background img
banner
banner

Προϋπολογισμός και δάνειο “κλέβουν” την παράσταση

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ “ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ”

Διπλή συνεδρίαση σήμερα  για το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, μια Ειδική στις έξι το απόγευμα, για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 και μια Τακτική, αμέσως μετά, με 12  θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Ξεκινώντας από την Τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ Αιγιαλείας, στην ημερήσια διάταξη το πρώτο θέμα που θα έρθει για συζήτηση και λήψη απόφασης,  αφορά δάνειο που εισηγείται η δημοτική αρχή για την αλλαγή  του οδοφωτισμού σε όλη την Αιγιάλεια.

Για το θέμα, το οποίο αποκάλυψε η “Π” πριν δύο εβδομάδες, έδωσε το ” πράσινο φως” την περασμένη Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με την αντιπολίτευση (Κωνσταντίνου, Τομαράς, Φιλιππόπουλος) να υπερψηφίζει την πρόταση, όπως βεβαίως και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, Παπαγιαννακόπουλος, Ψυχράμη, Παπαχριστοπούλου και Μαρινόπουλος με την τελευταίο να επισημαίνει ότι ψηφίζει την αναγκαιότητα της λήψης δανείου, αλλά πριν ο δήμος προχωρήσει τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι όροι της διακήρυξης.

Δηλαδή σήμερα στο Δ.Σ. Αιγιαλείας θα έρθει προς ψήφιση η αναγκαιότητα της λήψης δανείου, ύψους 4,6 εκ., από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  και αργότερα ο Δήμος θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ελπίζοντας ότι θα πετύχει εκπτώσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν  τη βιωσιμότητα του δανείου, που θα έχει διάρκεια 10-12 έτη και επιτόκιο κοντά στο 4%.

Σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής αρχής, τα τοκοχρεολύσια  θα πληρώνονται από την εξοικονόμηση ενέργειας και θα περισσεύουν και χρήματα. Σημείο “κλειδί” βεβαίως παραμένουν οι όροι διακήρυξης, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική διαδικασία του διαγωνισμού.

Η αλλαγή του οδοφωτισμού, με καινούργια φωτιστικά αλλά και λάμπες οικονομίας, είναι αναγκαία για το δήμο, αρκεί βεβαίως να εξασφαλιστεί πραγματική οικονομία και να μην φορτωθεί ο δήμος ένα ακόμη δάνειο.

Πολλές πόλεις της χώρας έχουν ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο χρηματοδότησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δήμο Γρεβενών που προσήλθαν 27 εταιρίες και οι εκπτώσεις έφτασαν το 70%, αντίθετα στο δήμο Αλεξανδρούπολης προσήλθε μόλις ένας εργολάβος που έδωσε έκπτωση 8%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να περάσει η αναγκαιότητα της λήψης δανείου, θα πρέπει να ψηφίσουν θετικά τα 2/3 του συμβουλίου (22 ψήφοι), κάτι εξαιρετικά δύσκολο, με την πολυδιάσπαση της παράταξης της πλειοψηφίας.

Ακόμα και η “συμμαχία” του δημάρχου, για τα σημαντικά θέματα, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ίσως δεν είναι αρκετή για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ συνεδρίασε η δημοτική ομάδα του δημάρχου (9 σύμβουλοι)  και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Παναγόπουλος μπορεί να πάει και με εναλλακτική πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού της πόλης σήμερα στο συμβούλιο, στην περίπτωση που δεν περάσει το δάνειο, η οποία δε θα χρηματοδοτηθεί από δανειακά κεφάλαια, αλλά έχει να κάνει με σύμπραξη δήμου με εταιρία, που έχει εξειδίκευση και θα χρηματοδοτήσει η ίδια την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με αντίτιμο μέρος των χρημάτων από την εξοικονόμηση ενέργειας.

 Τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης , μετά το  δάνειο, είναι τα εξής  :

  1. Έγκριση προϋπολογισμού και πίνακα στοχοθεσίας του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας», οικονομικού έτους 2019.
  2. Έγκριση προϋπολογισμού και πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων (Πίνακας 5.Α) του Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας», οικονομικού έτους 2019.
  3. Έγκριση προϋπολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), οικονομικού έτους 2019.
  4. Έγκριση πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων (Πίνα-κας 5.Γ) της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), οικονομικού έτους 2019.
  5. Έγκριση ετήσιου Προγράμματος Δράσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), έτους 2019.
  6. Εκλογή υδρονομέων για τη χειμερινή αρδευτική περίοδο έτους 2018-2019, στις Τοπικές Κοινότητες Αιγών, Αμπελοκήπων και Χρυσανθίου της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας Δήμου Αιγιαλείας.
  7. Μίσθωση κατάλληλου ακινήτου για στέγαση του Νηπιαγωγείου της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού Δήμου Αιγιαλείας.
  8. Αγορά ακινήτου, πλησίον του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη θέση «Νησί» της Τοπικής Κοινότητας Τεμένης Δήμου Αιγιαλείας, για την επέκτασή του και την τοποθέτηση κλαδοδεμάτων.
  9. Αποζημίωση επικείμενων στην ιδιοκτησία της κας Ελένης Φιλιπποπούλου, με Κ.Α.020403, στο Ο.Τ.336, στο Σχέδιο Πόλης Καλλιθέας-Δεξαμενής-Παγοποιείου της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας.
  10. Συμμετοχή του Δήμου Αιγιαλείας ως φορέα παροχής κοινωφελούς εργασίας ανηλίκων.
  11. Έκδοση ψηφίσματος για τη σωτηρία του Κορινθιακού Κόλπου από την ανεξέλεγκτη συσσώρευση ρυπογόνων μονάδων.                                    Στα 43 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Πάνω κάτω στα ίδια με την φετινή χρονιά θα κινηθεί ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς , με το σχέδιο να ξεκινά από τα 43 εκ. ευρώ. Η συζήτηση θα προηγηθεί του δανείου και είναι η σημαντικότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. της χρονιάς που φεύγει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2018 έγιναν 14 αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, αφού κάποιοι κωδικοί χρημάτων δεν παρουσίασαν την προβλεπόμενη απορροφητικότητα, όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη το καλοκαίρι και κάποιοι άλλοι χρειάστηκαν ενίσχυση, όπως τα έργα στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr