background img
banner
banner

Απόβαση στην Αποκεντρωμένη αύριο από τους αγρότες

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 11.00 το πρωί τα μέλη πέντε Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής με… αιχμή το τεράστιο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών, μετά την φετινή καταστροφική χρονιά. Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, Πατρών και Ωλενίας.

Όπως τονίζουν, οι ελαιοπαραγωγοί βρέθηκαν φέτος αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους. Ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν τις ζημιές από τον δάκο και τις μυκητολογικές ασθένειες , τα ακραία φαινόμενα του φθινοπώρου (“Ζορμπάς”, “Ξενοφών”, κ.λπ.), και η έλλειψη ενός σωστά σχεδιασμένου προγράμματος δακοκτονίας, οδήγησαν σε απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών σχεδόν στο 100% αφού και το λίγο ελαιόλαδο που παράχθηκε έχει σημαντικά υποβαθμισμένη ποιότητα και οι τιμές που διαμορφώνονται από τους βιομηχάνους και τους εμπόρους δεν καλύπτουν ούτε μέρος των εξόδων΄΄.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι απορρίπτουν τις απαντήσεις του Υπουργού που αρνείται να δεσμευτεί για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αδιαφορεί για την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών, τονίζοντας: ΄΄Οι απαντήσεις του Υπουργού επίσης για το γάλα και τα ψίχουλα της επιδότησης του πρωθυπουργού με τα 5 ευρώ ανά ζώο είναι κοροϊδία και πρόκληση.  Κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται στο ισοζύγιο του γάλατος. Οι αθρόες εισαγωγές και τα «βαφτίσια» ως ελληνικών , μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων (παστεριωμένο γάλα…),  που παράγονται από εισαγόμενο γάλα  οδηγούν σε συνεχή κατρακύλα την τιμή στον παραγωγό΄΄.

 

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους και διεκδικούν από την Κυβέρνηση: Άμεση εκτίμηση των πρόσφατων ζημιών των ελαιοπαραγωγών και αναπλήρωση- αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επέκταση της δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές ελαιοκαλλιέργειας, αύξηση των πιστώσεων για τη διενέργεια της και έγκαιρη εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Να καταργηθεί το χαράτσι 2% για τη δακοκτονία. Προσλήψεις του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών από όλους τους ζημιογόνους παράγοντες σε φυτική, ζωική παραγωγή και κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές γάλατος,  και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων με βάση την τιμή κόστους παραγωγού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να αποτραπεί η είσοδος των ιδιωτών στο γεωργοασφαλιστικό σύστημα. Καμία επίπτωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Επίλυση προβλημάτων με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών χωρίς επιβάρυνση. Μείωση του κόστους παραγωγής με πάταξη της αισχροκέρδειας σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr