background img
banner
banner

Αγρότες… ώρα μηδέν

ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ» ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε έντονη κινητικότητα και δράση ενάντια στα φλέγοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, βρίσκεται ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας». Προχθές το βράδυ, εκπρόσωποι του αιγιώτικου συλλόγου συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Πάτρα με την συμμετοχή άλλων Αγροτικών Συλλόγων της Αχαΐας, ενώ μεθαύριο Κυριακή, μέλη του Δ.Σ. μεταβαίνουν στην Νίκαια Λάρισας, εκεί όπου θα διεξαχθεί η σύσκεψη για τον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης, που έχει συγκαλέσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Στην προχθεσινή συνάντηση, εκτός του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, συμμετείχαν ο Σύλλογος Δυτ. Αχαΐας, ο Αγροτικός Σύλλογος Πάτρας, Ωλενίας και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ερυμάνθου, με αντικείμενο συζήτησης την αγροτική πολιτική που, όπως είπαν, στοχεύει… ακάθεκτη στον ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγρότη. Πέραν των άλλων θεμάτων, οι εκπρόσωποι των αγροτών στάθηκαν στο μείζον πρόβλημα του ελαιολάδου που φέτος υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό

Όπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Α.Σ.Α. Γιάννης Μποδιώτης, ΄΄αποφασίσαμε να απευθυνθούμε κατευθείαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα ζητήσουμε ένα ραντεβού μαζί του για να δούμε τις προθέσεις του. Ταυτόχρονα, θα έρθουμε σε επαφή και με άλλους αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες από Ηλεία και Αγρίνιο που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, προκειμένου να επισκεφθούμε μαζί τον υπουργό. Αίτημά μας είναι άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα τους, γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό΄΄.

Επίσης, ο κ. Μποδιώτης, σημείωσε: ΄΄Οργανώνουμε την πάλη μας και συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα με την μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στην Νίκαια Λάρισας. Θα είμαστε εκεί΄΄.

Με προσανατολισμό κινητοποιήσεων η πανελλαδική σύσκεψη

Στην πανελλαδική σύσκεψη θα συζητηθούν η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και στη βάση του πλαισίου των αιτημάτων – διεκδικήσεων που αφορούν την ίδια την επιβίωση των αγροτών. Αγροτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη, ενώ στο επίκεντρο αυτής θα βρεθεί η συζήτηση για την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης για τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως: Η φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτή η ληστεία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη μείωση του αφορολόγητου, που οι αγρότες κατέκτησαν με τα μπλόκα, κατά 3.000 ευρώ από το 2020.
Οι γενικευμένες «ανοιχτές τιμές» πώλησης σε όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι έμποροι και οι βιομηχανίες, με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες. Ειδικότερα θα απασχολήσει η τιμή παραγωγού στο γάλα, που έχει μειωθεί δραστικά, στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται σε 1,45 – 1,50 ευρώ το λίτρο, την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται με 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που εντείνονται, ενώ η κυβέρνηση δεν προχωρά στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στα 15.000 ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις της, γιατί θέλει τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.ά.

Και βέβαια, οι μεγάλες καταστροφές από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, καθώς και οι ζημιές σε άλλες παραγωγές σε πολλές περιοχές της χώρας, που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, είτε αποζημιώνει με ψίχουλα…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr