background img
banner
banner

Αρχές του χρόνου η υπογραφή, άμεσα σε διαδικασία υλοποίησης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ Ε.Κ.Α.ΜΕ.» – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ…

Ο άνθρωπος που ως αντινομάρχης έβαλε κάποτε την υπογραφή του για την δημιουργία του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αιγίου, είναι αυτός που «σφραγίζει» σήμερα την αναβαθμισμένη μελλοντική λειτουργία του με την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων του Ειδικού Κέντρου που θα περιλαμβάνουν Κέντρο Διημέρευσης και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε χθες το Ε.Κ.Α.ΜΕ. και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, μετέφερε την αισιοδοξία για την ένταξη και χρηματοδότηση του μεγαλόπνοου έργου ζωής για όλη την κοινωνία της Αιγιάλειας.

Το έργο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, η διαδικασία ολοκληρώνεται ως το τέλος του έτους και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει… πέσει η τελική υπογραφή, ήταν αυτό που ανάγκασε τον Περιφερειάρχη να ανακοινώσει εμμέσως την ένταξη, για να σκορπίσει όμως ενθουσιασμό στο Δ.Σ., τους εκπαιδευτές, τους εκπαιδευόμενους και τους γονείς τους που ήταν παρόντες σε αυτή τη συνάντηση. Πλην όμως, εκφράστηκε σχεδόν η βεβαιότητα ότι το έργο εγκρίνεται και δημοπρατείται αμέσως μετά. Με την ελπίδα δε ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις στον προκαθορισμένο χρόνο, όλα προμηνύουν ότι άμεσα τα συνεργεία θα… πιάσουν δουλειά στην οδό Κλεισούρας, στο οικόπεδο που έγινε δωρεά από γονέα παιδιού του Ε.Κ.Α.ΜΕ. και εμπλουτίστηκε από αγορά του Κέντρου ώστε να ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις.

Τον κ. Κατσιφάρα υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Θόδωρος Στεφανίδης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., ενώ παρόντες ήταν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας – Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, τοπικοί φορείς όπως ο πρόεδρος και το γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος και Παναγιώτης Καυκάς αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Χρήστος Κιλιάς κ.ά.

Τεράστιες οι ανάγκες

Ο κ. Στεφανίδης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του Περιφερειάρχη για κοινωνικά θέματα, καθώς και στην μεγάλη προσπάθεια των γονιών παιδιών με αναπηρίες στο Αίγιο για την υποστήριξή τους. Επισήμανε το γεγονός ότι τα παιδιά με αναπηρίες στην περιοχή είναι πολλά και οι ανάγκες μεγάλες. Είναι καταγεγραμμένα, περίπου 30 στο Ειδικό Δημοτικό, 32 στο ΕΕΕΕΚ, ενώ το Ε.Κ.Α.ΜΕ. έχει πάνω από 30 εκπαιδευόμενους με πολλές ακόμη αιτήσεις. Μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων, την αγορά οικοπέδου και την έκδοση της άδειας δόμησης με αναφορά την αδυναμία των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. ΄΄Αυτός ο χώρος, μπορεί να είναι μικρός αλλά προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά στα παιδιά μας. Χρειζόμαστε όμως τον νέο χώρο που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες περισσότερων παιδιών΄΄, είπε ο κ. Στεφανίδης, τονίζοντας πως βάσει των μελετών που έχουν κατατεθεί, οι νέες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν κέντρο διημέρευσης καθώς και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για οκτώ παιδιά με προοπτική μελλοντικά και για δεύτερη με επιπλέον οκτώ άτομα, καθώς από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας θα γεμίσει η στέγη…

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας που υλοποιείται παρά τις δυσκολίες

Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε πως μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθούν να έχουν μια συνολική εικόνα για τα δημόσια πράγματα. ΄΄Το να στηρίξουμε αυτόν που έχει δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες είναι δημόσιο ζήτημα, θέμα Δημοκρατίας. Ως περιφερειακή αρχή είχαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που προσπαθούμε να στηρίξουμε, όχι απλά στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και της δημοκρατικής ευθύνης και όλους τους συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα στην ελπίδα και τη ζωή. Στηρίζουμε και τις κοινωνικές δομές για να μπορούν να έχουν τα μέσα, οι σύλλογοι, οι επιστημονικοί συνεργάτες έτσι ώστε να γίνεται και μία σοβαρή δουλειά΄΄, σημείωσε στον πρόλογό του ο Περιφερειάρχης.

Όπως είπε, ΄΄ξεκινήσαμε σε πολύ δύσκολη περίοδο το 2011, μέσα στην κρίση να διαφοροποιήσουμε κατά πολύ τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως του ΠΕΠ και να στρέψουμε τον μεγάλο κορμό στην κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα για να υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Στα πλαίσια αυτής της σοβαρής πρωτοβουλίας, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο μεγάλων παρεμβάσεων για να μπορούμε να υποστηρίξουμε με σύγχρονες υποδομές, σύγχρονα μέσα, έμπρακτα όλους τους συλλόγους. Πρώτη παρέμβασή μας ήταν στο «Παναγία Ελαιούσα» στην Αιτωλοακαρνανία. Ουσιαστικά έχουμε ένα ολοκληρωμένο κέντρο ΑΜΕΑ. Ολοκληρώσαμε το Κέντρο Αποκατάστασης στο Αγρίνιο και την «Αλκυόνη» στη Ναύπακτο. Στην Αχαΐα ξεκινήσαμε την μεγάλη παρέμβαση με το Κέντρο σπαστικών στην Παραλία Πατρών εκεί όπου σήμερα έχουμε έναν ολοκληρωμένο χώρο, στηρίξαμε την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στους «Μαχητές». Στη «Μέριμνα» δημιουργούμε Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης΄΄.

Σε δέκα ημέρες και τυπικά η ένταξη

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο στο Αίγιο, είπε: ΄΄Σιγά –σιγά κλείνουμε ένα κομμάτι της Αχαΐας, είχαμε όμως δύο εκκρεμότητες. Η μία στο Αίγιο όπου καταφέραμε να ξαναβρούμε χρήματα και να κάνουμε όλη την τεχνική προετοιμασία σε επίπεδο μελετών και ωρίμανσης έτσι ώστε να καταθέσουμε πλήρη φάκελο στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας. Πήγαν όλα καλά, δεν θα πω κάτι σήμερα γιατί είναι ανταγωνιστικό το πρόγραμμα αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε πολύ περισσότερα από αυτά που θα πω. Θα το ανακοινώσουμε όταν θα μπει η υπογραφή για την ένταξή στο πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αξιολογείται αυτή τη στιγμή, τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά, τυπικά θα περάσουν οι δέκα ημέρες που απαιτούνται και με την αρχή της νέας χρονιάς θα βρεθεί το Κέντρο του Αιγίου με ενταγμένη την Πράξη για να έχετε κι εσείς τον δικό σας χώρο, σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά μας και οι γονείς να νιώσουν μία σιγουριά και να πάρουν μία «ανάσα». Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι λύνονται όλα τα προβλήματα αλλά οφείλουμε να είμαστε εδώ ως δημόσιος χώρος και να στηρίζουμε την αξιοπρέπεια’’.

Αξιοπρέπεια στην κοινωνία και σεβασμός στους ανθρώπους

΄΄Μέσα από αυτή την ολοκληρωμένη πολιτική, δεν κάνουμε τίποτα άλλο, παρά δίνουμε νόημα στην Δημοκρατία. Δίνουμε αξιοπρέπεια στην κοινωνία και σεβασμό στους ανθρώπους. Κρατήστε την αισιόδοξη πλευρά κι εγώ θα είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που θα δημιουργηθεί στο Αίγιο. Ολοκληρώνοντας αυτές τις διαδικασίες, η Περιφέρειάς μας θα είναι μία Περιφέρει πρότυπο στον κοινωνικό τομέα. Δεν θα υπάρχει καμία δομή που να μην έχουμε στηρίξει και εντάξει σε πρόγραμμα΄΄, επισήμανε ακόμη ο Περιφερειάρχης, με αναφορά και στις παρεμβάσεις για τις δομές υγείας. ΄΄Προωθούμε επίσης ένα άλλο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση, την κοινωνικοποίηση για να να στηρίξουμε ό,τι χρειάζεται σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών για την Υγεία και άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Ολοκληρώσαμε δύο νοσοκομεία και προχωρήσαμε στην εφαρμογή προγράμματος για την μείωση του κόστους λειτουργίας. Εντάξαμε το Νοσοκομείο του Ρίου ώστε να είναι βιοκλιματικό το κτίριο, το νοσοκομείο του Πύργου, αυτό θα γίνει και στο νοσοκομείο Αιγίου, καθώς έχει ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης κάνουμε και μία δεύτερη παρέμβαση να αγοράσουμε εξοπλισμό και μηχανήματα’’.

΄΄ Είμαστε εδώ γιατί νοιαζόμαστε πραγματικά για τις ανάγκες των πολιτών. Διεκδικούμε επίσης πόρους, ακόμα και μέσα στην κρίση, για να μπορούμε να πραγματοποιούμε έργα και βέβαια, μόλις ξεκινάμε ολοκληρώνουμε το σύνολο των έργων΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας, για να αναφερθεί τέλος στην γενικότερη ουσιαστική προσέγγιση της Περιφέρειας στην Αιγιάλεια σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του νέου λιμένος, τις αστικές αναπλάσεις, τη σύνδεση με την Ν.Ε.Ο. που είναι στην διαδικασία της προκήρυξης και το μεγάλο έργο της Παναγίας Τρυπητής μέσω του INTERREG.

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του στον χώρο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους να του λένε τα κάλαντα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας!


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr