background img
banner
banner

Ο χορός και η γυμναστική ως πηγή ζωής για την τρίτη ηλικία

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΕΝΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

‘’Ο χορός και η γυμναστική δεν έχουν ηλικία’’. Μία διατύπωση εύλογη και κατανοήσιμη, αλλά πολλές φορές μη πραγματοποίηση, καθώς τα άτομα της τρίτης ηλικίας παραγκωνίζονται από τέτοιες δραστηριότητες.

Στο Αίγιο, η προσφορά των αντίστοιχων μαθημάτων από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Δήμητρα Αρβανίτη στα ΚΑΠΗ Αιγίου, έχει ξαναποκτήσει το χαμένο της νόημα και έχει θέσει στενούς δεσμούς με τα άτομα της τρίτης ηλικίας και πιο συγκεκριμένα με τις γυναίκες που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όταν υπάρχει δύναμη ψυχής όλα είναι δυνατά.

13 χρόνια προγραμμάτων…

Η πολύτιμη σχέση που έχει αναπτυχτεί ανάμεσα στις γυναίκες-μέλη και την Δήμητρα Αρβανίτη είναι ενδεικτικές της βαθιάς αγάπης και του σεβασμού που έχει δημιουργήσει η πολύχρονη επαφή τους. Πράγματι, μετά από 13 χρόνια ενεργής προσφοράς, η Δήμητρα Αρβανίτη νιώθει τις ηλικιωμένες κυρίες σαν δικούς της ανθρώπους. Η συνεργασία της με τα ΚΑΠΗ Αιγίου ξεκίνησε το 2006 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω προσφοράς μαθημάτων γυμναστικής. Μαθήματα χορού υπήρξαν στο παρελθόν το 2008 και επισφραγίστηκαν με την επιτυχημένη συμμετοχή στην εκδήλωση με θεματική την Μικρά Ασία στο Κατράκειο Θέατρο στην Αθήνα. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να επιστρέψει ο χορός ως διδασκόμενο πρόγραμμα.

Μέσω πρωτοβουλίας της κα. Αρβανίτη και της άψογης συνεργασίας με την πρόεδρο των ΚΑΠΗ, Μάρθα Σκούντζου και τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δήμου Αιγιάλειας, Στράτου Βαρδάκη, τα μαθήματα χορού έγιναν πραγματικότητα και ήδη τα μέλη εργάζονται για την παρουσίαση εκδήλωσης τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνη, στα Ψηλά Αλώνια ή την αίθουσα της ΔΗΚΕΠΑ, όπου λαμβάνουν χώρα τα προγράμματα. ‘’Η σχέση μου με τα ΚΑΠΗ έχει ξεκινήσει από το 2006 επί δημαρχίας Περπή και συνεχίστηκε και τις επόμενες δημοτικές αρχές επί Καραφωτιά, Θεοδωρακόπουλου, τώρα με τον κύριο Παναγόπουλο, με διάφορα προγράμματα του δήμου. Κάποιο διάστημα που χρειάστηκε εγώ να αποχωρήσω, συνεχίστηκε η σχέση μας με τις γυναίκες του ΚΑΠΗ και κάναμε ιδιωτικά έξω γιατί υπήρχε η χημεία μεταξύ μας. Φέτος μετά από την παρότρυνση των μελών και μετά από δικό μου αίτημα, μας παραχώρησε ο κ. Βαρδάκης πάλι την αίθουσα κάτω στην ΔΗΚΕΠΑ που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος προστέθηκε και το μάθημα του χορού, όπως δήλωσε η Δήμητρα Αρβανίτη στην συνέντευξη της στο “Protionline.gr”  .

Οφέλη γυμναστικής για την τρίτη ηλικία

Τα μαθήματα χορού και της γυμναστικής πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα στις οποίες, 2 ώρες αφιερώνονται σε ασκήσεις και 1 σε χορό. Η γυμναστική περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις, όπως αερόβιες, ασκήσεις ενδυνάμωσης και βελτίωσης της κινητικότητας των αρθρώσεων, αύξηση μυϊκής μάζας, γυμναστική με λάστιχα, ξύλα, μικρά βαράκια και μπάλα πιλάτες. Όσο αφορά τον χορό, διδάσκεται μία ποικιλία εύκολων παραδοσιακών χορών από όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Τα μέλη των προγραμμάτων βρίσκονται ανάμεσα στις ηλικίες 60-86 χρονών και συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότερες που ωφελούν το σώμα, τον μυαλό και την ψυχολογία τους. Ανάμεσα στα σωματικά οφέλη συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση του μυοσκελετικού και καρδιοαναπνευστικού συστήματος, η αντοχή των οστών και η βελτίωση της οστεοπόρωσης μέσω της κίνησης των αρθρώσεων.

Στα ψυχικά οφέλη, η συγκέντρωση του μυαλού, η καταπολέμηση του άγχους, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και η βελτίωση της θετικής διάθεσης είναι τα μέγιστα πλεονεκτήματα. Η Δήμητρα Αρβανίτη έχει ζήσει από κοντά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η γυμναστική και ο χορός στα άτομα της τρίτης ηλικίας και την επιθυμία τους για περαιτέρω δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση. Σύμφωνα με την ίδια, ‘’ Η διαφυγή μέσω της γυμναστικής είναι πολύ θετικό για τα μέλη. Έχουν αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις, πηγαίνουν βόλτα για καφέ, κάνουν φιλίες και γενικότερα είναι ευτυχισμένες. Ακόμα, συμμετέχουν πολύ ενεργά στα προγράμματα, έρχονται στην ώρα τους, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε όλα, έρχονται μέχρι το τελευταία μάθημα της χρονιάς, όπου τους κερνάω το καθιερωμένο καφεδάκι-ουζάκι. Στις διακοπές αναμένουν πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα γυμναστικής’’.

Δημιουργία οικογενειακών δεσμών

Οι επαφές των μελών με την Δήμητρα Αρβανίτη δεν σταματούν τις ώρες των μαθημάτων, αλλά συνεχίζονται και στη καθημερινότητα τους. Είναι μία σχέση, βαθιά, ουσιαστική, μία οικογενειακή σχέση, όπως την χαρακτηρίζει η καθηγήτρια γυμναστικής, ‘’Έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή σχέση και δεσμούς σχεδόν οικογενειακούς. ΜΕ το 80% των μελών, είμαστε από το 2006, με έχουν σαν ‘’παιδί’’ τους και εγώ σαν ‘’κοριτσάκια’’ μου. Θα με καλέσουν σπίτι τους, θα μου δώσουν αυτό που θα φτιάξουν για τα παιδιά τους. Δίνω τα οφέλη ως καθηγήτρια, προσπαθώ να κάνω σωστά την δουλειά μου, από εκεί και πέρα μου δίνουν με την συμπεριφορά και την αγάπη τους το ευχαριστώ.’’
Η πολύχρονη εργασία στα ΚΑΠΗ Αιγίου και η ουσιώδης σχέση που έχει αναπτύξει με τις γυναίκες-μέλη των προγραμμάτων είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής της, όπως και η αγάπη της για την Φυσική Αγωγή. Η Δήμητρα Αρβανίτη έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως καθηγήτρια ιστιοπλοΐας των κατηγοριών Τρίγωνου και Ανοιχτής θάλασσας. Παράλληλα, κάνει χρόνια προγράμματα aerobic και group personal, ενώ το καλοκαίρι παραδίδει μαθήματα aqua fitness στο Κολυμβητήριο Αιγίου. Η αγάπη για την γυμναστική, η συνεισφορά της στο ΚΑΠΗ και οικογενειακοί δεσμοί με τα μέλη του, είναι αυτά που την καθορίζουν ως καθηγήτρια και ως προσωπικότητα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr