background img
banner
banner

Επίσκεψη Τσίπρα στα Καλάβρυτα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΨΟΥΣ 247 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

 Στα Καλάβρυτα παρευρέθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να επισκεφτεί τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και να  ανακοινώσει μία σειρά νέων έκτακτων  μέτρων στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής  οικονομίας. Το πλήρες πρόγραμμα συναντήσεων  περιλάμβανε  την συνάντησή του με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, την κατάθεση στεφανιού στον τόπο εκτέλεσης του 1943, την επίσκεψη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού και σύσκεψη στο προεδρείου του συνεταιρισμού.Τον πρωθυπουργό συνόδεψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Φόρος τιμής στον τόπο των εκτελέσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στα Καλάβρυτα στη 13:00 το μεσημέρι με πρώτο προορισμό το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο λόφο του Καπή, καταθέτοντας μπουκέτο με λουλούδια στους εκτελεσθέντες. Στο χώρο του μνημείου τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Σία Αναγνωστοπούλου, Ανδρέας Ριζούλης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Με αφορμή την επίσκεψη, συζήτησε με τον Γιώργο Λαζουρά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέροντας ότι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν συντεταγμένο τρόπο να ενεργήσει σε αυτό το  τεράστιο και πολυετές ζήτημα. Ο ίδιος δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα ομόφωνο πόρισμα και μετά τις γιορτές θα θέσει το θέμα στην Ολομέλεια.  Αν υπάρξει ομοφωνία τα πράγματα θα βελτιωθούν, αν όχι θα  βρεθεί μία λύση για αποκατάσταση των διαφωνιών. Κάτι τέτοιο έχει βαρύνουσα σημασία καθώς είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις αποζημιώσεις, αλλά αποτελεί εθνικό χρέος.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ‘’ Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης’’

 42 εκατομμύρια ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους

Στην συνέχεια, μετά την επίσκεψή του στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό και την σύσκεψη στο προεδρείο των εγκαταστάσεων, ανέφερε μία σειρά πρωτοβουλιών  στήριξης των κτηνοτρόφων και των αγροτών, με σκοπό την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα προσφέρει αρωγή σε υπάρχουσες και νέες  επιχειρήσεις. Τα μέτρα αφορούν συγκεκριμένα την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 42 εκατ. ευρώπρος τους αιγοπροβατοτρόφους, κυρίως κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα, η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», η χορήγηση αναμένεται  πριν τις γιορτές. Συνολικά, η δημόσια δαπάνη για την ενίσχυση αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας φτάνει τα 247 εκατ. ευρώ: 158 εκατ. για ορεινές και 89 εκατ. για μη ορεινές περιοχές.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη νέα νομοθεσία για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, την υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την διάθεση τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Ακόμη, έχει προχωρήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες. Πιο αναλυτικά, μέσα στον Νοέμβρη  μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%, ενώ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα ενισχύσει  τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθώντας  τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και όχι την παραγωγή εκτός συνεταιριστικών σχημάτων, όπως είναι συνηθισμένο.‘’Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων’’, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος,τόνισε  ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η στήριξη του αγροτικού κόσμου θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Ήδη τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την στήριξη κτηνοτρόφων και αγροτών. Αυτές αναμένεται να συνεχιστούν. Όπως σημείωσε, ‘’Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά των μνημονίων, οι δυνατότητες μας για έμπρακτη στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερες’’.

Μετά το πέρας του προγράμματος  και φανερά ικανοποιημένος από την επίσκεψη, γευμάτισε με τον δήμαρχο, του παρισταμένους  υπουργούς, βουλευτές και τον περιφερειάρχη σε ταβέρνα της περιοχής.

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr