background img
banner
banner

Δωρεάν Internet σε δημόσιους χώρους στον δήμο Αιγιαλείας

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας των σημείων πρόσβασης Wi-Fi, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν σύνδεση στο διαδίκτυο όλοι οι πολίτες, έλαβε ο δήμος Αιγιαλείας, μετά την ένταξή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi for Europe (WiFi4EU) που του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους, π.χ. δημαρχεία, βιβλιοθήκες, πάρκα και σε άλλα σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος.

Ο δήμος Αιγιαλείας, του οποίου η αίτηση εγκρίθηκε, έλαβε το σχετικό δελτίο (voucher) και αναμένεται να επιλέξει τώρα τα τέσσερα σημεία εγκατάστασης, με την εμβέλεια να είναι μεγάλη.

Συνολικά 117 δήμοι στην Ελλάδα και περίπου 2.800 σε όλη την ΕΕ, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ενώ αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 8.000 μέσα στην επόμενη τριετία.

΄΄Ο δήμος Αιγιαλείας ενδιαφέρεται για την είσοδο των πολιτών στην τεχνολογία, ανοίγοντας έτσι «μία πόρτα» τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επισκέπτες, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, με σκοπό την καλύτερη συνδεσιμότητα στην καθημερινότητα όλων μας΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr   ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, επισημαίνοντας πως ΄΄η αξία του δελτίου είναι 15.000 € και καλύπτει το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης. Από εκεί και πέρα, ο δήμος αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα του δικτύου (μηνιαία συνδρομή σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο και συντήρηση εξοπλισμού). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δελτίο WiFi4EU για τη μερική χρηματοδότηση έργου μεγαλύτερης αξίας, συνεπώς, οποιεσδήποτε δαπάνες εξοπλισμού και εγκατάστασης πέραν της αξίας του δελτίου θα πρέπει να καλυφθούν από άλλους πόρους. Το δελτίο θα πρέπει να εξαργυρωθεί εντός 18 μηνών από την απόκτησή του΄΄.

Ο δήμος Αιγιαλείας λειτούργησε εγκαίρως

Σημειώνεται ότι η διάθεση των δελτίων έγινε με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία και ώρα υποβολής του ηλεκτρονικού αιτήματος (και όχι της εγγραφής στη δικτυακή πύλη) και για το λόγο αυτό ήταν πολύ σημαντική η έγκαιρη ανταπόκριση του δήμου Αιγιαλείας, καταφέρνοντας έτσι να μπει στο πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, ο δήμος Αιγιαλείας, ως δικαιούχος, πρέπει να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και την έναρξη λειτουργίας του σημείου πρόσβασης Wi-Fi εντός 1,5 ετών από την παροχή του δελτίου. Ως εκ τούτου, κατά το εν λόγω διάστημα, ο δήμος μπορεί να ορίσει το οικείο έργο και να επιλέξει την εταιρεία εγκατάστασης Wi-Fi που θα μπορέσει να ολοκληρώσει την εγκατάσταση. Κάθε δικαιούχος αναθέτει σύμβαση σε προμηθευτή/ές της επιλογής του για την εγκατάσταση του ασύρματου εξοπλισμού (σύμφωνα με τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων). Η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στις συμβατικές σχέσεις μεταξύ του δικαιούχου και του προμηθευτή του. Οι προμηθευτές μπορεί να εγγραφούν στην πύλη ανά πάσα στιγμή, αλλά πρέπει να το πράξουν το αργότερο όταν δικαιούχος έχει συνάψει με αυτούς σύμβαση προμήθειας.

Επιλογή των σημείων

΄΄Ως δικαιούχος θα επιλέξουμε τα «κέντρα δημόσιας ζωής» στα οποία θα εγκατασταθούν τα σημεία πρόσβασης WiFi4EU. Τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi θα τοποθετηθούν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ήδη ανάλογες προσφορές δωρεάν συνδεσιμότητας Wi-Fi.΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο αντιδήμαρχος, κάνοντας γνωστό πως η δράση στο Αίγιο θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Οι δικαιούχοι μπορούν επίσης να επιλέγουν ελεύθερα τον πάροχο διαδικτυακής πρόσβασης, ο οποίος μπορεί να είναι ο πάροχος Wi-Fi/η εταιρεία εγκατάστασης Wi-Fi ή όχι. Η συνδρομή ευρυζωνικής συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων θα πρέπει να εξασφαλίζει Διαδίκτυο υψηλής ποιότητας στους χρήστες και να αναλαμβάνεται από τον δικαιούχο για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών.
Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τις δαπάνες εξοπλισμού και εγκατάστασης των σημείων πρόσβασης Wi-Fi έως την αξία του δελτίου, ενώ ο δικαιούχος αναλαμβάνει να καταβάλλει τις δαπάνες συνδεσιμότητας (συνδρομή στο Διαδίκτυο), συντήρησης και λειτουργίας του εξοπλισμού για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Οι δικαιούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινή οπτική ταυτότητα που θα παρέχεται από την Επιτροπή και να συνδέονται με τα σχετικά επιγραμμικά εργαλεία.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr