background img
banner
banner

“Τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια, κόπο, διάθεση χρόνου και ομαδική δουλειά”

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ΄ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Η τακτική που ακολουθούν πολιτικά κόμματα και συνδυασμοί να επιλέγουν υποψηφίους με κριτήριο όχι τις ικανότητές τους, αλλά κυρίως λόγω τής αναγνωρισιμότητάς τους στο ευρύ κοινό, είναι σε όλους γνωστή. Όχι πάντα βέβαια, και ευτυχώς, αφού υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις με ανθρώπους πού έχουν αφιερώσει σχεδόν όλη τους τη ζωή στην Αυτοδιοίκηση και την ενασχόληση με τα κοινά γενικότερα. Με γνώσεις, αίσθημα ευθύνης, μεγάλη εμπειρία, πρωτοποριακές ιδέες και ικανότητα να προτείνουν ή να δίνουν λύσεις σε προβλήματα πού προκύπτουν. Όπως για παράδειγμα, η Μαρία Παπαγεωργίου που φιλοξενούμε σήμερα και η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως “ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση”.

Η Μαρία Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο Διακοπτό, είναι παντρεμένη και έχει ένα γιό. Έχει σπουδάσει Λογιστικά και αρχικά εργάστηκε ως λογίστρια σε Ναυτιλιακές εταιρίες και στη συνέχεια στο λογιστήριο κοινοπραξιών μεγάλων τεχνικών έργων. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την πολιτική, αφού υπήρξε συνεργάτης υπουργών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως συνεργάτης υπουργών του Υπουργείου Έσωτερικών.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ΕΕΤΑΑ, που δραστηριοποιείται στη στήριξη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, για 25 συνεχή έτη. Συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα προγράμματα για την Αυτοδιοίκηση όπως: Περιφερειακά προγράμματα, Κ.Π.Σ., Καποδίστριας, Θησέας και Καλλικράτης και ανέπτυξε μεγάλη συνδικαλιστική δράση ως Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων της ΕΕΤΑΑ για 12 χρόνια.

Πήρε μέρος σε μεγάλα προγράμματα εναρμόνισης της αυτοδιοίκησης με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και προγράμματα προ ενταξιακής προετοιμασίας χωρών της Έυρωπαϊκής ένωσης ταξιδεύοντας σε πολλά μέρη και αποκτώντας μεγάλη εμπειρία και γνώσεις για την Αυτοδιοίκηση.

Με τα κοινά του δήμου Αιγιαλείας πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά κα Παπαγεωργίου;

Από την πρώτη εφαρμογή του Καλλικράτη και με έντονο ενδιαφέρον για το Διακοπτό και την ανάπτυξή του, ως αφετηρία του Οδοντωτού. Διετέλεσα Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑ την περίοδο 2011-2013 και από το Σεπτέμβριο του 2014 είμαι εκ νέου μέλος του ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑ έως και σήμερα. Το 2016 εμπνεύστηκα και πρότεινα στη ΔΗΚΈΠΑ το Πρόγραμμα «Εν συρμώ- γιορτές του Οδοντωτού», το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο Καλαβρύτων, την Π.Δ.Ε, την ΕΡΓΟΣΕ ,τον ΟΣΕ και άλλους φορείς, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ο Οδοντωτός το 3ο διασημότερο τρένο ανάμεσα στα 80 καλύτερα τουριστικά τρένα του κόσμου, αφού το 2017 ταξίδεψαν 250.000 άτομα από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα βάσει των εισιτηρίων που εκδόθηκαν.

Πείτε μας και για την ενασχόλησή σας με την Κεντρική Πολιτική Σκηνή.

Ήμουν υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Αχαϊας το 2012, Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας δυο φορές και σήμερα μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, Συντονίστρια Γραμματέας της Τ.Ο. ΚΙΝΑΛ Αιγιαλείας και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΙΝΑΛ, που συνεχίζει να οραματίζεται ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής και εργάζεται με συνέπεια γι’ αυτό.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά σας;

Πιστεύω, η οργάνωση και η μεθοδικότητα σε ότι αναλαμβάνω και γενικά στη δουλειά μου, όπως επίσης ο ήπιος λόγος με επιχειρήματα, η συναίνεση και συνεργασία με ικανούς ανθρώπους για την επίτευξη των στόχων.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Το ενδιαφέρον για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και οι γνώσεις μου για την Αυτοδιοίκηση, μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με αυτή. Όταν έχει κάποιος συνεργαστεί με όλους τους δήμους της χώρας και έχει γνωρίσει από κοντά την Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη, είναι αυτονόητο να θέλει να συμμετέχει και να προσφέρει στον τόπο του.

Θα σας δούμε σε κάποιο ψηφοδέλτιο στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Η μήπως στις βουλευτικές;

Συνεχίζω να έχω ισχυρό ενδιαφέρον για τα κοινά και έχοντας ολοκληρώσει τον εργασιακό μου κύκλο, εκτός από τη διάθεση και τις γνώσεις, διαθέτω και αρκετό χρόνο για αξιοποίηση. Συνεπώς όλες οι επιλογές είναι ανοικτές και μένει η απόφαση μου στο σωστό χρόνο και με τους σωστούς ανθρώπους.

Το ΠΑΣΟΚ – όπως και η ΝΔ – στοχοποιήθηκε αρκετά λόγω των χειρισμών του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Οι πρόσφατες μετρήσεις όμως, το δείχνουν αισθητά ανεβασμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Τι έχει αλλάξει στο ΚΙΝΑΛ;

Το ΠΑΣΌΚ σήκωσε μόνο του την οικονομική κρίση και ανέλαβε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Σήμερα το ΚΙΝΑΛ έχοντας τη γνώση γι’ αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, στελέχη που είναι αποφασισμένα να πάνε τον τόπο μπροστά, παρουσιάζει ένα σχέδιο ανάπτυξης και καλυτέρευσης της καθημερινότητας των πολιτών, βασισμένο στο ρεαλισμό και την αλήθεια. Ό κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το ΚΙΝΑΛ είναι πανέτοιμο για την υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά όλη την κοινωνία και ενισχύει μέρα με τη μέρα την προσπάθεια αυτή.

Πως κρίνετε το έργο της ΔΗΚΕΠΑ;

Η ΔΗΚΕΠΑ από την πρώτη ημέρα που συστάθηκε , το 2011, λειτούργησε ως φορέας ανάδειξης και προβολής των δυνατοτήτων της Αιγιάλειας. Δημιούργησε προγράμματα «θεσμούς» όπως τα «Οινοξένεια», τη λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας, το «Εν συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού», το Πάρκο των Χριστουγέννων , το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, τη λειτουργία του Υπαίθριου Θεάτρου «Γιώργος Παππάς» και έδωσε βήμα στις τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες να παρουσιάσουν τιςπαραστάσεις τους θεατρικές ή χορευτικές και να τους γνωρίσουν ντόπιοι και επισκέπτες. Η λειτουργία επίσης του κινηματογράφου «Απόλλων» και άλλες δράσεις καλλιτεχνικού ή εκπαιδευτικού περιεχομένου με τη μορφή σεμιναρίων δημιούργησαν μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που πολύ γρήγορα έκανε την Αιγιάλεια αναγνωρίσιμη. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η ΔΗΚΕΠΑ λόγω της νομικής μορφής της και της δυνατότητας που έχει να συναλλάσσεται εύκολα και γρήγορα με όσους συνεργάζεται, είναι ο πλέον παραγωγικός φορέας του δήμου στον τομέα της εξωστρέφειας και της ανάδειξης του.

Πόσο επηρέασαν τα μνημόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική;

Όπως όλοι, έτσι και η Αυτοδιοίκηση επηρεάστηκε αρνητικά με τη μείωση πόρων και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς αυτή χωρίς αντίστοιχα κονδύλια υποστήριξης. Όμως αν κάθε δήμαρχος έχει σωστό σχεδιασμό και προσωπική άποψη για όλους τους τομείς λειτουργίας του δήμου, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να ασκήσει ορθή κοινωνική πολιτική. Η μεθοδικότητα, η άμεση υλοποίηση των αποφάσεων, ο σωστός έλεγχος, η αμεσότητα, η ειλικρίνεια και η καλή επικοινωνία με τους πολίτες, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος θα ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με τα κοινά;

Να τολμήσει να αναμετρηθεί με τα προβλήματα και τις προσωπικές του αντοχές. Αν έχει ισχυρή θέληση και πιστεύει πως μπορεί να υλοποιήσει όσα ονειρεύεται με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα και δεν θα τον κάμψουν όσα άσχημα βιώσει στην πορεία του αυτή – ναι, τότε να ασχοληθεί. Έχοντας διανύσει μια σημαντική εργασιακή πορεία, πιστεύω ακράδαντα πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια, κόπο, διάθεση χρόνου και ομαδική δουλειά. Αν σε κάθε προσπάθεια δεν υπάρχουν οι παράγοντες αυτοί, όσο σπουδαίο και αν είναι το όραμα, πολύ γρήγορα θα χαθεί.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr