background img
banner
banner

«Πνίγηκαν» στον παραλιακό δρόμο Βαλιμιτίκων

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ

Αντιμέτωποι με τα… τρομακτικά αποτελέσματα του φαινόμενου της διάβρωσης είναι και πάλι οι κάτοικοι των Βαλιμιτίκων που διαμένουν στον παραλιακό δρόμο που συνδέει το χωριό τους με την Τέμενη. Οι βοριάδες των τελευταίων ημερών και οι βροχές τούς έχουν αποκλείσει στα σπίτια τους, ενώ την Πέμπτη  το πρωί, εξαιτίας προβλήματος στον αγωγό ύδρευσης που προκλήθηκε από την… μανία της θάλασσας, έμειναν και χωρίς νερό…

Η είσοδος της θάλασσας στις ιδιοκτησίες τους είναι πλέον γι’ αυτούς σύνηθες φαινόμενο κάθε χειμώνα, με το κύμα κάθε χρόνο να κατατρώει πολλά εκατοστά και το πρόβλημα να μην επιλύεται όσο υπάρχουν τα κωλύματα που δημιουργεί η νομοθεσία. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, όταν δημιουργήθηκαν τα σπίτια τους βρίσκονταν πολλά μέτρα πάνω από την παραλία και τον παραλιακό δρόμο που τείνει πλέον να εξαφανιστεί. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις όμως σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν φτάσει το πρόβλημα της διάβρωσης στο απροχώρητο με τους κατοίκους να υφίστανται τις συνέπειες. Διότι, όπως επισημαίνουν, διαμένουν σε χωριό που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και όμως, παρόλα αυτά, αποκλείονται κάθε φορά που «αγριεύει» ο καιρός, ενώ παράλληλα υφίστανται ζημιές στις περιουσίες τους.

Το τελευταίο διάστημα λάμβαναν χώρα παρεμβάσεις ήπιας μορφής στο σημείο ώστε να… κρατηθεί ο δρόμος, πλην όμως η θάλασσα ήρθε να… σαρώσει τα πάντα. ΄΄Τρεις μελέτες έχει ήδη πληρώσει ο δήμος χρόνια τώρα και σαπίζουν στα συρτάρια. Τα έργα σταμάτησαν εδώ και εβδομάδες, ο παραλιακός δρόμος δεν υπάρχει πλέον, το νερό ύδρευσης είναι κομμένο από σήμερα το πρωί όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα για πολλές μέρες΄΄, αναφέρει κάτοικος. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του δήμου είναι περιορισμένες εξαιτίας της νομοθεσίας που αφορά την χρήση αιγιαλού και παραλίας, λειτουργώντας υπό την… επιτήρηση της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Περιμένουν την συνολική μελέτη…

΄΄Δυστυχώς, δεν μιλάμε για ένα σημερινό πρόβλημα. Είναι μία κατάσταση που χρονίζει και χρόνο με το χρόνο, χειροτερεύει. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται διότι ζουν κάθε χειμώνα με την απειλή της θάλασσας να μπει στα σπίτια τους. Ο δρόμος κόβεται και δεν μπορούν να φύγουν ούτε με τα αυτοκίνητά τους΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλιμιτίκων Αργύρης Παπαχριστόπουλος, με μέριμνα του οποίου, πριν από περίπου ένα μήνα, με τις πρώτες βροχές και τους βοριάδες, έγινε καθαρισμός του παραλιακού δρόμου από τα ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι κάθε προσπάθεια, μελέτης για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της διάβρωσης, σταμάτησε όταν από πλευράς δήμου έλαβαν την διαβεβαίωση από το υπουργείο και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, ότι θα εκπονηθεί μία ενιαία μελέτη που να προβλέπει παρεμβάσεις για το σύνολο των ακτών της Βόρειας Πελοποννήσου. Αυτό βέβαια πριν από δύο χρόνια… Επειδή ο χρόνος περνά, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, και στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αιγιαλείας, που κατάρτισε η αντιδημαρχία Έργων για το 2019, προβλέπεται κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ περίπου για μελέτες που θα χρησιμοποιηθούν για παρεμβάσεις με τους διαγωνισμούς να αναλαμβάνει το τμήμα της Πολεοδομίας. Βεβαίως δεν πρόκειται για ακτομηχανικές μελέτες αλλά για ήπιες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι να γίνει πράξη η υπόσχεση του υπουργείου Υποδομών.
Για την… ιστορία πάντως, κάτοικος, προφανώς έμπειρος από τις συνεχείς ζημιές, μπήκε στο νερό, έφτιαξε τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης!

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr