background img
banner
banner

Πιέσεις του Επιμελητηρίου ώστε να δοθούν αποζημιώσεις για το λάδι

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΩ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Σημαντικές αποφάσεις για την προώθηση σοβαρών θεμάτων που αφορούν την Αιγιάλεια, έλαβε χθες βράδυ από το Αίγιο όπου συνεδρίασε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Αν και στην αρχή με την αποχώρηση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, λίγο έλειψε να αναβληθεί η συνεδρίαση, τελικώς πραγματοποιήθηκε κανονικά και μάλιστα σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας.
Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, ωστόσο η προσέλευση κάποιων συμβούλων έγινε με καθυστέρηση. Οι σύμβουλοι της παράταξης «Επιμελητήριο για Όλους» του κ. Κρίκη έλαβαν την απόφαση να αποχωρήσουν, γεγονός που έθετε την πραγματοποίηση της συνεδρίασης εν αμφιβόλω, δεδομένου ότι δεν υπήρχε απαρτία. Εφόσον όμως, το Σώμα ειδοποιήθηκε ότι δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας βρίσκονταν καθ’ οδόν για το Αίγιο, η ενημέρωση ξεκίνησε και ελήφθησαν αποφάσεις μετά την άφιξή τους.

Στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα της Αναπτυξιακής

Η στάση των συμβούλων της παράταξης Κρίκη σχολιάστηκε αρνητικά από συμβούλους με τον επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αρίστο Τηλιγάδη που επιχείρησε να τους μεταπείσει, να μεταφέρει στην αίθουσα ότι σύμβουλος της παράταξης είπε «δεν έχουμε καμία δουλειά στο Αίγιο», σχόλιο που χαρακτηρίστηκε ως απαξιωτικό για το Αίγιο και τον επιχειρηματικό του κόσμο. Κάποιοι μάλιστα, συνδύασαν την αποχώρηση με το προγραμματισμένο προς συζήτηση θέμα της έγκρισης προϋπολογισμού της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επιμελητηρίου Αχαΐας «ΑΧΕΠΑΝ» έτους 2019, θέμα που ωστόσο δεν συζητήθηκε και παραπέμφθηκε στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ούτως ώστε να είναι παρόντες και οι σύμβουλοι της παράταξης «Επιμελητήριο για Όλους»!

Ανακοίνωση της Π.Α.Ε.Κ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τηλιγάδης εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας τονίζεται πως κάποιοι επιχείρησαν να ακυρώσουν την συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, αναφέρει: ΄΄Η πρωτοφανής ενέργεια της παράταξης του κ. Κρίκη να αποχωρήσει από την συνεδρίαση του Δ.Σ., εκφράζοντας την δυσφορία της για την παρουσία της στο Αίγιο, ακόμα και με λεκτική επίθεση μέλους της παράταξης ότι «δεν έχουμε καμία δουλειά στο Αίγιο», αποτυπώνει την συμπεριφορά τους προς τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Αιγιάλεια και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας. Οι εικόνες ντροπής για το Επιμελητήριο Αχαΐα από την παράταξη του κ. Κρίκη, δηλώνουν απαξίωση και αλαζονεία. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και το διχαστικό κλίμα που συνεχίζουν να πυροδοτούν, αντίθετοι στις καταστατικές λειτουργίες του Επιμελητηρίου Αχαΐας΄΄.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε πως οι αποχωρήσαντες δεν σεβάστηκαν καν ούτε το Δ.Σ. του φορέα ούτε την επιχειρηματικότητα του Αιγίου, τονίζοντας πως ΄΄εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να υπηρετούμε τον ρόλο του Επιμελητηρίου΄΄.

Στα 17 με 18 εκατ. ευρώ η απώλεια για την Αιγιάλεια…

Επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, ιδιαίτερης σημασίας για την Αιγιάλεια ήταν το ζήτημα της πρωτοφανούς καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, με τον αντιπρόεδρο της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών Νίκο Μιχαλόπουλο, με στοιχεία να δίνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Όπως ανέφερε, η Αιγιάλεια διαθέτει περί το ένα εκατομμύριο δέντρα, αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο και παράγει 6.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως κατά μέσο όρο, αποφέροντας στην τοπική οικονομία 20 με 21 εκατ. ευρώ. Για φέτος, η εκτίμηση ήταν παραγωγή 3.000 τόνων με κέρδος 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο, με την μείωση της αγοραστικής αξίας του προϊόντος, το κέρδος δεν θα ξεπεράσει το 1,5 με 2 εκατ. ευρώ στο σύνολο της περιοχής, ενώ την φετινή καταστροφή η Αιγιάλεια θα την βρίσκει για χρόνια μπροστά της…

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Π.Ε.Σ. και άλλων φορέων να αποζημιωθεί αν όχι το προϊόν, τουλάχιστον ο παραγωγός, κάνοντας γνωστό πως το αίτημα είναι η αποζημίωση να περάσει στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ), διαδικασία χρονοβόρα μεν, αλλά τουλάχιστον με προοπτική αποζημίωσης των παραγωγών, έστω σε δύο χρόνια. Όπως τόνισε, το υπουργείο είναι ενήμερο, ωστόσο δεν ασκούνται οι απαιτούμενες πιέσεις προς την Ε.Ε. για να δοθεί η απαιτούμενη έγκριση και να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ο κ. Μαρλαφέκας ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόληψη, με τον αντιπρόεδρο της Π.Ε.Σ. να τον ενημερώνει για την δακοκτονία και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος κυρίως λόγω του λανθασμένου συστήματος που ακολουθείται ως προς αυτό, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη αλλαγής του νόμου για την δακοκτονία.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να ασκήσει πιέσεις το Επιμελητήριο για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του σημαντικού παραστάτη του παραγωγού, που έχει υποβαθμιστεί. Εκπροσωπώντας τους ελαιοτριβείς, ο Γιώργος Ανδριοσόπουλος μετέφερε το πρόβλημα και από την πλευρά του κλάδου του. Ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πετράτος μίλησε για τους νέους κινδύνους από τους μύκητες καθώς και για την δυνατότητα αποζημίωσης εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση από την Ε.Ε. Για την μεγάλη απώλεια που υφίσταται η περιοχή εξαιτίας της καταστροφής στην παραγωγή του ελαιολάγου μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ζητώντας συνεργασία τόσο με την άλλη αιγιώτικη παράταξη όσο και με όλο το Επιμελητήριο για το θέμα καθώς και για τα υπόλοιπα που αφορούν την περιοχή, με τον κ. Τηλιγάδη να δείχνει επίσης διάθεση συνεργασίας. Ο κ. Μαρλαφέκας ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Π.Ε.Σ. ένα κείμενο το οποίο θα αναφέρει το πρόβλημα και τα αιτήματα της περιοχής, ώστε να προωθηθεί αναλόγως από το Επιμελητήριο και να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις, κάτι που βρήκε σύμφωνους όλους τους συμβούλους. Επίσης, τόσο ο Ανδρέας Παπαϊωάννου μέλος προεδρείου της ΓΣΒΕΕ όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ν.Δ. Ελλάδας και εκπροσωπώντας και την ΕΣΕΕ Γιώργος Βαγενάς, τόνισαν πως προσυπογράφουν το κείμενο για την προώθηση του αιτήματος αποζημίωσης της απώλειας.

Πρόταση για Δημιουργία σχολής Αγροτοδιατροφής

Ακολούθως, ο διευθυντής του ΔΙΕΚ Αιγίου Λουκάς Χριστολουκάς, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του ΔΙΕΚ Αιγίου, μεταφέροντας την πρόταση για Δημιουργία σχολής Αγροτοδιατροφής, σχετική με τις καλλιέργειες Τοπικών Παραγωγικών προϊόντων της Αιγιάλειας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του ζήτησε να κάνει μία καταγραφή των ειδικοτήτων που κρίνεται πως θα έπρεπε να δημιουργηθούν και ακολούθως το αίτημα να προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Τέλος, από τον διευθυντή του Επιμελητηρίου κ. Ραυτόπουλο έγινε ενημέρωση για τα πεπραγμένα του φορέα την τελευταία περίοδο, με την παράταση που δόθηκε για τον Αναπτυξιακό Νόμο να ξεχωρίζει, δεδομένου ότι πρόκειται για αίτημα του Επιμελητηρίου Αχαΐας που ικανοποιήθηκε.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr