background img
banner
banner

9 φορολογικές αλλαγές που φέρνει το 2019

Με αλλαγές στη φορολογία έρχεται το 2019, καθώς από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή 9 μέτρων τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Οι 9 αλλαγές είναι η αρχή από μια σειρά αλλαγών-διορθώσεων τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει, προκειμένου να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτή την εποχή εξετάζει μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις στις οποίες θέλει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι να γίνει σαφές ότι σταδιακά θα διορθωθούν οι αδικίες που δημιούργησαν τα μνημόνια.

Η μεγαλύτερη πρόκληση βέβαια που θα έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο 2019 η κυβέρνηση είναι η συζήτηση με τους Θεσμούς προκειμένου από την 1 Ιανουαρίου 2020 να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Πριν όμως ληφθούν οι αποφάσεις για την τύχη του αφορολόγητου, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των αλλαγών που έχουν ήδη αποφασιστεί και είναι:

1. Φόροι μεταβίβασης: Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και στον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, αλλά και στους υπόλοιπους φόρους οι οποίοι αφορούν τα ακίνητα θα φέρουν μια σειρά από αλλαγές. Από το νέο χρόνο οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν αλλαγές στις αξίες των ακινήτων και ως εκ τούτου και στους φόρους που συνεπάγονται της αγοραπωλησίας. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τουλάχιστον 17 φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις οι οποίες σχετίζονται με τα ακίνητα.

2. ΕΝΦΙΑ: Από την 1 Ιανουαρίου 2019 ξεκινά η ισχύς των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ για 5,4 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι χαμηλότερος από 2,72% έως και 30%. Τη μεγαλύτερη μείωση που φτάνει και το 30% του περσινού λογαριασμού θα δουν οι ιδιοκτήτες με συνολική ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, ενώ μικρότερες μειώσεις θα δουν όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία έως και 200.000 ευρώ. Κερδισμένοι είναι και οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια αφού διατηρούν την φοροαπαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο και το 2019.

3. ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου: Η συμφωνία προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος. Ως εκ τούτου οι συντελεστές και σε αυτά τα νησιά θα αυξανόντουσαν από  5%, 9% και 17% που είναι σήμερα σε 6%, 13% και 24%.Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι οι ισχύς των μειωμένων συντελεστών θα παραταθεί και το 2019 με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ίσως και τις επόμενες ώρες.

4. Φόρος επιχειρήσεων: Μειώνεται από το 29% στο 28% για τη χρήση του 2019 ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.

5. Φορολόγηση μερισμάτων: Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% που είναι σήμερα στο 10% το 2019. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα θα συμπαρασύρει χαμηλότερα το συνολικό φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 40% στο 32,5%.

6. Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται από το 2019 η υποχρέωση πληρωμής Τέλους επιτηδεύματος για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

7. Χωριστές δηλώσεις: Όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από το 2019, με το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα να βαρύνουν το σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα.

8. Τέλος πλαστικής σακούλας: Από την 1 Ιανουαρίου αυξάνεται στις πλαστικές σακούλες το περιβαλλοντικό τέλος. Από τα 0,03 ευρώ, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα συνολικά 0,04 ευρώ, θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ.

9. Πρόστιμα: Φορολογικό πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ή δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή.

Πηγή : www.huffingtonpost.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr