background img
banner
banner

«Ημέρα Μαθηματικών» στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου

Την Παρασκευή 14/12/2018 το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου πραγματοποίησε ημερίδα αφιερωμένη στα Μαθηματικά με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως  Έτος Μαθηματικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην όμορφη αίθουσα τελετών του φιλόξενου   1ου ΓΕΛ Αιγίου, δεδομένης της έλλειψης αίθουσας τελετών για το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου. Γι΄ αυτό και όλος ο σύλλογος και ο Διευθυντής κ. Σταματόπουλος θερμά ευχαριστούν τον Διευθυντή  του 1ου ΓΕΛ Αιγίου κ. Ανδρέου Ηλία και το σύλλογο διδασκόντων. Οι καθηγήτριες μαθηματικοί του σχολείου κ. Δημακοπούλου , κ. Παπαδασκαλοπούλου   και κ. Νιγιάννη  προετοιμάστηκαν για την ημερίδα αρκετό καιρό πριν οργανώνοντάς την, ενώ αρκετοί ήταν και οι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων του σχολείου, καθώς και ο Διευθυντής κ. Σταματόπουλος , που στήριξαν την εν λόγω εκδήλωση ποικιλοτρόπως. Ειδικότερα ο κ. Διευθυντής παρουσίασε στα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου: «Οι γέφυρες του Kroënisberg», ενώ άλλοι καθηγητές, όπως: η κ. Χρυσικού, η κ. Furh, η κ. Σκούρα, η κ. Πλατάνου και η Διλάλου , με τα τμήματα των Α΄ και Β΄ τάξεων  πραγματοποίησαν εργασίες για τα Μαθηματικά, όπως μαθηματικά παιχνίδια, παζλ, οστομάχιον του Αρχιμήδη, Πυθαγόρειο Θεώρημα, κατασκευή «Δέντρου Πυθαγόρα», γνωριμία με τον Πυθαγόρα και τη σχολή του, κατασκευή γεωμετρικών στερεών και οργάνων, οφθαλμαπάτες – παράδοξα – γρίφοι.

Επιπλέον, την ώρα του μαθήματος των καλλιτεχνικών οι μαθητές με την καθηγήτρια τους κ.  Σοφέτη είχαν ζωγραφίσει έργα με γεωμετρικά σχέδια.

Τον εναρκτήριο λόγο εκφώνησε η κ. Δημακοπούλου  ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της ημερίδας καθώς και το σκοπό της.

Ωστόσο κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Καφούσιας, μαθηματικός, ομότιμος καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, τον οποίο προλόγισε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου. Ο κ. Καφούσιας   αναφέρθηκε με λόγο απολύτως κατανοητό και ζωντανό, συνάμα δε επιστημονικό στην έννοια και τη σημαντικότητα των μαθηματικών καθώς και την ύπαρξη τους στη ζωή των ανθρώπων. Επιπλέον και στο φόβο που νιώθουν οι μαθητές γι΄ αυτό το μάθημα. Ολοκλήρωσε δε τονίζοντας την ιδιαίτερη σχέση που πρέπει να υφίσταται μεταξύ καθηγητή και μαθητών, ώστε το εκπαιδευτικό έργο να έχει θετικό πρόσημο.

Την εκδήλωση εμπλούτισαν: η κ. Παπαγεωργίου, καθηγήτρια Μουσικής του γυμνασίου, η οποία παρουσίασε το «Μονόχορδο του Πυθαγόρα» προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους μαθητές και πείθοντας τους για την αρχή: Η Μουσική είναι Μαθηματικά.

Επίσης οι καθηγήτριες, κ. Παπαναστασίου , γυμνάστρια και η κ. Γιαννακοπούλου, αγγλικής φιλολογίας στο σχολείο, προετοίμασαν θεατρικά και παρουσίασαν με την ομάδα τους αποσπάσματα από την ελληνική ταινία «Θα σε κάνω βασίλισσα» του Αλέκου Σακελλάριου, όπου μέσα από άφθονο γέλιο μετέφεραν το μήνυμα πως τα Μαθηματικά κυριαρχούν στη ζωή μας συνδέοντάς τα μάλιστα με την Τέχνη.

Επιπλέον παρουσιάστηκε ένα ενδιαφέρον βίντεο του Walt Disney (κόμικ) με τίτλο « O Donald στη χώρα της Μαθημαγείας», όπου μέσα από τις γκάφες του ήρωα και μέσα από χρώματα και σχήματα τα παιδιά επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των Μαθηματικών στη φύση και στη ζωή γενικά.

Η αίθουσα είχε διακοσμηθεί με μία σειρά γεωμετρικών στερεών και γεωμετρικών οργάνων  που έφτιαξαν τα παιδιά με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ. Μπαρλαμά , καθηγήτρια πληροφορικής  και την κ. Παπανικολάου, φιλολόγο.

Ακόμα είχαν αναρτηθεί σκέψεις κι απόψεις προσωπικοτήτων ανά τον κόσμο για τα Μαθηματικά καθώς και ζωγραφισμένα σχήματα, μαθηματικά σύμβολα αλλά και οι αριθμοί από το 0 ως και το 9 γραμμένοι στα αρχαία ελληνικά, στα λατινικά και στα αραβικά, που έγινε με την επιμέλεια της Γαλανοπούλου, φιλολόγου, και τη δική της ομάδα. Η ίδια καθηγήτρια επιμελήθηκε τη συλλογή ποιημάτων για τη σχέση των Μαθηματικών με την Ποίηση, τα οποία απήγγειλαν παιδιά της ομάδας της ενδιάμεσα, καθώς και σχετικά με το θέμα τραγούδια, τα οποία ακούγονταν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους τους εμπλεκόμενους ιδιαιτέρως δε τον κ. Καφούσια.

Η ποικιλία των θεμάτων και η θέληση όλων των συμμετεχόντων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των μαθητών, ώστε η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr