Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
Στο πιο απομακρυσμένο μέρος του Αιγίου, μακριά από τους ήχους της πόλης βρίσκεται η μοναδική ανώτατη σχολή του Αιγίου, το ΑΤΕΙ Πάτρας.
Τοποθετημένο λίγο πιο πέρα από παλιό λιμάνι, το κτήριο όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το εργοστάσιο χαρτοποιίας του Αιγίου, έχει μετατραπεί σε μία σύγχρονη σχολή, όπου το παλιό εναρμονίζεται με το νέο. Στη πιο ιδιόμορφη ίσως περιοχή για στέγαση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, η ησυχία της φύσης διακόπτεται από τους θορύβους, τις φωνές, τις παρουσίες, την ζωντάνια των νεαρών σπουδαστών. Σε αυτό το σημείο εξελίσσεται η ζωή των φοιτητών• σε μία ήρεμη περιοχή που μετατρέπεται σε ζωντανό οργανισμό όταν καθηγητές, φοιτητές, και υπάλληλοι πλουτίσουν τον χώρο με την παρουσία τους.
Μία τέτοια ήρεμη μέρα με μουντή θάλασσα και συννεφιασμένο καιρό, το Protionline.gr επισκέφθηκε το ΑΤΕΙ Αιγίου και εξερεύνησε ένα από τα πια ζωντανά σημεία της πόλης. Συνάντησε τους φοιτητές, τους καθηγητές, το υπεύθυνο προσωπικό του Τμήματος της Φυσικοθεραπείας και ήρθε σε επαφή με γνωστές και άγνωστες πτυχές της σχολής.
Από ΤΕΙ Αιγίου, σε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Το ΤΕΙ Αιγίου, ως παράρτημα του ΤΕΙ Πάτρας, μετρά περίπου 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Από το 2013 ανήκει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από υπουργική απόφαση για συγχώνευση των ΤΕΙ Πάτρας, Αιγίου και Μεσολογγίου. Το ίδρυμα συνίσταται συνολικά σε 4 σχολές και 19 Τμήματα με έδρα την Πάτρα, το Μεσολόγγι, την Ναύπακτο, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τον Πύργο. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ ανήκει στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί τα προγράμματά της σχολής, ανήκοντας πλέον στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πάτρας).
Ως προς τον αριθμό των σπουδαστών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, στο σύστημα εμφανίζονται περίπου 800 φοιτητές, ενώ η προσέλευση φοιτητών κάθε χρόνο παραμένει σταθερή με το νούμερο τους να κυμαίνεται περίπου στους 150. Οι φοιτητές προέρχονται από περιοχές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με κυρίαρχες την Αθήνα και την Πάτρα.
Στους επίσημους καθηγητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ανήκει η πρόεδρος Τμήματος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας Ευδοκία Μπίλλη, ο πρώην πρόεδρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικοθεραπείας Ηλίας Τσέπης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, ο Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής Χαράλαμπος Ματζάρογλου, ο Επίκουρος Καθηγητής Φυσικοθεραπείας Φουσέκης Κωνσταντίνος, οι Επίκουρες Καθηγήτριες Φυσικοθεραπείας Σοφία Λαμπροπούλου και Σοφία Ξεργιά, η Πετροπούλου Γιαννίτσα ως μέλος ΕΔΙΠ.
Η σχολή μέσα από τα μάτια των φοιτητών…
Οι φοιτητές του ΤΕΙ είναι αυτοί που δίνουν ζωή στο ίδρυμα και διατηρούν την λειτουργία του εκπαιδευτικού θεσμού τόσα χρόνια. Αυτοί δίνουν στο Αίγιο τον χαρακτήρα της φοιτητούπολης, η οποία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτές των αστικών πόλεων. Αρχικά, όταν σπουδαστές έρχονται στο Αίγιο ‘’η γραφικότητα του τοπίου φαντάζει ιδανικό μέρος αλλά αργότερα συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με την Πάτρα’’. Σε αυτό το συμπέρασμα κατάληξαν και οι τρεις σπουδαστές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας με τους οποίους μιλήσαμε, ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλίας Γιαννακλής και οι δευτεροετείς φοιτήτριες Κωνσταντίνα Σκαλιδάκη και Τζάρου Ζωή. Κανένας από τους τρεις δεν θα επέλεγε το Αίγιο ως τόπο μελλοντικής εργασίας καθώς ‘’δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν γίνεται κάτι διαφορετικό, και οι θέσεις για εργασία στο τομέα της Φυσικοθεραπείας είναι περιορισμένες’’.
Παρόλα αυτά, και εξαιτίας του μικρότερου αριθμού φοιτητών σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις, υπάρχει περισσότερη οικειότητα τόσο μεταξύ των φοιτητών όσο των καθηγητών ‘’Υπάρχει περισσότερη οικειότητα μεταξύ μας, οι φοιτητές είναι πιο δεμένοι.’’ Επίσης, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ‘’ δεν έχουμε κομματικές παρατάξεις ούτε εκδηλώσεις φανατισμού, βοηθάμε απλά ο ένας τον άλλον’’.
Για τα προσφερόμενα μαθήματα και τους υπευθύνους καθηγητές οι εντυπώσεις είναι οι καλύτερες ‘’Οι καθηγητές καταβάλλουν την μέγιστη προσπάθεια. Οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι πολύ καλοί, όπως και η σχέση με τους φοιτητές που χαρακτηρίζεται από αλληλεπίδραση. Επίσης, υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ του συλλόγου φοιτητών και του συλλόγου των καθηγητών. Για να συνεισφέρουν στο μάθημα μερικές φορές κάνουν προσωπικά έξοδα, προκειμένου να μας βοηθήσουν, αφού ο δήμος μας έχει παραμελήσει’’. Όσο για τις κτηριακές υποδομές φαίνονται αισιόδοξοι καθώς σε σχέση με τα κτήρια άλλων σχολών η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.
Παρά τις περιορισμένες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος φοιτητής στο Αίγιο, η οικειότητα και η αρμονική σχέση με τους καθηγητές είναι αυτή που κινεί τα νήματα για την απόκτηση σωστών βάσεων και την απόλαυση της φοιτητικής ζωής. Η ασφάλεια, επίσης, είναι από τα πιο θετικά στοιχεία στην διαμονή κάποιου σπουδαστή στο Αίγιο. ‘’Μπορεί στο Αίγιο να λείπουν οι πολυτέλειες αλλά η ασφάλεια αποδεικνύεται ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά’’, τονίζουν οι άνθρωποι του ΤΕΙ.
Η διαμονή των φοιτητών στο Αίγιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την βιωσιμότητα της πόλης και την ανάδειξή του ως ζωντανή φοιτητούπολη. Η αναθεώρηση του νόμου περί χορήγησης του φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ μόνο στον καλλικρατικό δήμο που ανήκει η εκάστοτε σχολή, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην διαμονή περισσότερων φοιτητών στο Αίγιο. Η ενοικίαση κατοικιών στην Πάτρα, εξαιτίας των πολλαπλών παροχών και των χαμηλών ενοικίων, είναι κάτι συνηθισμένο. Βέβαια, φοιτητές δηλώνουν ότι πάνω από το 67% κατοικούν ήδη στο Αίγιο και ότι ο νέος νόμος του στεγαστικού επιδόματος δεν έχει επηρεάσει με κάποιο τρόπο την απόφασή τους. Οι απόψεις σχετικά με τον τόπο διαμονής της πλειοψηφίας των σπουδαστών διίστανται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ο καινούργιος νόμος θα ενισχύσει την παρουσία των φοιτητών στην πόλη μας.
Συζητήσεις για συγχώνευση ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο Πάτρας
Κομβικό σημείο για την λειτουργία του ΤΕΙ αποτελεί ένα νέο υπουργικό διάταγμα που δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές του ΤΕΙ να λάβουν πτυχίο Πανεπιστήμιου. Αυτή η απόφαση παρασύρει μαζί της αλλαγές στα προσφερόμενα μαθήματα και στο πρόγραμμα σπουδών με την αύξηση των θεωρητικών μαθημάτων και όχι τόσο στην ολοκληρωτική αλλαγή της δομής της σχολής. Οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου, αλλά οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει και πλήθος φοιτητών βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό. Στις διαδικασίες προχώρησαν πρώτα τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ιδρύοντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το ΤΕΙ Αιγίου περιμένει ακόμα ‘’στην ουρά’’ για την συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών. ‘’Δεν έχουμε επίσημες πληροφορίες ακόμα. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συναντήσεων και συζητήσεων. Τώρα τελειώνει και η συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μετά είμαστε εμείς, οπότε δεν νομίζω να αργήσει’’, ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας και πρόεδρος του Τμήματος, Ευδοκία Μπίλλη. Η αναμονή των διαδικασιών για συγχώνευση επιβεβαιώνεται και από τον αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και αντιπρύτανη Διοικητικών, Οικονομικών και Υποδομών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνο Κουτσογιάννη ‘’Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, γίνονται ακόμα συζητήσεις. Η συγχώνευση εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή, την Σύγκλητο και το Υπουργείο, οπότε έχει δεσμευτεί να καταλήξει σε πόρισμα’’.
Σε αυτές τις νέες αλλαγές οι φοιτητές φαίνονται διχασμένοι. Από την μία πλευρά, αντιλαμβάνονται τα θετικά στοιχεία της κατοχής ενός πτυχίου Πανεπιστημίου αλλά από την άλλη, δεν επιθυμούν την πιθανή μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς η Φυσικοθεραπεία είναι ένας τομέας που βασίζεται σε πρακτική άσκηση. Η πρακτική άσκηση των φοιτητών είναι πολύ σημαντική, καθώς λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον κλινικής εργασίας του φυσικοθεραπευτή. Η πρακτική άσκηση είναι διάρκειας 6 μηνών και πραγματοποιείται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Αποκατάστασης και άλλους συνεργαζόμενους φορείς. Η κ. Μπίλλη τονίζει πάντως ότι παρά τα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης, ‘’το πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματός μας είναι ανωτάτου επιπέδου και αναγνωρίζεται επίσημα και στο εξωτερικό. Όλοι οι καθηγητές είναι διδακτορικού επιπέδου και κρίνονται με τα ίδια κριτήρια στην κεντρική Αθηνών’’.
Εκκρεμότητες με κτηριακή υποδομή και φοιτητική στέγαση
Η αποκατάσταση της κτηριακής υποδομής και η λήψη πρωτοβουλιών για την φοιτητική στέγαση παραμένουν στάσιμες. Στις αρχές τις χρονιάς το κονδύλι των 50.000 ευρώ, που επρόκειτο να χορηγήσει η δημοτική αρχή για αποκατάσταση των μπροστινών αιθουσών και υλοποίηση της στέγασης, μεταφέρθηκε τελικά στις εργασίες ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως, αφού δεν διενεργήθηκαν συζητήσεις μεταξύ ΤΕΙ-Δήμου. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά γνωστή πληροφορία για την κτιριακή βελτίωση σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κουτσογιάννη ‘’Δεν γνωρίζουμε κάτι ακόμα, καθώς επεμβαίνει και το ζήτημα του χωροταξικού. Αν είναι να ληφθούν μέτρα, δεν θα γίνουν μεγάλα έργα, μόνο συντηρήσεις’’. Όσο αφορά την στέγαση, έγιναν προσπάθειες να γίνει επιχορήγηση του ενοικίου από το ΤΕΙ, ώστε να ενοικιαστούν δωμάτια για φοιτητές με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους Αιγιαλείς ιδιοκτήτες κατοικιών, λόγω του χαμηλού μισθώματος που πρότεινε η διοίκηση του ΤΕΙ.
Παρά τα προβλήματα, το κεντρικό κτήριο που στεγάζει την σχολή είναι άρτια εξοπλισμένο με όλα τα αναγκαία που χρειάζονται φοιτητές για να μάθουν, να κοινωνικοποιηθούν και να χαλαρώσουν. Άλλωστε, η κάθε φοιτητούπολη αντιμετωπίζει τα θετικά και αρνητικά της. Στην φοιτητούπολη του Αιγίου το μέγιστο θετικό είναι η επικοινωνία και οι ουσιαστικές σχέσεις φοιτητών και καθηγητών.