background img
banner
banner

Ολυμπία Οδός: Αυξάνονται τα διόδια σε Ελαιώνα και Ρίο

Τσουχτερές αυξήσεις φέρνει ο νέος χρόνος στο αντίτιµο των διοδίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η άνοδος στην τιµή των διοδίων θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου 2019 και αναµένεται να είναι σηµαντική στην Εγνατία Οδό και µικρότερη στους υπόλοιπους οδικούς άξονες που λειτουργούν µε καθεστώς παραχώρησης. Μάλιστα, πηγές από την Εγνατία ΑΕ αναφέρουν ότι η απόφαση για την «ανατίµηση» είχε ληφθεί από το καλοκαίρι, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί το πότε θα τεθεί σε ισχύ.

Ειδικότερα, από την πρώτη µέρα του 2019, οι οδηγοί που θα κινούνται στην Εγνατία θα παρατηρήσουν πως η χρέωση ανά χιλιόµετρο έχει αυξηθεί και θα εκτοξεύει το κόστος µέχρι και 150% σε κάποιες περιπτώσεις. Η χρέωση για τα ΙΧ θα διαµορφωθεί σε 5 από 3 λεπτά ανά χιλιόµετρο, µε την αύξηση να ανέρχεται σε ποσοστό 67% κατά µέσο όρο, σύµφωνα µε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδοµών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Από τις υψηλότερες αυξήσεις θα υποστούν τα διόδια στα Μάλγαρα, καθώς θα ανέλθει σε ποσοστό 150% δεδοµένου πως η χρέωση θα διαµορφωθεί σε 3 ευρώ από 1 ευρώ και 20 λεπτά σήµερα.

Στο εθνικό δίκτυο

Αυξήσεις ωστόσο θα υπάρξουν, αν και µικρότερες, και στα διόδια των πέντε εθνικών οδών βάσει της τιµαριθµικής αναπροσαρµογής που προβλέπεται από τις συµβάσεις παραχώρησης.

Στον αυτοκινητόδροµο Αιγαίου, οι οδηγοί των ΙΧ θα πληρώνουν 10 λεπτά περισσότερα στα µετωπικά διόδια Πελασγίας.

Σε δύο µετωπικούς σταθµούς στην Ολυµπία Οδό, από την Ελευσίνα έως την Πάτρα, θα ισχύσουν αυξήσεις. Πρόκειται για τους σταθµούς του Ελαιώνα, όπου το αντίτιµο θα διαµορφωθεί στα 3 ευρώ και 30 λεπτά, από 3 ευρώ και 20 λεπτά που είναι σήµερα, και στον σταθµό του Ρίου, όπου η χρέωση θα ανέλθει σε 2 ευρώ και 30 λεπτά, αυξηµένη κατά 10 λεπτά. Κατά τα λοιπά, η αναπροσαρµογή που προκύπτει είναι της τάξης των 0,10€ και αφορά κυρίως οχήµατα µε 2-3 άξονες µε ή χωρίς ρυµουλκούµενο και ύψος πάνω από 2,20 µ., και οχήµατα µε 4 ή περισσότερους άξονες µε ή χωρίς ρυµουλκούµενο και ύψος από 2,20µ.

Κατά 5 λεπτά θα αυξηθεί το αντίτιµο σε τρεις µετωπικούς σταθµούς διοδίων στον αυτοκινητόδροµο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαµάτα-Σπάρτη (Μορέας ΑΕ) τα µεσάνυχτα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου 2019 προς Πέµπτη 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τους σταθµούς στο Σπαθοβούνι, τη Νεστάνη και τη Γέφυρα Μάναρη.

Ωστόσο, εκτός από τις σηµαντικές αυξήσεις στις τιµές, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου καταργείται κάθε απαλλαγή από την πληρωµή του κοµίστρου.

«Κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφεροµένων στην παράγραφο 1, καταργείται και παύει να ισχύει από την 01-01-2019» . Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα επιβατικά ΙΧ που ανήκουν σε ανέργους και χρησιµοποιούνται από αυτούς.

Μάλιστα, οι άνεργοι οφείλουν να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ κατά τη διέλευση από τον σταθµό διοδίων.

Οι σηµαντικότερες αυξήσεις καταγράφονται στον σταθµό Παµβώτιδα, όπου η χρέωση πηγαίνει από το 1,20 στο 1,98 ευρώ, στην Ανάληψη από 2,40 σε 2,94 ευρώ, στον Ιασµο για 46,2 χλµ. η χρέωση διαµορφώνεται σε 2,31 ευρώ (από 1,90 ευρώ), ενώ για τον σταθµό διοδίων της Τύριας η τιµή των διοδίων διαµορφώνεται σε 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ και στους Ευζώνους από 1,80 σε 3 ευρώ

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr