο νέος Φορέας θα διοικείται από 11μελές συμβούλιο με την Αιγιάλεια να εκπροσωπείται από τρεις δημοτικούς της συμβούλους. Με λίγα λόγια ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη αλλά και το εργοστάσιο που πιθανότατα θα κατασκευαστεί στο μέλλον, θα περάσουν στη διαχείριση του Φορέα, τα μέλη του οποίο θα πρέπει να βρουν λύση σε επίπεδο νομού πλέον, για τα απορρίμματα.
Ο δήμος Αιγιαλείας, όπως και άλλοι δήμοι, θα κρατήσουν μόνο την αποκομιδή, δηλαδή ο τομέας Καθαριότητας θα συνεχίσει κανονικά.

Είναι φανερό ότι το πάγιο αίτημα για λύση στο θέμα των απορριμμάτων, που βασάνισε την περιοχή την άνοιξη, δε θα είναι ένα θέμα πλέον μιας δημοτικής αρχής, αλλά ενός φορέα που θα παίρνει ευκολότερα αποφάσεις, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Βεβαίως το εγχείρημα κρύβει κινδύνους, όπως επεσήμαναν οι Βασίλης Φιλιππόπουλος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Χρήστος Λαϊνάς και Θανάσης Μεντζελόπουλος, που δεν ψήφισαν θετικά, με το σκεπτικό ότι στο συμβούλιο του Φορέα η Πάτρα θα έχει την πλειοψηφία και πιθανότατα τα σκουπίδια της να καταλήξουν και στην Αιγιάλεια.
Ο δήμαρχος ήταν καθησυχαστικός λέγοντας πως ο Φορέας έπρεπε να έχει λειτουργήσει από το 2012, ενημέρωσε ότι θα υπάρχει παράρτημα και στο Αίγιο και πως είναι καλύτερα ώστε να αποφευχθεί η μικροπολιτική στο μέλλον, με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr