background img
banner
banner

Τεχνικό δελτίο διαχείρισης φυτοπροστασίας ελιάς κατά τη χειμερινή περίοδο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για τα προβλήματα φυτοπροστασίας της ελιάς από την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, παραθέτοντας τρόπους τρόπους αντιμετώπισης.

Καθώς οδεύουμε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου για την ελαιοκαλλιέργεια, επισημαίνονται τα προβλήματα φυτοπροστασίας της από την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Συγκεκριμένα, τα θέματα φυτοπροστασίας αυτής της χρονικής περιόδου είναι τα παρακάτω: Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina συν. Cycloconium oleaginum), Κερκόσπορα (Pseudocercospora sladosporioides), Γλοιοσπόριο ή Ανθράκωση (Colletotricum gloeosporioides, Colletotricum acutatum & Colletotricum clavatum), Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi), Δάκος (Bactrocera oleae).

Δάκος. Ο σημαντικότερος «εχθρός»

Όπως τονίζεται, ΄΄ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς. Η ζημιά που προκαλεί είναι ποσοτική (μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του ελαιοκάρπου) και ποιοτική στο παραγόμενο ελαιόλαδο (αύξηση της οξύτητας και αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του). Οι ιδανικές συνθήκες για ωοτοκία του δάκου είναι μεταξύ 20 – 28 o C. 3 Η φετινή καλλιεργητική περίοδος της ελαιοκαλλιέργειας χαρακτηρίστηκε από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου. Η καλλιέργεια της ελιάς πρωίμησε κατά 2 εβδομάδες, η μέγιστη θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπέρασε τους 32 o C, η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 28 o C, οι βροχοπτώσεις τον Ιούνιο ήταν σημαντικές και η σχετική υγρασία στην περιοχή μας ήταν υψηλή. Οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλλαν καθοριστικά στην πληθυσμιακή εξέλιξη της 1 ης γενεάς του εντόμου από τον Ιούνιο και λόγω της πρωιμότητας του ελαιοκάρπου άρχισε και η προσβολή από νωρίς. Η υπηρεσία διενήργησε τρεις δολωματικούς ψεκασμούς αλλά η προσβολή παρέμεινε σημαντική. Οδηγίες αντιμετώπισης: να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε να συγκομίζονται όλοι οι ελαιόκαρποι τόσο από τα δέντρα όσο και από το έδαφος, για την αποφυγή εστιών διαχείμασης του εντόμου, το οποίο θα αποτελέσει τον αρχικό πληθυσμό της επόμενης χρονιάς (άνοιξη). Επίσης οι ασυγκόμιστοι ελαιόκαρποι αποτελούν τροφή για τον υπάρχον πληθυσμό΄΄.

Συνιστάται πρώιμη συγκομιδή ελαιοκάρπου για την μείωση των επιπλέον προσβολών. Επίσης χειμερινή επιφανειακή κατεργασία του εδάφους πριν το Φεβρουάριο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την έκθεση των νυμφών του δάκου στο ψύχος και την θανάτωση τους. Συνιστάται η διενέργεια δολωματικών ή θεραπευτικών ψεκασμών, όταν η προσβολή είναι πάνω από το οικονομικό όριο ζημιάς (>5% για τις ελαιοποιήσιμες και >1% για τις επιτραπέζιες ελιές). Την φετινή καλλιεργητική περίοδο υπήρξε έντονη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια, κυρίως κατά περιοχές, από μαργαρόνια και κηκιδόμυγα των βλαστών.

 

Μέτρα φυτοπροστασίας

Προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας: Απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων των δέντρων (κηκιδόμυγα των βλαστών, ξυλοφάγα έντομα – φλοιτρίβης , φλοιοφάγος, καρκίνωση κ.ά.). Κλάδεμα πρώτα των υγιών δέντρων και μετά των προσβεβλημένων. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό και ήπιο καιρό, να μην υπάρχει υγρασία στα δέντρα. Να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος. Να διενεργείται ψεκασμός μετά τη συλλογή ελαιοκάρπου και το κλάδεμα. Εκτιμώντας τα παραπάνω, συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με τις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr