background img
banner
banner

Αγαπημένη συνήθεια οι Δευτεριάτικες προβολές

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΙΓΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ  ΣΙΝΕΜΑ 

Κάθε Δευτέρα βράδυ όταν το σκοτάδι πέφτει πάνω από το Αίγιο, οι προβολές ταινιών της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου ‘’φωτίζουν’’ την πόλη χαρίζοντας στους λάτρες της τέχνης και όχι μόνο, ανεπανάληπτες νύχτες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης. Λειτουργώντας από το 1979 και συνεχίζοντας με αρκετά διαλείμματα έως την λύση της το 2009, η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου έχει επιστρέψει δυναμικά τα τελευταία τρίτα χρόνια από νέα άτομα γεμάτα με αγάπη για το σινεμά και όραμα για την βελτίωση του πολιτισμικού κόσμου του Αιγίου. Μετρώντας πάνω από 200 μέλη, η διοικητική ομάδα της συνεχίζει ακάθεκτη την προβολή σπουδαίων ταινιών που αποκαλύπτουν τον πλούτο της τέχνης του σινεμά, προσφέροντας στους κατοίκους του Αιγίου μία ποιοτική διασκέδαση.

Στήριξη του θεσμού από το κοινό

Η απόφαση για επαναλειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης μετά από απουσία 10 περίπου χρόνων έγινε από αυτά τα νεαρά άτομα που επιστρέφοντας από τις σπουδές τους και έχοντας βιώσει νέες εμπειρίες, αντιλήφθηκαν τι λείπει από το Αίγιο και θέλησαν να εκσυγχρονίσουν την πόλη με νέες δράσεις. Αυτό που τους ένωσε ήταν το πάθος για τον κινηματογράφο και η επανίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης ήταν η καλύτερη επιλογή. Ο δρόμος για την πραγματοποίηση των ονείρων τους ήταν αρκετά δύσβατος, ειδικά στην υποστήριξη ενός μη κερδοσκοπικού σώματος, αλλά με την πλήρη αρωγή και συνεισφορά της ΔΗΚΕΠΑ όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Λέσχης Θεόδωρος Πανουτσόπουλος στην συνέντευξή του στην ‘’Π’’, ‘Ήμασταν μία παρέα νέων ανθρώπων που είτε σπουδάζαμε, είτε δουλεύαμε αλλού, γυρίσαμε στο Αίγιο, βρεθήκαμε και αυτό που μας ένωσε ήταν η αγάπη για το σινεμά και θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ενεργή κοινότητα γύρω από τον κινηματογράφο, όπως αυτές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Τα πράγματα ήταν αρχικά απαιτητικά, όπως συμβαίνει με την γραφειοκρατία σε μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά σώματα. Το θετικό ήταν βέβαια ότι αρκετά μέλη είχαν σπουδάσει Νομική και γνώριζαν το χειρισμό τέτοιου είδους ζητημάτων. Επίσης λάβαμε τεράστια βοήθεια από την ΔΗΚΕΠΑ που από την αρχή έως τώρα ήταν πάντα δίπλα μας’’.

Κοντά τους, επίσης, σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα βρίσκεται και ο κόσμος που έχει αγκαλιάσει την Λέσχη και έχει κάνει εβδομαδιαία συνήθεια την παρακολούθηση ταινιών με 150-200 άτομα σε κάθε προβολή. Εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι τα άτομα ‘’ανανεώνονται’’ κάθε βδομάδα, με καινούργιους θεατές να γεύονται ένα ‘’διαφορετικό’’ στυλ κινηματογράφου. Οι ταινίες που προβάλλονται δεν ανήκουν στον εμπορικό κινηματογράφο, δεν είναι εύκολο να τις δει κανείς, καθώς είναι παραγωγές ανεξάρτητου σινεμά από όλο τον κόσμο και έχουν λάβει διακρίσεις σε σπουδαία φεστιβάλ. Είναι ταινίες με πλούσια θεματολογία που εκτός από την ψυχαγωγία έχουν σκοπό να προβληματίσουν και να δώσουν μία ξεχωριστή διάσταση του κινηματογράφου από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Οι προβολές λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα στις 9:30 το βράδυ με φτηνό αντίτιμο εισιτηρίου και ετήσια συνδρομή.

 

Επίτευξη μεγαλύτερων στόχων

Στις αρχικές βλέψεις της λέσχης, ανήκει η ομαλή διεξαγωγή των προβολών που διαρκούν από τον Νοέμβρη μέχρι τον Μάη και η επαφή του κόσμου με σπουδαίες ταινίες, τόσο του διεθνούς όσο και του ελληνικού σινεμά. Η ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου ανήκει στους τομείς που σκοπεύει να βελτιώσει περαιτέρω, με πρόσκληση κυρίως σημαντικών ηθοποιών και σκηνοθετών του χώρου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία διαδραστική προσέγγιση του σινεμά. Μία εμβάθυνση που θα προσφέρει την εναλλακτική θέαση του κινηματογράφου ‘’προς τα μέσα’’ και όχι ‘’προς τα έξω’’, δηλαδή μία απλή παρακολούθηση ταινίας.

Ακόμα, τα μέλη της Λέσχης εργάζονται πάνω σε ένα νέο εγχείρημα που πρόκειται να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή του Αιγίου. Πρόκειται για το 2ο Θέρος Film Festival που δεν θα περιλαμβάνει απλά προβολή ταινιών, αλλά θα αποκτήσει χαρακτήρα φεστιβάλ με παραπάνω δρώμενα τόσο στον χώρο της τέχνης αλλά και άλλους τομείς. ‘’Θέλουμε να δώσουμε στις θερινές προβολές τον χαρακτήρα φεστιβάλ και επιδιώκουμε να το κάνουμε πράξη. Φέτος που είναι μία σημαντική χρονιά για εμάς, επιθυμούμε όχι μόνο να επεκτείνουμε τις προβολές σε νέα μέρη, αλλά και να πραγματοποιήσουμε περισσότερα δρώμενα με συγκέντρωση περισσότερων ανθρώπων, εφόσον έχουμε και τα όμορφα παραθαλάσσια μέρη. Θα θέλαμε το φεστιβάλ μας να γίνει μία σημαντική δράση όπως τα ‘’Οινοξένεια’’, να αποτελέσει πόλο έλξης για όλη την Αιγιάλεια, να περιλαμβάνει περισσότερα δρώμενα, όπως μουσική και άλλα είδη τέχνης, ακόμα μέχρι ανάδειξη τοπικών προϊόντων. Θέλουμε να τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά, οπότε ακόμα προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς και χρηματοδότηση’’, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Θεόδωρου Πανουτσόπουλου.

Αναγκαία η συνεισφορά των τοπικών αρχών

Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι βλέψεις, όχι μόνο της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου αλλά και γενικότερα των πολιτιστικών ομάδων, οργανώσεων και δράσεων του Αιγίου, θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να προσφέρουν υλικοτεχνική και κάθε άλλους βοήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αίθουσα προβολών του Κινηματογράφου Απόλλωνα, όπου τα μέλη της Λέσχης έπρεπε να επέμβουν, προκειμένου να διορθώσουν μόνοι τους τον χώρο. ‘’Ο Απόλλων είναι ένα ιστορικό κτήριο, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, από τα τελευταία κινηματοθέατρα του είδος του, αλλά πρέπει να αναβαθμιστεί σε κάποιο βαθμό. Προσπαθούμε και εμείς με συμβολικές δράσεις να το βελτιώσουμε, πχ είχαμε βάψει την πίσω πόρτα, έχουμε αλλάξει τα χαλάκια, βάλαμε κάδρα. Πρέπει, όμως, να γίνουν κινήσεις ώστε να αναβαθμιστεί και αποκτήσει την αίγλη που είχε παλιότερα’’, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λέσχης.
Για να ενισχυθεί περαιτέρω η καλλιτεχνική ζωή του Αιγίου δεν πρέπει να συμβάλλουν μόνο οι τοπικοί άρχοντες, αλλά γενικότερα όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στις τέχνες να μην φοβηθούν και να πάρουν πρωτοβουλίες, όπως έκαναν και τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης. Πλέον η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την τοπική κοινωνία. Ανήκει και επίσημα στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΑ) και έχει πολύ καλή συνεργασία με άλλες κινηματογραφικές λέσχες. Μάλιστα, τα μέλη της ευελπιστούν να φέρουν το επόμενο ετήσιο συνέδριο της ΟΚΛΑ εδώ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου, όπως φαίνεται άλλωστε έχει μπει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Ο Θεόδωρος Πανουτσόπουλος, που συνεργάζεται με την ΔΗΚΕΠΑ ως σύμβουλος τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος και τα υπόλοιπα μέλη που συναποτελούν την καρδιά της λέσχης , συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί ένας χώρος όπου η τοπική κοινωνία θα μπορεί να απολαμβάνει πανέμορφες ώρες σινεμά. Η συμβολή αυτή φαίνεται από την βράβευση τους στα ‘’Πρόσωπα της Χρονιάς’’ της Πελοποννήσου, που έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τα μέλη καθώς οι κόποι τους ανταμείβονται, αλλά τους παρακινεί να φτάνουν ακόμα ψηλότερα.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr