background img
banner
banner

Ικανοποίηση αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία

ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΟΥ… ΠΕΡΝΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Δικαιωμένοι για τον πολυετή αγώνα τους ώστε να απεγκλωβιστούν από την εργασιακή τους αβεβαιότητα και να δοθεί ώθηση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Αιγιαλείας. Οι «μάχες» του Διαπεριφερειακού Συλλόγου ΒΣΣ Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο, απέδωσαν καρπούς, καθώς την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που καθιστά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους και βάζει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Κάπως έτσι λήγει το καθεστώς εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους και διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα πλέον θα το διαχειρίζονται οι δήμοι, ενώ προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη περισσότερων από 3.200 μόνιμων θέσεων προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα – με προοπτική επέκτασης των υπηρεσιών αυτών και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

Προβλέπεται δε ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων. Οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μία, τουλάχιστον, δεκαετία στις υπηρεσίες του προγράμματος και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες προσωπικού

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των εργαζομένων στην δομή σε επίπεδο Αιγιαλείας καθώς, αφενός όλο αυτό που έχτισαν τόσα χρόνια αναγνωρίζεται και διασφαλίζεται, από την άλλη όμως δεν είναι βέβαιοι εάν θα είναι αυτοί που θα καλύψουν τις θέσεις που αναλογούν στον δήμο Αιγιαλείας. ΄΄Είμαστε συγκινημένοι για όλο αυτό που χτίσαμε 15 χρόνια τώρα. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τον πολυετή αγώνα μας από την μία, από την άλλη είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι διότι μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες προσωπικού΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ερωτηθείσα σχετικά, η Αιγιώτισσα Κωνσταντίνα Μαγκλάρα από το Δ.Σ. του Διαπεριφερειακού Συλλόγου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, κάνοντας γνωστό ότι στον δήμο Αιγιαλείας αναλογούν 13 θέσεις συν το 7% των υπαρχουσών θέσεων, δηλαδή μία ακόμη.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Αγγελική Μαντέλου σημειώνει: ΄΄Με υπομονή, επιμονή και αγώνα καταφέραμε να φτάσουμε στην ημέρα που αποτελεί σταθμό στην εργασιακή μας πορεία.. Το αίτημά μας να γίνει το Βοήθεια Στο Σπίτι Θεσμός για τον πολίτη, δικαιώθηκε… Και το δικαιώσαμε εμείς γιατί αγαπήσαμε, στηρίξαμε, πιστέψαμε στην χρησιμότητα αυτής της υπηρεσίας. Δύναμή μας η ίδια η κοινωνία που αγκάλιασε σφιχτά το Βοήθεια..΄΄. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο δήμου Αιγιαλείας, οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 200!

΄΄Η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην δέσμευσή της για επίλυση των μακρόχρονων προβλημάτων μας… Και τώρα μας δίνεται η δυνατότητα έστω και μέσα από την προκήρυξη, να πετύχουμε το δικό μας όνειρο και την δική μας προσωπική δικαίωση για μόνιμη και σταθερή εργασία… Η Διοίκηση του Συλλόγου είναι σε συνεχή εγρήγορση και σε διεργασίες προς όφελος των εργαζομένων και θα είμαστε σε επικοινωνία και αγώνα ,ως την τελική μας δικαίωση΄΄, καταλήγει.

Εντός των ημερών, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Αιγιαλείας πρόκειται να έχουν συνάντηση με τον δήμαρχο. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, οι δήμοι οφείλουν να έχουν προχωρήσει όλες τις διαδικασίες.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr