ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Για μία συνεχόμενη βδομάδα και ενόψει Χριστουγέννων, η Κοινωνική Ιματιοθήκη Αιγιαλείας, άνοιξε τις πόρτες της την Παρασκευή για να υποδεχτεί και να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε άπορα μέλη της κοινωνίας με προσφορά ιματισμού, οικιακού εξοπλισμού, βρεφικών ειδών αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο. Η δωρεά ρούχων ήταν επίσης αξιοσημείωτη, καθώς μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών είχαν να προσφέρουν από κάτι. Η προσέλευση των αναξιοπαθούντων ήταν μεγάλη, όπως πάντα, συγκεντρώνοντας γύρω στα 50 άτομα, πέρα από τις κατ’ οίκων διανομές, δωρεές και τις αποστολές στα Καλάβρυτα. ‘’Συνήθως επισκέπτονται τον χώρο 50 άτομα, πέραν των προσωπικών ραντεβού και των πραγμάτων που ετοιμάζουμε και στέλνουμε στα Καλάβρυτα’’, δηλώνει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της Ιματιοθήκης Ντία Παναγοπούλου’’. Η αποστολή πακέτων και η διανομή στο σπίτι είναι συνηθισμένη για άτομα που δεν επιθυμούν να επισκεφτούν από κοντά την Ιματιοθήκη για απόκρυψη ταυτότητας ή για άλλους προσωπικούς λόγους. Ο αριθμός πακέτων που αποστέλλονται στην Ιματιοθήκη ποικίλλει: άλλες φορές μπορεί να είναι μόνο δύο, ενώ άλλες φορές ολόκληρο φορτηγό.
Η διάθεση παιχνιδιών, μιας και πλησιάζουν γιορτινές μέρες, παρουσίασε εξίσου ενδιαφέρον με τους επισκέπτες του χώρου να λαμβάνουν διάφορες κούκλες ως δώρο για τα παιδιά τους και αυτά των συγγενών τους. Η Κοινωνική Ιματιοθήκη θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της μετά την Πρωτοχρονιά, με το άνοιγμα της να σηματοδοτείται την δεύτερη βδομάδα του νέου έτους, πιθανότητα μεταξύ τις 12-14 Ιανουαρίου. Οι εθελόντριες θα περιμένουν και πάλι την συμμετοχή του κόσμου σε δωρεές αλλά και στην κοπή της πίτας, η οποία θα περιλαμβάνει και την κλήρωση δώρου τόσο για τα κορίτσια της Ιματιοθήκης, όσο και για έναν τυχερό επισκέπτη. Ειδικά αυτήν την περίοδο των γιορτών οι εθελόντριες με σύνθημα ‘’Μην το πετάς …χάρισέ το’’ συνιστούν να μην πετάγεται τίποτα, αντιθέτως ότι περισσεύει σε μία οικεία μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο για κάποιον άλλο. Με την αφιλοκερδή προφορά τους εύχονται να περιορίσουν τις ανάγκες των απόρων. ‘’Η δική μας ευχή είναι να μην υπάρχει η ανάγκη καν για δομές όπως η Κοινωνική Ιματιοθήκη’’, σύμφωνα με την εθελόντρια και υπεύθυνη κ. Παναγοπούλου.
Το μεγάλο έργο των εθελοντριών
Η Κοινωνική Ιματιοθήκη στεγάζεται στο Μπερούκειο Κληροδότημα και δέχεται δωρεές από καθαρά ρούχα, κλινοσκεπάσματα, παπούτσια, παιχνίδια, σχολικά είδη και βιβλία. Στον χώρο λειτουργούν κατά κύριο λόγο τα βασικά δωμάτια με γυναικεία, παιδικά, αντρικά ρούχα, και διάφορες άλλες χρήσιμες παραλαβές ξέχωρα από τις αποθήκες που βρίσκονται συσκευασμένα πακέτα από δωρεές. Τα ρούχα στα συσκευασμένα πακέτα τοποθετούνται στα ράφια και τις κρεμάστρες μαζί με τα υπόλοιπα ή αποστέλλονται στους ενδιαφερόμενους μετά από εκδήλωση συγκεκριμένων αναγκών.
Η Κοινωνική Ιματιοθήκη συνεργάζεται με την Κοινωνική Πρόνοια Αιγίου, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγίου, με τους πατέρες του Αιγίου, της Ακράτας και της Αιγείρας, τους εκπαιδευτικούς. Φέτος, στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων λειτουργίας των Ναυτοπροσκόπων του Αιγίου, τα σημεία συγκέντρωσης επεκτάθηκαν και στην Εστία 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων. Ακόμα, καταστήματα που δεν χρειάζονται τις υπάρχουσες προμήθειές τους, αντί να τις πετούν της δωρίζουν στην οργάνωση.
Την μεγαλύτερη, όμως, αφοσίωση στην Κοινωνική Ιματιοθήκη επιδεικνύουν οι εθελόντριες που εργάζονται αφιλοκερδώς και προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Οι ‘’πυλώνες’’ του ιδρύματος είναι οι υπεύθυνες Ντία Παναγοπούλου, Κωνσταντίνα Σπύρου και οι εθελόντριες Βασιλική Καρβέλη, Πέπη Καρβέλη, Αγγελική Κυριακοπούλου, Σοφία Κουνινιώτη, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Αθηνά Τσιναρέλη. Οι γυναίκες αυτές αποτελούν την ψυχή της Κοινωνικής Ιματιοθήκης και παρά τα προβλήματα του χώρου προσπαθούν να ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο τους, προσφέροντας εκτός από δωρεάν ρούχα και την δυνατότητα κοινωνικοποίησης αναξιοπαθούντων. ‘’Ο χώρος μας συνιστά ένα είδος επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Ακούμε τις ανησυχίες και τον πόνο τους. Είναι πολύπλευρο να μιλάμε με κάποιον’’, σύμφωνα με την Ντία Παναγοπούλου. Ακόμα, όπως ανέφερε η ίδια, νέα ώθηση θα δώσει η συνεργασία με σχολεία και μαθητές, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να συνειδητοποιήσουν τον σκοπό του ιδρύματος και να μάθουν να προσφέρουν εθελοντικά την βοήθειά τους.
Τα προβλήματα του χώρου
Οι δυσκολίες που προκύπτουν από την λειτουργία του χώρου είναι βαρυσήμαντες, από την στιγμή όπου οι άποροι πρέπει να μπαίνουν σε ένα αξιοπρεπή χώρο που να διαθέτει τα απαραίτητα. Το παλιό κτήριο, η ανυπαρξία τουαλέτας, η έλλειψη θέρμανσης, ζεστού νερού και καθαριστριών είναι τα βασικά εμπόδια που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι εθελόντριες. Παρόλο που το κτήριο έχει διατεθεί από τον δήμο και οι συνεργάτες της Ιματιοθήκης προσφέρουν την μέγιστη υποστήριξη τους, οι 7 εθελόντριες είναι στην ουσία μόνες τους. ‘’Το κτήριο μας το παραχώρησε ο δήμος και η Μητρόπολη μας βοηθάει με το επικοινωνιακό κομμάτι. Όμως, όλα τα κάνουμε μόνες μας.’’, τονίζει η εθελόντρια κ. Παναγοπούλου.
Ακόμα πρόσθεσε ‘’Δεν μας ενοχλεί να καθαρίζουμε μόνες μας αλλά προσπαθούμε να ομορφύνουμε το κτήριο για να αισθάνεται αξιοπρέπεια όποιος έρχεται. Ένας ‘’βρώμικος’’ χώρος τον υποτιμά. Υπάρχει μία αντίθεση ανάμεσα στο όμορφο σκηνικό του Πάρκο και την ‘’κακή κατάσταση’’ του εσωτερικού χώρου. Παρά την φθορά το κτήριο είναι παλιό αρχοντικό και από πολεοδομική άποψη έχει δυνατότητες να ανανεωθεί. Αυτήν την στιγμή βέβαια δεν έχουμε ούτε ζεστό νερό, ακόμα και την σόμπα που έχουμε για θέρμανση μας την έφερε επισκέπτης.’’ Για να λυθούν τα προβλήματα, θα πρέπει να δοθούν λύσεις και ουσιαστική βοήθεια τόσο στην ανανέωση του χώρου όσο και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, αλλά όπως αναφέρει η Ντία Παναγοπούλου ‘’δεν ενδιαφέρεται κανείς να μας ενισχύσει’’.